Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

18 d’agost 2019

SANTA BÀRBARA TORNA A CASA


   Hi havia tres ermites que es trobaven al llindar  dels límits del nostre terme: Santa Margarida ( que de fet pertanyia a la parròquia de Ribes), la de la Mare de Déu de Gràcia i  Santa Bàrbara. De la primera, segons explica en Blai Fontanals, en el seu amè llibre Petita Història de Sitges va ser destruïda durant la invasió dels francesos a l’any 1808. Estava situada en els terrenys que avui ocupa el Club de Golf Terramar. I seguint amb les explicacions d’en Blai, en el seu lloc, els del golf,  hi van construir una petita  caseta a mena de magatzem. Per tant no hem tingut l’oportunitat de veure-la com era.
   Les altres dues ermites; la Mare de Déu de Gràcia ( des del 1306) i Santa Bàrbara de la qual es té constància des del segle XIV. L’actual va ser beneïda el dia de la seva festa, el 4 de desembre del 1848, pel rector de la parròquia Antoni Claramunt. Aquestes dues ermites  s’han mantingut en peu, malgrat els estralls que van patir durant la guerra civil, que les va deixar molt malmeses i mai més s’ha pogut celebrar culte religiós. Tot i amb això han estat sempre un referent on anar-hi a fer una petita excursió. Curiosament, però, la tendència ha estat anar més a la  Mare de Déu de Gràcia que a Santa Bàrbara. Quan abans de la guerra, en el dia de la seva festa s’hi feia un aplec. Jo ho atribueixo  que la primera es troba més lluny i per tant la caminada dona més de si. Però de fet, tot i que la de Sant Bàrbara es troba més a prop,  queda amagada de les mirades. Fins el punt que, potser els més joves, es sorprendran a l’assabentar-se que a poca distància de la creu, que serveix per limitar el terme amb Sant Pere de Ribes, hi ha una ermita. Que en el seu dia surt reflectida en el quadre  que el pintor sitgetà, Joaquim Sunyer, va pintar des de la feixa de sota mateix d’aquesta creu, i que li va posar per nom Cala Forn.     
     Propietat, junt amb la masia, de la família Ballester. Que fins a edat avançada, l’últim propietari, el Sr. Josep Maria Ballester, cada dia s’hi desplaçava amb bicicleta. I quan tornava mostrava, en la cistella disposada en el manillar, uns pomells de flors de la seva collita. A la primavera, tot sovint ens trobàvem amb la seva esposa la Sra. Antonia Hostench i una de les seves  filles, que vivia amb ells, la Montserrat, que hi anaven. I allà, entre la lluminositat del dia, la calma del llogaret, l’Antonieta, que ja era gran, encara s’enfilava a l’escala per collir els préssecs .
   Santa Bàrbara va morir decapitada pel seu propi pare, que no va admetre mai que la seva filla es convertís al catolicisme. Quan va acabar de perpetrar tan horrible acció, un llamp el va matar. D’aquí que la Santa va ser declarada protectora de les tempestes. Encara ara, quan una tempesta de llamps i trons arremet contra la terra, hi ha qui s’encomana a ella dient: “Sant Marc, Santa Creu, Santa Bàrbara no em desempareu”.
     I d’aquí bé també aquell refrany que diu: “Que només ens en recordem de Santa Bàrbara quan trona”. Com aquest any s’han alternat molts llamps i trons, el record a la Santa, ha estat molt present i, vet aquí, ha derivat en el propòsit de restaurar la seva ermita. Per part, sembla ser, dels responsables d’urbanitzar tot l’entorn. Amb tant encert que, aquest diumenge 2 de desembre, una nova imatge de Santa Bàrbara serà beneïda i portada en romeria fins a la seva ermita. On en el seu exterior s’hi farà missa i altres activitats lúdiques.
     Que si abans quedava mig oblidada en les afores, dintre de poc estarà envoltada de noves vivendes. Com l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia que, al seus peus un complex residencial s’estén pels dominis de Miralpeix.
   Les tempestes han donat pas a les bonances. I, malgrat algunes pedregades, les calmes afavoreixen el benestar i, amb ell, el progrés.   
                                                                                             J. Y. M.
 
 (Article publicat a l'Eco de Sitges el 30 de novembre del 2018 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez