Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

18 d’agost 2019

SANTA LLÚCIA I LA MARE DE DÉU DELS DOLORS


   No crec que els actuals habitants de Sitges, tornem a viure cosa semblant: la imatge de la Mare de Déu dels Dolors recorrent els carrers de la vila, sota la il·luminació i les garlandes decoratives  que anuncien les properes festes  nadalenques. Es deia, quan un esdeveniment s’avançava a un  ordre de correlació i de lògica establert,  que s’havia fet Pasqua abans de Rams. Aquesta expressió, preferentment,  s’acostumava a fer servir  quan les conseqüències d’uns  afers amorosos es sobreposaven a la lògica. Avui, si ens ho miréssim  des d’aquesta perspectiva, el calendari estaria completament fora de lloc.
   Ahir es va celebrar la festivitat de Santa Llúcia, que és una de les festes més entranyables d’aquestes vigílies de Nadal. I ho ha estat  per la influència que hi ha exercit el protagonisme de les modistes, doncs cal recordar que el seu patronatge l’ostenta la susdita Santa. Per tant una festa simpàtica si la observem des de la jovialitat que ha prevalgut en tots els tallers de modista.
    A casa nostra ha existit una bona tradició en quant el seguiment d’aquest ofici, del qual una de les modistes més veteranes que ens ho pot explicar, és la Glòria Argenté. Ella viu en el carrer Parellades, el mateix  que en el seu dia vaig tenir la gosadia d’anomenar-lo carrer d’Estat Major, pel nombre de militars que hi vivien. També li vaig acoblar l’afegitó  del carrer dels pintors, per la mateixa raó, la de que hi vivien o havien viscut un bon nombre de professionals d’aquest ofici. I encara no  estaria de més  anomenar-lo, ara que s’escau, el carrer de les modistes i  cosidores de sabates, per tres quarts del mateix.
      Quan hi va arribar la Glòria, ja estaven establertes, a la casa del costat del Patronat,  la Mercè Capdet i la seva filla Paquita Mestre, dues  reconegudes modistes,  i d’allà va sortir per casar-se l’altra filla, la Fina que era una excel·lent brodadora i veïna del carrer d’en Bosc. Molt a prop, al començament del carrer Bonaire, hi trobàvem a la Carme de l’Eco i la Maria. Una mica més avall, en el Joan Tarrida, a la  Irene Torremorell, amb el taller darrera el gran finestral que s’abocava al carrer. Continuant les Parellades cap avall, hi trobàvem a la Carme Torralbas, la filla de can Pela, que entre repunt i repunt va veure la transformació del trafegar de la pagesia, al de la bodega, fins que aquesta es va convertir en restaurant.  I al costat mateix hi vivia l’Eulalia Marcè, la Laieta  de cal caçador, muller d’en Quimet Ràfols Gual, que junt amb la seva mare, allà en el quarto de reixa, es passaven el dia cosint i engomant les pells. Una mica més avall, ja en la placeta, hi trobem a la Maria Aleacar que, com la Glòria, són les últimes cosidores que queden del carrer de les modistes.
    Totes elles tenien les seves aprenentes i a les quals  a més d’ajudar a treure  els fils que s’enganxaven en els vestits i a portar-los a casa de les clientes, la modista i les noies més avantatjades els hi ensenyaven costura, la major part d’elles n’anaven a  prendre no per dedicar-se a aquest ofici, sinó perquè el saber cosir, com el cuinar, formava part dels coneixements que es requerien, en deien per saber portar una casa, el dia de demà quan es casessin.
   Un veí del carrer,  on  els seus pares tenien negoci de carboneria, era en Manel Guirro. Ell  esperava a la porta de la casa de  les modistes, quasi davant per davant de la carboneria, que sortís la Florència Rubio Lahoz , que era neboda de can Fontanals. L’agulla i el carbó que s’assemblen com un ou i una castanya es van integrar, desprès de casar-se, en el negoci del carbó, on la Florència de la fragilitat de l’agulla va passar a remenar carretades de carbó i posteriorment sacs de cebes i patates. Vet aquí que el fil i l’agulla va servir també,  per entaular una amistat que va acabar en casori. Aquesta imatge, la dels xicots esperant a les portes d’aquests tallers, era una altra habitual dels costums de casa nostra.       
     Però el dia de la seva festa es trobaven totes i ho anaven a celebrar. La tradició s’ha mantingut en quan anar a Barcelona a dinar, visitar la capella dedicada a la Santa que es troba adossada al claustre de la Catedral, per a tot seguir fer un tomb per la Fira de Santa Llúcia, que flaireja a molsa i a altres olors del bosc.   
   I sense deixar aquesta tradició, aquest proper diumenge tindrà lloc la celebració  que, just aquest dia, fa 325 anys, que es va constituir de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, la més antiga de Sitges. Però mai  la nostra Mare de Déu, a banda del res de la corona cada divendres, ha tingut la seva part de protagonisme en aquestes vigílies de Nadal quan, a més, sortirà en processó pels carrers de la vila, amb acompanyament musical de dues bandes interpretant marxes de Setmana Santa. A la que seguiran un bon nombre de congregacions vingudes d’arreu, que han estat convidades per a l’ocasió.
      La talla tan ben aconseguida  de la imatge és obra de l’escultor Pere Jou i l’esplèndid  “manto” que llueix, de  més de quatre metres de llargada, va ser donació de la Sra. Josefa  Martí vídua de Ibañez, que va ser la primera administradora de l’any 1962, quan es va estrenar en la Setmana Santa.  
    Aquest diumenge, excepcionalment, i en reconeixement a aquesta meritosa trajectòria  dels 325 anys, la Mare de Déu dels Dolors sortirà al carrer, on sempre ha estat ben rebuda. I així es donaran  per practicament acabats els actes principals que s`han organitzat per celebrar-ho.
    El temps passa ràpid, si més no entremig hi  coincideixen aquestes sorpreses, les quals  ajuden a fer que  la vida sigui més agradable i original. O si més no, més distreta. Que ens ho diguin a nosaltres, que en originalitat no ens guanya ningú.
                                                             J. Y. M.
(Article publicat a l'Eco de Sitges el 14 de desembre del 2018 )      

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez