Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

16 de maig 2015

ALCALDES DE VOCACIÓ I PROFESSIÓ

  Quan vaig venir al món, que era quan encara es naixia a casa, un privilegi poc valorat ja que es considerava una normalitat, era batlle el Sr. Julio Martínez Ávila. Industrial, propietari de la fàbrica de capses de cartró, situada al carrer Santiago Rusiñol.  De fet quan començo a relacionar l’alcalde amb la meva existència,  coincideix  amb la persona de Rafael Bruguera i Dolz de Castellar. Perquè recordo la seva manera de vestir, uns trajes de color clar, a l’estiu, acompanyat d’un barret de palla, tot i que de formes senyorials i una canya com a bastó. Vivia amb la seva muller, una senyora que semblava una nina de porcellana i molt xerrairota,  en el carrer de davant mateix de la casa – taller  de l’escultor Pere Jou, en una torre de planta baixa i pis que encara es conserva igual.
A partir d’aquí els records dels alcaldes ja són cada vegada més presents, com la del doctor Josep Ferret de Querol el qual, a més de màxima autoritat exercia de farmacèutic en la  farmàcia de la seva propietat. Tant era així que podia ser que hi entressis per a comprar un tub d’aspirines i té les despatxés l’alcalde en persona.  El mateix passava amb el regidors, tots tenien el seu ofici i a l’Ajuntament hi dedicaven les hores lliures.
   Vinc a dir que no dedicaven plena dedicació a l’alcaldia, sinó que hi anaven a temps parcial. I tampoc tenien un sou assignat, sinó que cobraven una quantitat destinada a despeses de representació. Alguns d’ells ho donaven a obres de beneficència. Cal tenir en compte que en els pobles el pes de l’administració local la portaven els secretaris d’ajuntament, encara és així actualment. Perquè són gent especialitzada i saben, amb la llei a la mà, el que es pot fer i el que no. Altra cosa és que els qui manen s’ho passin pel forro.
   Va agafar el relleu de l’alcaldia el fill del Sr. Julio Martínez, el Sr. José Antonio Martínez Sardà. Dentista de professió que es passava moltes hores a la consulta dels baixos de casa seva i posteriorment  es va traslladar a la casa del costat, en un pis de can Zera. Era un treballador incansable que pels matins  passava consulta a la Seguritat Social de Vilanova i per la tarda en la  de casa seva. Amb el temps just per a dinar i començar una altra vegada, fins a les tantes de la nit. L’acompanyava  un posat molt seriós i a la més mínima saltava fet un braç de mar. No suportava que la persona que s’asseia en aquell butaca  i sense encara haver fet res ja deixés anar ais i uís. Davant els quals tant podia ser que se li dónes per cantar, fent veure que no els escoltava,  com engegués una cridòria monumental. Davant aquest panorama, poc engrescador, més d’un/a s’aixecava de la  sala d’espera i tocava el dos. Immobilitzat, amb la boca oberta i amb les eines a les mans del dentista, la veritat és que no es podia opinar sobre res. Desitjant que acabés la feina i marxar el més ràpid possible. Qui era el maco  que li retreia qualsevol de les seves actuacions al front de l’alcaldia.  També era el que tocava davant un alcalde anomenat a dit. Que no vol dir això que la persona escollida no tingués una preparació molt bona per a desenvolupar el càrrec i ho fes amb encert.
   Eren alcaldes i regidors que per les seves activitats compartien la vida quotidiana dels seus subordinats com el mateix Vicenç Ibañez Olivella que treballava al despatx de duanes  de Barcelona i tenia debilitat per la pesca i quan podia sortia a pescar amb la barca i es relacionava amb tots els pescadors de la vila.
   Un altre alcalde pencàira va ser en Josep Llorens  Planas que combinava l’alcaldia amb el taller de sabates que ell i el seu germà Antoni havien heretat del seu pare i que estava situat al carrer de Sant Antoni. Es pot considerar l’alcalde de la transició del 1977 al 1979, que és quan tenen lloc les primeres eleccions democràtiques.
  En les quals surt escollit  el Sr. Jordi Serra i Vilalbí  del Partit Socialista. El nomenament del nou consistori  va crear molta expectació i en Jordi Serra, un xicot jove, va acabar amb la tònica dels alcaldes més entrats en anys que fins llavors van ocupar el càrrec. Elegit amb els vots del convilatans s’iniciava una nova etapa, en la qual  torna  a ser possible poder escollir els representants municipals prèvies eleccions.
  En Jordi Serra va esgotar els quatre anys reglamentaris de  mandat i va ser substituït pel Sr. Josep Cots i Puigdollers. Al final de la legislatura d’aquest, torna a recuperar l’alcaldia el Sr. Jordi Serra que repetirà com alcalde entre els anys 1987 i 1985. Quan agafa el relleu el Sr. Pere Junyent i Dolcet, el qual compleix dues legislatures i és rellevat pel Sr. Jordi Baiget i Vidal, també amb dos mandats correlatius. I arriba a l’alcaldia en Miquel Forns i Fusté qui, a punt d’esgotar-se els quatre anys perceptius, es presenta a la reelecció.
   Amb la restablerta  oportunitat  de poder escollir alcalde de manera democràtica,  es considera necessari que aquest i alguns dels regidors de l’equip de govern,  amb més responsabilitat dintre el cartipàs municipal, passin a una dedicació exclusiva del seu càrrec.  Cal puntualitzar que durant aquest temps el poble s’ha fet gran i requereix que sobretot el batlle hi dediqui plena atenció. Això equival que ja no són vàlides aquelles quantitats quasi simbòliques que cobraven com a despeses de representació, sinó que passen a cobrar una paga gens menyspreable.
   Vist la gran participació que atrau el voler remenar les cireres, hom es planteja quin atractiu té la Casa de la Vila?  No vull dir amb això que dubti de les bones intencions que els mouen. Vist els programes de tots els qui es presenten, es dedueix que volen treballar pel bé del poble.
     Me’n guardaré prou de dubtar-ho. No obstant, avui, ser alcalde  o regidor és una professió.

                                                                                      J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el  15 de maig del 2015 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez