Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

05 de novembre 2017

DIUEN QUE HI HA TERRES A L'EST

   


  Amb aquest enunciat, extret de les estrofes d’una cançó  interpretada pel cantautor aragonès Jose Antonio Labordeta, en el bonic marc del  Palau de Sástago de Saragossa, resta oberta una interessant exposició sota el subtítol: “Vínculos Históricos entre Aragón i Cataluña . Siglos XVIII al XX”.Molt vàlida en aquests moments dominats per passions de tota índole que busquen obrir-se pas entre una pluralitat que cadascú defensa i raona segons siguin les seves conviccions.
   Quan hem de tenir molt present que Catalunya ha estat terra de acollida: murcians, andalusos extremenys també aragonesos i d’altres regions, que en el seu dia van venir a la recerca de feina, quan Catalunya necessitava mà d’obra. Gent que va treballar molt i amb feines dures, majoritàriament  amb treballs que no volien fer els d’aquí.  Amb molt sacrifici, tant els vinguts de fora com els de casa,  van tirar endavant les seves famílies que de seguit s’adonaren que, poc a poc, les seves condicions de vida milloraven. I si l’adaptació lingüística els costava no podem dir el mateix en quant a la integració en altres aspectes de la nostra  cultura i tradicions que sí mostraven interès i implicació. Tot i que  amb les excepcions corresponents.
     A Catalunya van néixer els seus fills, un vincle essencial per a un bon arrelament. També ho són els estudis realitzats en centres educatius i universitaris.  Fins que tot plegat   es va anar consolidant, també, a mesura que aquests joves es van  emmaridar  amb gent de casa nostra. Tot plegat  ha contribuït a que aquests altres catalans ho siguin per mèrits propis i que la gran majoria d’ells es sentin més d’aquí  que del lloc on van néixer, tot i no haver perdut els lligams que els uneix. Perquè molts encara conserven alguna que altra propietat, un motiu   que els hi serveix per anar a passar uns dies al “pueblo” , per a tot seguit tornar al que consideren la seva casa.  Doncs hi ha que quan són allà, que enyoren aquest raconet de món i ja tornarien a l’endemà d’haver arribat al seu poble de procedència.
     L’exposició a la qual faig esment és un retrat del que acabo d’escriure. En aquest cas els protagonistes són el aragonesos els quals, segons estadístiques, entre 1880 i 1980 van emigrar a Catalunya mig milió d’ells. Més de 200.000 resideixen a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Fins el punt que es van aplegar en la “Unión Regionalista Aragonesa”, de on va sorgir la revista El Ebro on hi col·laboraven prestigioses plomes tant d’aquí com d’allà. I on van fundar el Centre Aragonès, ubicat a la part superior de l’edifici del teatre Goya que es troba a tocar la Ronda de Sant Antoni de Barcelona.
    Aspectes, tots ells,  que es recullen en la interessant exposició. On hi trobem, entre moltes curiositats, una pinzellada simpàtica del qui va ser tants anys massatgista del Barça, el Sr. Àngel Mur Navarro, nascut a Selgua Osca i que arribà a Barcelona per a fer el servei militar i aquí es va quedar per desenvolupar la seva trajectòria dintre el món de l’atletisme. Ell i un altre aragonès, l’encarregat del material, Marià Pellegero Gasca, van evitar quan la guerra que el sindicat de la CNT s’incautés  el F.C. Barcelona, constituint un comitè de treballadors que va estar en funcions fins que es va constituir una nova junta directiva.
    La relació entre Catalunya i Aragó, en aquest període de temps que abraça la mostra, es reflecteix davant la col·laboració que s’estableix en el marc industrial, sobretot en la industria tèxtil que dona feina a molts d’aquest immigrants aragonesos. Ho il·lustra un bonic quadre d’en Santiago Rusiñol que porta per nom “La Fàbrica” i que forma part de la col·lecció del Foment del Treball de Barcelona. I on l’artista pinta damunt la tela l’aspecte d’una fàbrica tèxtil, activitat molt vinculada a la seva família.
   Art també d’influència sitgetana  que se’ns mostra a través  de dues pintures a l’oli del pintor nascut a Sitges de forma casual, en Joaquim Espalter Rull  i que el poble li va dedicar un carrer. Les dues obres són dos paisatges del Monestir de Pedra. Que per cert el propietari d’aquest monestir la va ostentar un català, el Sr. Joan Frederic Muntades Jornet ( Barcelona 1826 – Nuévalos 1912) ell va ser l’artífex del singular parc que l’envolta tal com avui es coneix en aquest municipi on va morir.
   Per continuar amb un cartell d’una exposició organitzada pel grup logicofobista, immersos en l’art d’avantguarda  català, del qual en formen part en Magí Albert Cassanyes , l’Artur Carbonell i el poeta aragonès José Viola Gamón, entre altres. Al cartell exposat, que en el seu dia el va presentar en Viola, l’acompanya un escrit d’en  Cassanyes i una relació de tots els artistes participants, entre ells el sitgetà Artur Carbonell.
      Ha resultat molt interessant la visita, a la capital aragonesa,  de l’exposició on s’enalteixen, amb testimonis gràfics i pictòrics, literaris... els vincles entre la gent d’Aragó i la de Catalunya. També amb una aportació fotogràfica del Centre Excursionista de Catalunya, d’excursions realitzades  a les muntanyes i paratges de l’Aragó.
     I el que reclama l’atenció són els detalls que ens són tan propers, aquests protagonistes sitgetans que, pels destins de la vida, formen part d’aquesta mostra. Que és quan hom s’adona, tampoc calia anar-ho ha palpar,  que entre els sitgetans i els “maños” sempre ha existit una cohabitació que s’ha caracteritzat per una convivència on ha primat les bones maneres de fer d’uns i altres. Això que fa que un es trobi bé a la cassa dels altres i al revés.
      En aquest món no hi ha ningú imprescindible però tots som necessaris.

                                                                                    J. Y. M.
    
 ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 3 de novembre del 2017)
   
     
   
   

     

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez