Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

06 de desembre 2016

SANTA TECLA MULLADA SANTA TECLA ESTIMADA

Tinc guardat, en un lloc preferent de la memòria, el record de la Festa Major de l’any 1995. El motiu, que vaig ser l’encarregat de pregonar la Festa en el Saló d’Or del Palau de Maricel. Fins aquí un record agradable, si més no els  dies previs  havien  estat envoltats per uns fets luctuosos. Pocs dies abans, el 18 d’agost,  quan el geganter i integrant del cos de portants del Sant Crist, l’Antoni Parra Sàez deixava l’obra, on treballava en el carrer Jesús per anar a dinar,  cau  a terra ferit de mort.  l’Olga l’esperava amb el plat servit a la taula.
   El dia 2 , del mateix mes, també ens deixava  la Remei Casanova i Giner, persona molt vinculada a la Trinitat, per ser-ne administradora junt amb la Rosó Carbonell i en Joan Martí. L’absència  d’en Parra i la de la Remei van trasbalsar aquella Festa Major,com uns anys abans ho va fer també la mort  sobtada  d’en Rafelet  Micó i  d’en Ramon Martín.
  Colpit per aquells fets luctuosos en el meu pregó, com a mena d’homenatge a en Parra vaig aportar unes estrofes de la poesia de l’amic David Jou, publicada a l’Eco d’aquella setmana, titulada:” “Els  Gegants”.   El pendonista d’aquell any va ser, precisament, en Joan Martí i Romagosa, com ja he  dit un dels administradors  de la Trinitat i també component del grup de portants del Sant Crist. Home de la nostra pagesia, ofici que el tenia molt vinculat amb les vinyes d’Olivella. Ell, ho escric per la meva recent experiència, vivia aquella Festa amb la intensitat que comporta ser-ne el pendonista. Tot anava relativament bé fins  moments previs a la sortida de la processó, que va ser quan va irrompre una tempesta de tal magnitud, no havia vist mai el Baluard tan negat d’aigua, que va obligar a suspendre-la.  Davant el inesperat adéu d’en Parra i aquella pluja tan intensa,  quan va tornar a  sortir el setmanari al carrer, l’ article d’en JYM   portava per títol: “I el cel va plorar”.
    Va ser el que vaig trobar més adient per detallar aquell cúmul de circumstàncies. Perquè per Sant Bartomeu el cel sembla que aguanta més el plor. No podem dir el mateix per la festivitat de Sant Tecla perquè, de tant en tant,  la plorera desconsolada,  ha deslluït sinó  tots quasi tots els actes preparats per celebrar-ho en el seu honor. Fins i tot recordo que un parell d’anys seguits va ploure des de bon matí i no va parar. Aquest any ha esperat fins el moment de sortir la processó del temple.  Davant les evidències podem afirmar que acostuma a ser més ploranera Santa Tecla que Sant Bartomeu.
   Tanmateix vull enaltir el comportament del Sr. Rector el qual, des de que van començar a desfilar els balls va romandre a la porta de l’església. Quan un llamp i el potent tro que el va seguir, va respondre, de males maneres,  a les paraules tremoloses de l’angelet dels cercolets. Ens vam  adonar que l’avís podia tenir conseqüències, com així va ser. Però mossèn Josep Pausas no perdia la serenor, de ben segur que confiava que es tractava d’una breu tempesta. Amb aquesta convicció va donar sortida a la imatge de Santa Tecla i a tots els acompanyants/tes de la processó, pendonista, cordonistes i ell mateix tancant el seguici religiós, junt amb les autoritats locals
   Va ser una decisió valenta, que demostrava que ell era el primer que li sabia greu rebre aquella inoportuna pluja. Si més no  va resultar que queia amb tanta intensitat, que es va veure obligat aconsellar tornar a l’església . On la Santa va ser rebuda amb tots els honors i a més de les pandaretes, gralles, la presència de la Moixiganga muntada.
    Un final, malgrat tot, molt digne, al qual cal afegir les paraules que va dirigir el sacerdot a tots els allà presents. Sobretot quan, fent servir un paral·lelisme  amb la situació, va expressar: “Santa Tecla mullada, Santa Tecla estimada”. La seva actitud va ser molt encertada des del començament fins al final. Com tampoc tenien desaprofitament  aquells repunts amb una mica de sorna, amb els quals ens té acostumats.
   A partir d’aquí, a mesura que es va afeblir la tempesta, es van anar succeint un seguit de detalls que van ser màgics. Molt acord amb el nostre tarannà.  Com ho va ser l’evolució d’alguns balls que van ballar davant l’Ajuntament que semblava la repetició de la Sortida d’Ofici. I quan el cel sembla que dónes una treva, van irrompre els gegants, els quals van poder esquivar la tempesta i ja es trobaven recollits  a la casa de la Vila.  Una presència  que va ser rebuda amb molta gatzara  i satisfacció per la gran quantitat de persones que havien aguantat la pluja, potser també convençuts que el cel seria complaent .
   Una vegada totes les parells de gegants havien ballat, tot semblava indicar que la festa s’havia acabat. En mig d’aquest convenciment es va fer evident la imaginació  de la joventut , la qual  es resistia a marxar a casa sense haver participat en allò que per a ells tenia una gran  importància,  la processó. Així és que pubilles i hereus van encendre els ciris i, ben ordenats en parelles i en fila , es van disposar a fer tot el recorregut de la processó. Tancava la comitiva una bandera de Sitges i van tenir la sort de quan passaven a prop  de “l’Agrupa” si  van afegir  dos grallers. Tornava a ploure i els integrants d’aquella genialitat, temien que s’hagués de tornar a suspendre. Sota un plugim  feble, però constant, aquell detall, sense nom, sorgit de l’espontaneïtat   de tots ells, van  poder fer tot el recorregut  del que hauria estat la processó.
     La veterania d’un rector que estima la seva parròquia i s’identifica amb els neguits i tradicions dels seus feligresos, junt amb l’entusiasme de la nostra joventut, davant l’adversitat de la meteorologia, ens ha permès  adonar-nos que sabem reaccionar als contratemps amb imaginació i originalitat                                    
    Tot plegat va fer que un final deslluït no ho sembles  tant.

                                                                                       J. Y. M. 

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez