Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

18 d’agost 2019

TROSSET DE NIT I TROSSET DE DIA


   Les nits són les escorrialles  del dia. Quan aquest arrastra al sol cap el seu ocàs,  la claror del dia no té on agafar-se i es va despenjant per damunt un vel negre que l’acaba deixant cobert i a les fosques. Res és igual, però  la nit també té el seu encant.  
    He conegut artistes que han escollit la nit per a realitzar la seva obra, com en Francesc Ferret Farreras, en Bruno. M’explicava que la concentració que li proporcionava el silenci, la calma, no ho trobava en cap altra hora del dia. I jo mateix, què faria sense la nit? Que és quan em puc seure  a la seva falda i escriure de coses que passen o han passat.
    Vaig néixer en un carrer on ella hi tenia uns fidels servidors. Davant de casa hi havia el convent de les monges vetlladores que, quan la nit era acabada d’estrenar, les veies sortir i  es dispersaven cap a les cases on  en tenien cura dels malalts. I tornaven quan ella es desmaiava abraçada a la llum de l’alba.
  En el moment de la sortida, coincidien amb els serenos, els guardians de la nit, que es dirigien a prendre possessió. Uns i altres donaven testimoni,  que durant aquest impàs també hi havia vida.
   Més amunt, uns altres treballadors que s’hi implicaven: els forners que comandava en Pablo i que mentre el pa es coïa, sortien al carrer per a fer-li companyia.
   Sense deixar el carrer, a can Jaume Sauch, allà on l’amo de la casa tallava els cabells  i afaitava, ells mateixos hi van obrir una bodega. Li van posar per nom “La Viña”, però ningú no hi anava a rebassar, sinó a degustar el xarop sorgit de collites diverses. Costat per costat, a ca la Laieta, la seva botiga de queviures, es va  convertir en una bodega a la qual l’amo de la casa li va transferir el seu nom. I res va tornar a ser igual en aquelles nits.
   Perquè  es va perdre el silenci i no l’hem tornat a recuperar mai més. Va coincidir amb l’arribada  d’aquells turistes, als quals els hi va arrelar tal sentiment patriòtic, que esperaven a la nit per manifestar-lo, cantant una cançó de colló de mico, amb una estrofa que es repetia : “...que viva España!” . I si no fos perquè està muntat així,  la nit ens hauria  deixat plantats, no s’hi trobava còmode. Enyor de quan esperava que cantés el gall per començar a tocar els dos. Ara  marxa atabalada.  
   Ja fa uns quants anys que Sitges  viu la nit amb intensitat, inclús li ha perdut el respecte. Però  continua tenint el seu encant i ha esdevingut aliada de la cultura, convertint-se en excel·lent decorat dels concerts nocturns, de curses sota la llum de la lluna, de caminades nocturnes, de visites als museus acompanyats per la seva foscor...   
    Divendres de la setmana passada, quan es va fer de nit, ens vam reunir al Retiro, per  posar noms als protagonistes de la Nit dels Premis Sitges. Em va agradar la rebuda que ens va dispensar la Presidenta de l’Entitat, quan al final del seu parlament va dir: “Amics, esteu a casa”. I que millor per escenificar aquesta familiaritat que comptar amb una veïnat d’excepció, el de Les Veïnes. La millor representació de tot un veïnat com en els millors temps, quan a la nit sortien a la fresca i alternaven converses i xafarderies. Però en aquesta ocasió hem compartit el goig de veure reconeguts els mèrits dels nostres veïns i veïnes.    
    I ve que es fa de dia i tot són preparatius per a l’endemà. I aquest promet, però un fet luctuós s’interposa i fa que, tot el veïnat de la vila, ens apleguem a  missa de 9, d’aquest diumenge. A  la mateixa que ella, la Maria Teresa Marcet, hi acudia cada festa i hi participava llegint les lectures.  Aquesta vegada ha estat diferent, l’hem acompanyat  amb el cor compungit pel seu adéu, per l’amistat que ens unia a ella, al seu marit Joan i a tots els fills i nets. Un despertar trist per a un veïnat que estava delerós per redescobrir un llogaret amagat de casa nostra. Ella ha volgut emprendre el camí oposat, aquest que l’ha portat a una altra ermita. Allà on hi acabarem descansant tots. Maria Teresa, tu que ja hi has arribat,que tinguis un bon descans.
      I és una cosa que no puc evitar, sempre que acompanyo a un ésser estimat, en el seu últim passeig, i observo l’entorn, em faig la mateixa reflexió: “guaita, la vida continua, com si no hagués passat res”. I així ha estat una vegada més. La nova imatge de Santa Bàrbara esperava rebre la benedicció, per emprendre el camí fins a la seva ermita. Ho feia acompanyada d’una comitiva d’expectants seguidors. L’originalitat del moment, recordava algunes seqüències de pel·lícules amb una certa empremta  italiana.
    Al final del recorregut ens ha sorprès l’ermita, que llueix una acurada restauració. La missa sota un cel que lluïa per a l’ocasió, com no podia ser d’altra manera, el blau de Sitges, ha donat pas a tota la resta d’actes programats.
     A banda i banda les terres estan  remogudes, i deixen entreveure noves avingudes, nous carrers, el conjunt de tot plegat farà que l’ermita, fins ara amagada, es converteixi en un punt de referència. Mentre que la nit resta dividida en dues parts: la bulliciosa i la tranquil·la. La que abraça l’ermita pertany a aquesta última. I el mateix podrem dir del dia, que entre la llum que li arriba des de mar i la de que li pertoca de la muntanya, sorgeix una llum que no té nom. La lluminositat que pintors, poetes, artistes i els nostres avantpassats, se la van apropiar. Arribant a la conclusió, que com la llum de Sitges n’hi havia poques de tan excelses.
    D’un trosset de nit, la de l’altre divendres i un trosset de dia, el del passat diumenge, hem fet un dia complert. D’aquest tan de Sitges, marca de la  casa, que no es compra ni es ven: simplement,  se’n gaudeix. .  
                                                                                                                  J. Y. M.
  


 (Article publicat a l'Eco de Sitges, el 7 de desembre del 2018)












© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez