Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

27 de gener 2018

2018, ANY D'ANIVERSARIS


     La història local la conformen molts referents que han significat un gran avanç pels interessos econòmics, culturals, socials i d’expansió de la vila. Així l’any 1918, cent anys enrere, es va començar a gestar un projecte que va permetre transformar el poble, esdevenint un referent de modernitat que li atorgava una categoria que despertava  admiració arreu.
    L’ajuntament que dirigia el Sr. Bonaventura Julià, a l’any 1918 va començar a fer les gestions  per poder aprovar un pla urbanístic que comprenia les terres del pla del Vinyet, les vinyes del Cellerot i de Santa Margarida. Un projecte que promovia un visionari, el sabadellenc Francesc Armengol i que ja tenia nom propi, Terramar. La cirereta que ho coronava era la construcció d’un passeig marítim al llarg de tota la platja, el qual es va encarregar de projectar l’arquitecte Sr. Josep Maria Martino.
    Una vegada enllestits tots els requisits el mateix alcalde Sr. Julià el va presentar en persona al ministeri de Foment a Madrid. S’havia fet un pas molt important, a partir d’aquí els tràmits oficials havien de fer el seu curs. Com així va ser, fins aconseguir el traspàs a  l’ajuntament dels terrenys situats en zona marítima. Van caldrà dos anys, i ja a les acaballes del 1920 el Consell de Ministres del Govern de Madrid aprovava definitivament el projecte. Que es va culminar ja sota el mandat de l’alcalde Pau Berrabeig.
    El mateix any 1918, amb la venda de l’antic escorxador per part de l’ajuntament al Sr. Bernat Fernández, aquest l’enderroca i això permet obrir la primera avinguda de Sitges que té una amplada i llargada cop cap altre carrer hi havia en el poble. S’inaugura el 1920 i li posen per nom el de la seva esposa, Sofia.
     És fàcil imaginar el impacte que va produir una obra d’aquesta naturalesa en un poble relativament no gaire gran en quant a nombre d’habitants. Esclar que no tot van ser elogis també hi havia molts detractors que mostraven la seva oposició raonant que les arques municipals s’havien hagut d’endeutar, deien, pel valor d’un milió de les antigues pessetes. En aquella època que la gent no viatjava amb la mateixa facilitat que ho fa ara, per consegüent, sense haver vist altres indrets, disposar d’un passeig d’aquesta llargada i situat en aquest lloc de privilegi, no em diran que no hi havia motiu com per quedar bocabadats. Han passat els anys, hem viatjat, i tot haver aconseguit una visió més àmplia de tot plegat, arribem a la conclusió que com el nostre passeig, amb les mateixes característiques i ubicació, n’hi ha pocs.
    El 1918 també va ser notícia degut a la finalització de les obres de la construcció del Palau de Maricel. Just quan el passeig marítim encara era un embrió, el conjunt de Maricel aconseguia materialitzar el caprici d’un americà, Charles Deering, que va venir a Sitges aprofitant la invitació que el pintor Ramon Casas li va fer per tal de visitar el Cau Ferrat. I Igual com li va passar a Rusiñol, el milionari va quedar captivat i va acabar comprant tot el que l’envoltava i es va deixar el Cau perquè no va aconseguir que el seu propietari  li  poses preu. Just quan van acabar les obres d’aquest Palau es complia també  el 25 aniversari del Cau Ferrat.
    El historiador local Roland Sierra i Farreras, amb una assiduïtat diària, ens informa, mitjançant dels avenços d’Internet, del que va passar a Sitges just en la data que marca el calendari, però amb una diferència d’anys. La secció és coneix per Efemèrides Sitgetanes i gràcies a la seva constància i eficient treball de recerca, ens permet apropar-nos als fets més sobresortits de la història local. Així ens assabentem  que en aquest 2018 també es compleixen els cent anys de la Festa de la Poesia celebrada a la vila i que va comptar amb la participació dels poetes més rellevants del moment. Va guanyar el certamen el poeta Josep Carner.
   O que la primera exposició de clavells  va tenir lloc en la primavera del 1918 al Pavelló de Mar. Una idea que va sorgir entre un grup d’amics que freqüentaven el cafè de la Xarmada: l’Antoni Clarà va ser qui va posar en solfa que en Marià Carbonell cultivava clavells en el seu taller de sabates del carrer Sant Bonaventura.  A la idea si va afegir l’altre soci en Francesc Ferret i de seguit va comptar amb el suport dels altres tertulians i d’en Miquel Utrillo.
   Una vegada traspassat l’equador d’aquest mes de gener ens disposem a celebrar la festivitat de Sant Sebastià, Una altra data molt arrelada a la tradició sitgetana i a l’ermita. La primitiva data del 1.614, l’actual es va començar a construir el 1857 i es va acabar el 1861. Situada en aquesta llenca del litoral que es pot dir que anava d’ermita a ermita; de la de Sant Sebastià a la de Santa Margarida, situada en el sector de les Coves, de la qual se’n té constància des de l’any 1478, fins el 1808 que va ser  derruïda  a causa de la invasió dels francesos. No massa lluny es troba l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia,  la qual està documentada el 1306.
      Entremig l’ermita del Vinyet que es va edificar a sobre una altra enderrocada a l’any 1727 i es va acabar el 1734. Per tant una franja marítima on els límits els posaven les ermites i on hi sobresortia l’església parroquial.
    A partir del 1918, el projecte de transformació iniciat comença a canviar el nostre litoral i es construeix un hotel, l’antic Terramar i un seguit de cases senyorials que confereixen categoria. Fins que el 1933 s’inaugura el nou Terramar Palace situat a frec del passeig.
    Cent anys després, l’ermita de Sant Sebastià continua sent un referent de situació. I un renovat Hotel Terramar és a punt de ser inaugurat en el mateix enclavament. Dos punts de referència que amb els anys transcorreguts, la vila s’ha expandit més enllà. I si ahir eren les ermites les que posaven els límits visibles a la nostra llenca de litoral, avui ho són els hotels. Si més no amb el mateix passeig que serveix de nexe d’unió. 
                                                              J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 19 de gener del 2018 )
  

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez