Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

13 de maig 2017

EN CAVERDÓS, UN PAGÈS SITGETÀ QUE PORTAVA FAIXA

   La gent de la pagesia s’ha caracteritzat, a més de la seva feina, per vestir amb  espardenyes de betes i faixa negra cenyida a la cintura. 
   l’Antoni Caverdós i Caverdós  ha estat un sitgetà que ha acabat estimant la terra que treballava, perquè el que ell verament  volia era ser fuster. Les circumstàncies, però, el van fer canviar d’ofici. Va néixer el mateix dia de la Festa Major de l’any 1924 i els seus pares eren: l’Antoni Caverdos Ferret  i la Josefa Caverdos Llosas. El pare feia de  pagès i també de carreter.  El matrimoni va tenir tres nois i una noia, un dels xicots va morir jove i l’Antoni va anar a escola amb el mestre Sr. Emili Picó Bonmatí  i després  a Vilanova. Estava molt capacitat pels estudis, sobretot per les matemàtiques i la geometria. Aquesta disponibilitat el va fer pensar que, com tenia facilitat per les dues assignatures,  li podia servir  per estudiar arquitectura que també li agradava.
   En mig d’aquestes cavil·lacions esclata la guerra i tot queda en suspens. Quan s’acaba la confrontació, l’economia familiar  està molt ressentida, fins el punt que els seus pares no li poden costejar la carrera, d’aquí que es trobi amb la necessitat d’ajudar al pare per poder contribuir a que no sigui tan feixuga la càrrega. Fa de pagès, ofici que alterna   amb les feines de transport amb el carro.  Quan es queda sense el matxo,  deixa aquesta última activitat,  degut a que considera que els cavalls sempre van ser com una pedra a la sabata que feia la guitza a les finances familiars. I es dedica  només a la pagesia  com a jornaler i parcer. Quan necessita el matxo  li deixa el seu cosí llunyà, en Jaumet de ca l’Estellà, en Jaume Artigas Cavedrós.
  l’Antoni treballa de sol a sol en  les terres de les quals era jornaler i en aquelles que anava a parts amb l’amo. D’aquestes, de la part de la collita que li corresponia a ell, ho venien a l’entrada de casa seva, en el carrer de les Ànimes. Comptava amb la col·laboració de la seva esposa, Joaquima Puiggros Matas, que va néixer a la vila, Els seus pares eren en Manel Puiggrós Soler, vingut de Torredembarra,  i la sitgetana Rosa Matas Rovira . L’home va fer de sabater i també  era músic, tocava el contrabaix i la flauta.
   El Sr. Robert, propietari de can Milà i de les terres adjacents, pel que fa a  la part de raïm que li pertocava a l’Antoni, li deixava elaborar el vi en el celler que tenien al carrer Sant Pere i desprès el despatxaven a la botigueta. Quan posaven l’aixeta a la bota, seguint el costum dels vinicultors de  casa nostra, disposaven una cadira petita just  a l’entrada, era una identificació dels cellers sitgetans, als de Vilanova hi penjaven una branca de pi. En aquell temps, entre aquest tram de carrer i el de Sant Sebastià es podien comptar unes quatre cadires anunciadores de l’arribada del vi novell. Ells només despatxaven vi negre, sumoll.
El matrimoni Caverdós – Puiggros van tenir tres fills, la Rosalia, l’Antoni i en Josep. Els nois ajudaven al pare en les terres que cuidava que estaven repartides per Vallcarca, l’hort de l’Ave Maria, Aiguadolç, les terres que el Dr. Benaprés tenia als Molins i les del lloc anomenat Sant Quintí. Les del  pla de can Milà de la família Robert i també l’antiga sínia de can Lluçà  que l’havia comprat en Josep Mª. Tutusaus. Al camí pla, per allà les Pruelles, tenien un tros de terra de la seva propietat.   Aviat el fill petit  va  decidir  deixar la feina de pagès per dedicar-se a l’ofici de serraller. Així van quedar els dos Antonis sols   treballant les terres. A la botiga hi despatxaven els espigalls i espinacs, les especialitats de la casa, conjuntament amb les tomates, patates i tota mena de verdures, avui les anomenaríem del Km0. La Joaquima va comptar  amb l’ajuda de la seva jove, la muller de l’Antoni, la Guillermina Artigas Alsina. 
   Va arribar un temps, però, en què que quasi totes aquestes terres  van deixar de ser productives, degut a la modernitat. I aquesta eina malvada s’ha dedicat a transformar el paisatge,  a gratar la terra fins a  deixar-les ermes i recobertes de ciment,  relegant  al pagès, fins a quedar  la seva feina  molt limitada. D’altra banda la mecanització ha alleugerit el seu esforç i això fa que avui els pocs pagesos que queden, vagin al tros sense la ronyonada protegida per la faixa. Van vestits com tothom, amb  la roba dels diumenges, doncs després de portar-la unes quantes temporades, ens la posem per treballar.
   L’Antoni va fer just, aquesta transformació  ja el va agafar gran i l’obligava una mica a gaudir de les comoditats de la llar. Continuava, però,  sent el sitgetà que vestia amb la faixa,  espardenyes i la boina. Oferia una imatge d’Homenot, dels qui  tan li agradava descriure a en Josep Pla, que igualment provenia de casa de pagès, com ell.
     El testimoni d’en Caverdós, home de moltes vivències i una vida dedicada a la pagesia, va fer que els components del  jurat del Premi a les Tradicions Sitgetanes de l’any 2005,  ens  fixéssim  en aquest sitgetà, el qual  aglutinava el mèrits de ser un dels últims testimonis de la pagesia  que encara vetllava per la terra. Una valoració per  la qual vam considerar que fos distingit amb el premi. Un reconeixement que, ens consta, li va fer molta il·lusió, la mateixa que el va acompanyar fins que al cap de poc temps ens va deixar. Darrera quedava  la mirada profunda  d’un home culte  i meticulós. Perquè tan aficionat com era a la geometria, ho demostrava quan plantava. Hi esmerçava una l’alineació  tan simètrica que feia goig de contemplar.
    L’obra efímera d’un sitgetà que volia ser fuster, però que de la pagesia en va fer el seu art particular. Vet aquí un art que dona de menjar, gràcies a la feina del pagès i a la complicitat  de la natura.
                                                                                         J. Y. M.

 ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 12 de maig del 2017 )
  


    

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez