Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

10 de gener 2019

DUES BOTIGUES A L'ENTRADA DEL POBLE


     A  l’alçada de les anomenades Cases Noves,  hi havia la finca del Sr. Antoni Garcia Munté que s’estenia fins al indret anomenat Els Molins.
    Tenia cura de les terres i les vinyes, en Joan Montaner, més conegut per en Joan dels Molins o també per en Joan de la gralla,  per tocar aquest instrument. Ell i la seva família vivien de masovers en la casa .
   De les vinyes de l’amo collien  raïm moscatell i quan aquest es convertia en xaropet, en Joan mateix s’encarregava de despatxar-lo en el celler que tenien en el carrer Sant Antoni, més popularment conegut pel carrer del gas, per haver-hi la fàbrica. Quan aquesta va deixar de subministrar gas, tot l’entorn va canviar;  van  enderrocar els tallers de sabates, la fàbrica de rodets Segarra, el propi celler, i en el seu lloc s’hi van construir blocs de pisos.  Amb el canvi de paisatge, en Joan van continuar venent el moscatell a on havia estat la fusteria d’en Ramon Martín. Un moscatell que va rajar de la bota fins que tot l’entorn dels Molins també va acabar urbanitzat.
   Davant mateix d’aquesta finca s’estenia una gran esplanada, i més enllà les Cases Noves que s’agrupen fins a la via del tren. Els circs aprofitaven aquell descampat per  aixecar  les seves carpes. I el que són les coses, a pocs metres, encara hi ha la casa on hi viu la Carme Sánchez que de jove va ser trapezista i estava casada amb en Rudi Llata, nom artístic del santanderí Pepito Llata, un pallasso d’una gran popularitat.
    Un parell de cases més enllà, hi vivia en Dimas Duran i Carbonell i la seva muller, l’Aurèlia Carbonell i Tort. Els pares respectius tenien terres i vinyes. Les de la família Duran s’estenien per la franja del Camí Pla, des del costat dret de la rotonda, fins els vivers d’en “Garrofer”. Els Carbonell les terres i les vinyes  eren a tocar a les de can Pei, més concretament on avui hi ha l’Institut Vinyet.
   En l’entrada de la casa el matrimoni venien les verdures que collien i  el vi que elaboraven en el celler situat a l’altra costat de la casa, on també hi havia l’estable. Els habitants de les Cases Noves els hi demanaven poder comprar altres articles, així va ser quan a l’any 1957 van obrir una botiga amb més diversitat de productes.
     Com a curiositat ressaltar que era la primera botiga  que es trobava quan arribaves a Sitges, des de la banda de Barcelona. En Josep Duran i l’Aurèlia Carbonell, amb la seva família, hi van estar al front durant molts anys. Fins que la petita botiga es va  convertir en un espaiós i ben assortit supermercat.
   I si arribàvem al poble per la banda de la Creu de Ribes, la primera botiga que es trobava era la de queviures de can Castillo. Curiosament tenia les mateixes característiques de la can Dimas, Amb una finestra com aparador i la porta d’entrada al costat mateix. Estava al front del negoci la Sra. Maria Rosa Benages Flor que estava emmaridada amb el Josep Castillo Collado que era pagès i també aprofitava el cavall i el carro per a fer transport de material i runes amb els paletes.
  La botiga, que es trobava davant de La Madriguera, la van obrir a l’any 1956, on havia estat l’estable. A la Rosa l’ajudaven, a més del seu marit, els seus dos fills, en Josep i l’Elvira. Aquesta última, quan els pares es van fer grans, la va regentar ella.
    Despatxaven una mica de tot i feia un gran servei a totes les cases que hi havia en aquell sector de la Bòvila i la susdita Madriguera.  Al costat mateix de la botiga, anant cap a la Creu hi havia uns horts: el primer era del  mateix Castillo, a continuació el d’en Marianet, que després va passar a ser propietat  dels germans Llorenç i Jacint Picas. Al costat el d’en Francesc Esplugues, el perruquer que tothom coneixia per en Dandy. I el del  Xatet, el qual en tenia un altre molt a prop, a l’altra costat de la carretera i dels garrofers. Els dies de festa, hi campava el fum de les paelles i el  de les costelletes. Les gasoses fresques les anaven a comprar a la botigueta, així com altres ingredients que eren menester.
   Les casones estan pràcticament igual, tot i que reformades. Al costat de la botiga hi havia l’escala per on s’accedia a dues vivendes; en una hi vivien els Castillo i a l’altra  la Rosy Ossó, germana d’en Joan de Can Ferri, casada amb en Duran, pares del recordat Remonet que era fuster i tocava també el tabal amb les gralles. I a sota, la casa de la família de l’Àngel Paco, germà del cec.
   Venint des de la banda de Vilanova, la zona residencial ha limitat l’ubicació de botigues. Però si al visitant i gent del poble se li esqueia comprar vi o alguna que altra verdura, podia fer cap a la masia de Can Pei, a can Lleuger,  a can Marcè,  la sínia Cebeta, a la sínia de la família Raventós, la sínia  Bord...     
            Però, com he dit, la d’en Dimas i la d’en Castillo, van ser els primers referents comercials que el visitant trobava quan arribava al poble, des de  dues direccions diferents. Situades a frec de vinyes i horts. Un privilegi que pocs comerços de la vila poden vanagloriar-se. Era quan la gent del poble era una clientela addicta a aquestes botigues de proximitat. Amb un tracte exquisit i on es comentaven les coses del viure quotidià. Però  amb compte no excedir-se massa perquè les mestresses de casa, mentre  anaven a comprar, acostumaven a deixar l’olla posada al foc. Quan tornaven, més d’una vegada, l’olor de socarrimat delatava, des de la porta, que la conversa havia estat més llarg del previst. Les mans al cap era el senyal més evident del lament davant el fracàs, que mai no ha estat garantia de: “no em tornarà a  passar més”.
                                                                              J. Y. M.

( Article publicat a l'Eco de Sitges el 7 de Setembre del 2018)

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez