Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

05 de febrer 2017

40 ANYS A LES PORTES DEL SABER

  Es diu que el saber no ocupa lloc, no obstant els mecanismes que greixen la formació de cadascú són molts i variats. Com  ho són les persones responsables d’atendre i impartir les docències corresponents, junt amb aquelles que han de tenir cura d’altres detalls.
     Les escoles de casa nostra han crescut a mesura que s’ha incrementat la demanda de places. Aquests dies ha estat una bona notícia el saber que en un parell d’anys estarà construïda l’escola Agnès que, per fi, substituirà els barracons que fa 16 anys que aixopluguen als escolars en unes condicions no massa optimes.
    En el seu dia, degut a que l’escola Esteve Barrachina quedava petita es va inaugurar a l’any 1976 l’escola Miquel Utrillo, ja  a les afores del poble. Des de llavors entre nens i nenes n’han passat més 2.000 per les seves aules. I un detall curiós, aquest  fa referència a la porteria que es va construir en un apartat del complex escolar, de la qual  se’n va fer càrrec la Regina Mirabent Garcia que en va prendre possessió  al gener del 1976  i la va deixar a l’agost del 2016. Per tant ha fet 40 anys de la responsabilitat que ha tingut assignada. Entre altres, tenir cura de la porta d’entrada, comporta el privilegi de veure entrar i sortir a tots els minyons i mosses que han fet ús de l’escola i no només això, sinó que ha estat en contacte amb els pares, mares i avis que s’han atansat fins el lloc per portar i recollir als seus fills/es. Si les estadístiques ens parlen d’aquests 2.000 i escaig ens podem fer una idea del gran nombre de petits personatges que ha vist desfilar. Per la seva situació tan estratègica ha tingut també l’oportunitat de seguir la seva evolució escolar fins i tot quan,  arribada l’edat, han deixat l’escola per passar al Institut. Degut amb la proximitat amb aquest , han continuat transitant per davant de la porteria i d’aquesta manera, com s’acostuma a dir, no els ha perdut de vista. 40 anys després aquells vailets als quals la Regina els hi obria la porta avui són homes i dones els quals, amb els coneixements adquirits a l’escola i al centre del costat, els ha permès assentar i desenvolupar  els fonaments del seu futur.
    La Regina  va destacar per la seva afició al ballet clàssic,  assolint un bon nivell. Va estudiar en l’escola  de ballet que hi havia als baixos de  ca la Dasca en el carrer Jesús. El xicot de la casa va esdevenir un reconegut ballarí.
  Filla de l’Antoni Mirabent  Jansà i de la  Lola  Garcia Miralles. El seu oncle era en  Felix Mirabent Jansà i es dona la coincidència que els dos germans treballaven a la banca, el seu pare al banc Hispà Americà i el seu oncle al Biscaia i tots dos feien de cobradors. Era quan els bancs disposaven dels encarregats d’anar a cobrar les lletres comercials a domicili. Com que aquests documents eren allargats portaven també unes carteres llargues i estretes . Quan entraven amb elles, anunciaven a viva veu la seva presència amb una paraula la qual,  segons la situació econòmica del moment, produïen un cert mal de panxa. Aquesta no era altre de tan entenedora com la que entonaven: “cobroooo,” allargant aquesta “o” final  Els comerciants acostumaven a estar bé amb els cobradors, els interessava,  perquè sabien que disposaven d’uns quans dies de marge abans de retornar la lletra. Per tant si en aquell moment encara no havien pogut reunir el import els hi demanaven uns dies més per fer-ho efectiu . Dels cobradors depenia aquest estat de gràcia i, amb el qual podien aguantar uns dies més el deute, sense la immediatesa d’haver de  portar la lletra al despatx del notari.
    Els dies de festa els dos matrimonis, junt amb les germanes i els cunyats acudien als balls del Retiro, eren el grup de la Creu Roja, perquè els avis de la Regina, Jacob Garcia i Regina Miralles,  havien tingut també cura de la porteria de la Creu Roja local, primer al carrer Sant Pau i després al carrer Parellades. Allà hi van viure totes les filles del matrimoni fins que es van casar. La Lola amb l’Antoni Mirabent, la Carme amb l’Oleguer Gràcia, més popularment conegut per en “Gari”.I la Maria amb en Carles Fusté , Tots ells eren uns entusiastes retiristes. Fins i tot va haver una època en què l’Antoni retolava els cartells del cinema de la Societat, els preparava en el pis de sobre el taller d’ataconador del “Conco”. I en  Fèlix havia fet de taquiller.
   Han passat els anys i la Regina, casada amb l’Antoni Micó Pedrosa, s’ha retirat després de 40 any a les portes del saber . Als coneixements que ella tenia s’hi van afegir l’enriquidora experiència de veure entrar i sortir a tants vailets , a directors/res, professors i professores que s’han alternat amb la responsabilitat d’impartir les lliços d’acord amb l’edat dels alumnes de l’escola. Quan va tancar per última vegada la porta de la portaria on han viscut tots aquests anys, el matrimoni  deixaven darrera mitja vida al servei de l’escola i els acompanyaven  infinitat de records viscuts.Com la participació activa en tants carnavals allà en el pati. Quan ella, junt amb mestres i amigues , estaven disposades a involucrar-se  i de seguit improvisaven la disfressa.
     D’allà va sorgir la colla femenina del ball de les Gitanes, a les qual assajava el seu sogre, en Joan Micó Estarlí que l’havia ballat. Com també el ball de les Cintes. Totes les festes del poble tenen repercussió en la intimitat de l’escola.
     Deia al començament que el saber no ocupa lloc, no obstant aquest, el saber, és el resultat d’haver coincidit amb la persona adequada en el lloc adient per a transmetre els seus ensenyaments.  La porteria de l’escola forma part també del lloc i la que fins fa poc ha estat  la seva portera, la Regina Mirabent Garcia,  ha tingut a l’abast la clau de l’èxit, cada vegada que obria i tancava la porta. La resta ja depèn  de l’aprofitament que n’han fet els qui  hi entraven .
                                                                                   J. Y. M.     

 ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 3 de febrer del 2017)

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez