Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

18 de març 2020

DE CONSULTA DE METGE A MUSEU


    A la consulta particular dels metges s’hi combinava l’aspecte aciençat i la familiaritat d’una intimitat, la qual potser només la separava una porta. D’aquí que estant assegut a la saleta d’espera, s’intuïa el so esmorteït de la ràdio o televisió provinent de la part privada de la casa. Això volia dir que hi havia vida darrera aquelles parets. Paradoxalment, els pacients esperàvem a l’avantsala, per tal de poder anar allargant la  pròpia vida.
    La consulta de metge que podem considerar com a més ponderant, ha estat la del doctor Joan Ramon Benaprès Palet, situada en el carrer Major. Els límits als quals em referia, entre la medicina i l’espai familiar,  han estat dues càtedres del bon saber. Per una banda la dedicada a la ciència de la medicina, que han aportat la nissaga Benaprès  i per l’altra la literària. I ja en les interioritats de la casa cada dia hi tenia lloc una interessant tertúlia, amb la participació d’un tertulians que de la seva intel·lectualitat en sorgia una ambient de privilegi. Pintors, literats, artistes de tots els àmbits, quan venien a Sitges, passaven  per  can Benaprès.  A la seva consulta, però, hi acudien pacients de totes les classes socials. A més d’un els havia salvat la vida a la taula d’operacions, amb molt pocs mitjans, però que ell suplia amb els seus aciençats coneixements i enèrgica determinació.
   A la seva mort la consulta va canviar d’orientació, dels problemes de salut es va a passar a tractar els marrons d’àmbit social que sorgeixen del viure quotidià i que necessiten ser tractats també per un especialista, en aquest cas de l’advocacia.  Com el net del metge, l’advocat Frederic Malagelada Benaprès.
     Al carrer Bonaire hi tenia la consulta i la vivenda familiar el doctor Rafael Padrol. Que a diferència del doctor Benaprès era de gran corpulència. Doctor de barret i abric llarg.  La seva afició més destacada, i a la que li dedicava més temps, era freqüentar la Societat Casino Prado de la qual en va ser President.  
   Al carrer de l’Aigua compartia els dos espais, el doctor Rafel Almirall. Metge molt apreciat a Sitges i popularment conegut per conduir una BSA amb sidecar. Amant de la velocitat, va tenir la sort de viure en una franja d’anys on encara no s’havia establert la reglamentació del carnet per punts. D’haver estat així, l’home que estava familiaritzat amb els punts aplicats al qui es feia un tall de certa consideració, els altres, els que es poden perdre per excés de velocitat, a aquets els hagués estat difícil de mantenir intactes.
   A la platja de Sant Sebastià, tenia la consulta i la vivenda en Joan Hostench. Un metge jove,  que s’havia casat amb la Carme Martín i van tenir dues nenes, la Mònica i la Noemi. En Joan va ser un metge molt proper, que va morir de forma sobtada, sense donar-li  temps a conèixer  a la seva filla Noemi. Els pinzells de les aquarel·les van restar, per sempre més, en la caixeta. Però les seves obres, pulcres i de traç meticulós, han perdurat per donar testimoniatge de l’art  que l’acompanyava.
    El doctor Guillem  Celis  Carreras ha viscut i passat consulta en aquesta casa amb jardí del carrer Sant Isidre, cantonada amb el de les Ànimes. En Celis  era un gran comunicador, així que  en lloc de preguntar que li passava al seu pacient, li treia en conversa qualsevol tema, el tractava amb tanta amenitat que al final, al pacient, quasi se’l hi havien passat tots els mals. O si més no, el metge, sabia el que el neguitejava, perquè moltes vegades les malalties són més producte de la complexitat de la ment.
   l’Antoni Ortí era metge de posat seriós, però que també li agradava entaular conversa sobretot parlar d’Història del qual n’era un expert i potser la seva afició més coneguda. Estrambòtica  era la seva taula de despatx, on  no hi quedava lliure ni un centímetre. La feina tenia quan havia de buscar alguna informació que l’interessava, o fer la corresponen recepta. L’ordre anava de la mà de la seva esposa, l’Anna Maria, de cor generós i sempre disposada a treballar per les causes que necessiten generositat i implicació.
   Els metges actuals, acostumen a no tenir la consulta en les seves cases i així preserven la seva intimitat, potser perquè haver de passar-la a l’ambulatori els absorbeix tot el temps.
   Avui s’inaugura un espai molt interessant, que ha passat de ser casa de pagès, habitada pels de can Liri, a consulta i vivenda del doctor Pere  Serramalera Cosp i família. Situada en un racó del poble amb molta personalitat i amb un veïnat molt vinculat a la nostra Festa Major i als  costums i tradicions. El metge a qui li agradava la fotografia tenia, en les parets de la sala d’espera, nombroses fotografies penjades del Sitges d’abans. L’afable senyora Lola, l’esposa del metge,  tenia cura de les interioritats d’aquell casalot.
   Adquirida pel matrimoni Pere i Anna Stämpfli, desprès de les obres pertinents,  ha permès augmentar els espais dedicats a exposicions i a  l’obra d’en Pere i altres artistes vinculats amb l’art modern.
Un museu, doncs, on hi havia una consulta de metge i que, gràcies als neguits del matrimoni,  han contribuït a augmentar  l’oferta museística de la Vila. En dos espais molt singulars; on havia estat el mercat del peix, i a can Serramalera, a frec de la finestra de Can Mec. Actualment, darrera d’aquesta, s’estén l’espai del Grup d’Estudis Sitgetans. Que també ha estat possible pel mecenatge del matrimoni Stämpfli.  
   El carrer d’en Bosc s’hi bressola l’art, la poesia i la música. Com quan el poeta Josep M. Soler i el metre Jordi Pañella l’hi van posar en aquella inspirada sardana que es va estrenar en una de les festes que organitzaven en Pere i l’Anna.
   L’art ha tornat amb ells, per quedar-se en el carrer d’en Bosc.  
                                                                                                                                                             J.Y.M.

 
 ( Article publicat a l'Eco de Sitges, el 15 de març del 2019 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez