Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

22 de març 2020

DEL PA DE LA VIDA A LES PASTILLES PER CONSERVAR-LA


      Un dels aliments més antics, elaborats per la mà de l’home, és el pa. Per tant un dels oficis amb més recorregut és el de forner. Atenent-nos a això podem afirmar que molts pobles, per petits que fossin tenien  forn. I per més detalls coïen el pa amb llenya, per a l’encesa es feien servir els fogots que la gent del camp els transportaven amb carros tirats per cavalls fins als forns.
   Aquesta mateixa gent de pagès, alguns disposaven de forn propi dintre de la masia i ells mateixos portaven el blat a moldre al molí, pastaven a casa i  l’enfornaven. Altres pastaven a casa i el portaven a enfornar al forn.
   A la dècada dels quaranta a la vila hi havien una dotzena  de forns de pa, que si ens guiem pel nombre d’habitants censats, que n’hi haguessin tants ho podem considerar un fet curiós.  A més, tots tenien la seva clientela.
   Al carrer Sant Francesc, el forn de la família Bosc va esdevenir una institució entre el veïnat i per la resta de la clientela. Es donava la casualitat que veïns seus era la família Olivé-Ràfols  que distribuïen, a la resta dels forns, les pastilles de llevat. Els forner i la seva família que despatxava el pa, tenien la vivenda en el pis de dalt, en una casa vella, de les de poble, amb portalada gran a la planta baixa i finestra petita damunt. Al cessar l’activitat en Pepe va entrar d’ordenança a la Casa de la Vila.
   Aleshores se’n va fer càrrec una parella jove que hi va estar al front poc temps i  van continuar, a l’any 1955, un matrimoni que no eren forners, ell, en Pablo Fernández era oriünd d’un poble de la província de Lleó, Armunia de la Vega i maquinista de tren, però tenien familiars forners que coneixent la baixa que s’havia produït en el forn del carrer Sant Francesc, els van aconsellar que se’n podien fer càrrec i que ells els hi ensenyarien l’ofici. Com així va ser. Els nous forners van aconseguir fer-se amb una bona clientela, els negoci els hi anava bé i van enderrocar la casa i  hi van construir una de nova. Disposant al forn la maquinAaria més innovadora i a la fleca uns moderns expositors giratoris, que permetien que mentre la muller, la Teresa Miranda, de Vinebre d’Ebre, despatxava, els expositors que quedaven a la banda del forn, a mesura que el pa sortia  l’anaven disposant en aquells dobles expositors. De manera que quan la dona acabava el que tenia a la vista, només li calia girar l’expositor i tornava a tenir l’assortiment  ben disposat.
   Era quan si el pes del pa no arribava a l’estipulat,  es complementava amb el que coneixíem per la torna. Recordo al matrimoni Andani, que ja eren grans, vivien damunt la quadra d’en Pepito gitano,  i cada dia anaven a comprar el  pa, la Maria portava agafat de la mà  a l’espòs que, curiosament també havia estat ferroviari, i mentre esperaven que els despatxessin, el bon home anava recollint les crostes que estaven disperses damunt del taulell i se les portava a la boca.
     A la Tresina l’ajudaven les dues filles, la Tere i la Pepita. Una altra curiositat, davant per davant un altre Teresina, la Teresa Ferrer despatxava la llet de les vaques que tenien a la sínia Robert. De manera que un cop comprat el pa i disposat en les bosses de roba, només els calia traspassar el carrer i comprar la llet que els hi posaven en aquelles peculiars  lleteres de zenc.
    Aquest forn va estar molts anys obert, i arribat el moment van deixar d’estar al capdavant el matrimoni i van continuar les filles fins que van tancar definitivament.
   Han passat anys i el pa s’ha convertit en un producte que disposa de moltes varietats, elaborats en farines de tota mena, fins al punt de quasi esdevenir un producte dels qualificats com de “gourmet “. Per dir que el pa s’ha posat de moda, i amb ell les fleques.
    I del pa com aliment de la vida hem passat a les pastilles que contribueixen a mantenir-la en les millors condicions possibles. L’endemà de la festa de Reis, en el lloc del forn, han obert una farmàcia que, en certa manera, substitueix a la del Cap de la Vila. I ho han fet amb un enunciat que és el súmmum de les coincidències, Farmàcia Font. Els més curiosos ho tenen de llegir dues vegades, al mateix temps que es refreguen els ulls. I per fer-ho encara més interessant, la farmacèutica es diu Pilar Font Soler.
    Diguem que tot torna, encara que no sigui ben bé el cas. Però el que no han deixat mai de ser actualitat són les pastilles. Fins el punt que un parent em comentava que si tanquessin, en deia, les fàbriques, cauríem com a mosques. Benvinguda la Farmàcia Font i encara  que la propietària no sigui de la mateixa opinió,  dintre el possible, que no esdevinguem  els millors clients.   Perquè serà senyal de gaudir de bona salut.

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez