Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

18 d’agost 2019

DONES ENTRE PENÚRIES I ART


  Sortosament l’evolució de la vida, a collibè dels anys, ha estat beneficiós en molts aspectes, però sobretot  per adonar-nos que avui els joves, homes i dones, estan molt ben preparats. I aquesta bona disposició els permet poder accedir a llocs de responsabilitats, amb totes les conseqüències del significat de la paraula. Status  que abans s’aconseguia a base d’experiència i anys. Una norma que igual s’observa en càrrecs tant de caire oficial com empresarial.
   Això, però, no sempre ha estat així, la generació de l’Enriqueta Gallinat ho va tenir més complicat. Si més no el seu exemple serveix per a no generalitzar. A les dones d’aquell temps els hi va tocar viure  moltes dificultats: amb els marits a la guerra - malauradament molts no van tornar- també els havia que tenien de marxar a l’exili o els havien posat a la presó. La seva enteresa ha estat un clar exponent de la seva capacitat de resistència, de la força de tirar endavant. Com tantes que, com ella, es trobaven en la mateixa situació i, a més, tenien de tenir cura dels  fills. Sempre fent el cor fort.
   A més d’aquests aspectes,  l’Enriqueta  va posar tota la seva energia a ajudar als altres; a treballar per aconseguir millores en tots els nivells de caire social. També per afrontar les injustícies i  les maldats que anaven en contra de la bona convivència. El conjunt de totes elles, a  les quals les empenyia la mateixa causa, se les coneixia per les Dones del 36. Tota una vida, la d’aquest col·lectiu i la seva en particular, dedicada a fer prevaldre la veritat i la raó. Defensar aquests motius que semblen tan normals,  però el cert és que, a ella i a tantes altres, els hi va costar l’exili i fins i tot la presó.
    L’Enriqueta es va casar amb el periodista Enric Tubau,  més gran que ella, i van tenir un fill, en Josep Maria, que s’afegia als tres, una noia i dos nois, que aportava l’Enric d’un anterior matrimoni. I que l’Enriqueta els va acollir i estimar com si  fossin fills seus.
   Militant  d’ERC, va ser un ferm puntal d’aquest partit i es va destacar per ser una dona de fermes conviccions polítiques, sempre adreçades als més febles. Per tantes coses, per ser un exemple de perseverança, els hi recomano que llegeixin el llibre de la seva biografia que ha escrit el seu fill Josep Maria Tubau Gallinat. Ell, de la seva vinculació amb Sitges, va néixer la relació amb una sitgetana, la Rosa Llorià Benazet, amb la qual s’hi va emmaridar. Sitges, igualment va ser la destinació escollida per l’Enriqueta, on hi va passar quinze any de la seva vida, al capdavant del negoci d’hostaleria que junt amb el seu marit van gestionar i que van posar per nom Maricel. Situat en el mateix Passeig de la Ribera i que traspassaren a la família Grimau-Bigaire i que després de la transformació de la casa s’ha continuat mantenint el  nom.
     El llibre, que ha comptat amb el patrocini de la Fundació Josep Irla, es va presentar, com bé saben, a l’auditori del Miramar i qui millor per fer la presentació que  la Rosa Tubau Llorià, neta de la Sra. Enriqueta Gallinat i del Sr. Enric Tubau i filla de l’autor. Es dona la casualitat que la Rosa és la regidora de Cultura, Festes i Tradicions. I va estar acompanyada per l’editor Sr. Josep Vall. El Sr. Josep Maria Tubau, autor del llibre, i pel batlle  de la Vila, el Sr. Miquel Forns.
     Pocs dies després, en Josep Maria, tenia pendent un altre compromís, on s’hi jugava molt. I del qual en va sortir airós. Tant, que encara estarà a temps per anar a caçar, com diuen per Girona, bolets. Una afició que, a més de la d’escriure, l’entusiasme i el fa estar en contacte amb muntanya que ha estat una passió de les de sempre. De la seva mare va aprendre a no tirar mai la tovallola, i aquella enteresa que va heretar, li ha servit per caminar per un camí desconegut, al final del qual l’esperava  la flama del triomf.
    Mentre tot això succeïa, un parell de dones sitgetanes, col·laboren amb el seu art a emmarcar els tristos records de la guerra. I ho feien en un poble on els combats van ser molt intensos i de  greus conseqüències. Corbera d’Ebre, va ser un  dels pobles que es pot dir que va quedar arrasat per aquella batalla de la qual es compleixen 80 anys i que va durar des del 25 de juliol al 17 de novembre del 1938.
   El Cercle Artístic de Sant Lluc, és una entitat de més de cent anys de trajectòria, i per allà hi ha passat els millors artistes de tot temps. Que sota el paraigua dels seus neguits artístics i culturals, s’han impregnat de les seves ensenyances. La  Dolors Luján i la  Carme Parellada, són dues veteranes de la institució.
   Des de fa un temps el Cercle surt de casa seva  per donar a conèixer la  tasca que realitzen i als seus protagonistes, els artistes. D’aquesta manera organitza exposicions en diferents indrets. Aquesta vegada han escollit el poble de Corbera d’Ebre i per amplificar el seu ressò han triat un títol molt eloqüent com enunciat de l’exposició: “ El Paisatge Ferit”. Aquesta s’ha portat a terme en l’emblemàtica església parroquial del poble vell, molt castigada per la guerra i on en lloc de refer la teulada li han fet un tancament de vidre transparent, que li atorga una espectacular lluminositat.
   Les nostres artistes comparteixen espai i obra amb 71 expositors més, entre diferents modalitats, però el conjunt de tota l’obra mostra les ferides que no han cicatritzat.
     La força de la paraula, com a testimoni d’uns fets, que ha emprat en Josep Maria Tubau per escriure el seu llibre. I el missatge que transmeten unes obres d’art, com les de la  Dolors Luján i la Carme Parellada. Dos influències, d’un temps confús, que ho expliquen, en les seves respectives modalitats, gent de casa nostra.
                                                                                             J. Y. M.
(Article publicat a l'Eco de Sitges el 28 de setembre de 2018 

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez