L’ofici de forner ha anat
sempre de la mà de la nit. Quan els
forners anaven a treballar també
coincidien amb els serenos que portaven
el mateix destí . Uns i altres la nit
els ha acompanyat en els seus respectius oficis i pocs com ells han estat
testimonis de la nocturnitat dels vilatans. Forners i serenos, com s’acostuma a
dir, n’han vist de tots colors. I és que
durant la nit passen moltes coses, ara més que abans.
Pel nombre
d’habitants que tenia el poble, existia una bona representació de l’ofici de forner,
en l’article d’avui em referiré, exclusivament, al forn d’en Gervasi que estava situat al
carrer Parellades cantonada amb el Bonaire. En Gervasi Vinyals era el forner a qui
ajudava la seva muller, la Lucia Mitjans i el seu fill Antoni Vinyals i Mitjans
i una germana. Eren els típics forners de poble dotats d’unes singularitats que
els feien diferents i avançats en el
temps, doncs la Lucia Mitjans fumava cigars havans i el noi estava dotat d’una bona
presència que hi contribuïa el fet de practicar la natació. Va ser el primer President del Club Natació.
La vida
familiar transcorria, com la de tantes famílies treballadores, fins que les coses els hi van començar a anar a
maldades. L’Antoni s’havia casat i el matrimoni esperava una criatura. Arribat
el moment, mare i nadó moren en el part. Una sotragada molt gran per la
família. Si més no, a l’esclatar la revolta es van veure involucrats en un fet
molt tràgic. A l’Antoni el van anar a buscar i en el seu intent d’escapar és
abatut en un portal. Va ser una tragèdia de la qual en van ser testimonis veïns
del poble, aquests mai més van poder
esborrar l’estremidora seqüència de la
mort d’un jove molt apreciat per tothom.
El forner
Gervasi es va quedar sense el seu millor operari, per a desesperació del
matrimoni que a més s’afrontaven a les penúries generalitzades que van patir tots els habitants. Acabada la
confrontació, amb tan trist balanç,
l’home va continuar al capdavant del forn fins que va trobar a un forner
conegut que es va prestar a venir per ajudar-lo.
En Josep
Sancliment Pujol va néixer a Scala Dei, Priorat, de pares que tenien cura de les vinyes, si més
no a ell l’ofici de la seva família no li feia el pes i va marxar a Barcelona,
al barri de Gràcia, que tenien uns parents
i allà va entrar a treballar en un forn, on va aprendre l’ofici, fins
que el va sorprendre la contesa bèl·lica i el van incorporar al front, de forner de la companyia. Acabada s’exilia a
França i allà perfecciona l’ofici,
aprofundint en l’elaboració de pa
totalment artesà No podia trobar-se en un lloc millor, va
anar a parar a un país que
rendeixen culte al pa, entre una gran
varietat d’especialitats.
De tornada
s’estableix a Vallclara, en plena Conca de Barberà. Allà, juntament amb la seva
esposa, la Mercè Butí Prats que és filla del poble, obren una fleca i al costat d’ells fa d’aprenent un xicot que acabaria establint-se pel seu
compte. Curiosament l’amic Rafael Casanova Termes i la seva muller, tot sovint hi anaven a estiuejar a la casa que tenen parada la seva
filla Rosa Casanova Briba i en Josep Ventura Roig. Després, a la seva col·laboració a l’Eco, dedicava uns
comentaris al forner del poble, que ho era gràcies als coneixements adquirits
al costat d’en Sancliment.
Aquest,
atenent la petició d’en Gervasi, junt amb la seva muller, arriben a Sitges un
dia dels Sants Innocents. Els acompanya en Josep , fill del matrimoni, i aquí
va néixer l’Adolf . En Josep ajuda al seu pare fins que estableix residència a Suïssa. Tenien el forn a can
Gervasi i vivien al davant, en una casa coneguda com a can “Figuetes” . Els propietaris eren de Barcelona, fins que els hi va
comprar en Modesto el sabater, desprès els Aleacar i finalment ells. Tenien per veïns a la filla de l'Arcadi Mas i
Fontdevila, la Sra. Tula casada amb en Trinitat Catasus i a la família Figueras
que tenien la bòbila enllà de la carretera de Ribes. Als baixos hi van disposar la venda de pa de
la qual en tenia cura la Mercè.
Ben aviat
van coincidir amb l’auge de la colònia
d’estiuejants i amb els primers turistes. Les nits començaven a ser bullicioses
i molts dels qui s’abraçaven a tan excèntrica nocturnitat, van descobrir la
feina que portava a terme el forner, que com tots els de l’ofici, treballava
durant la nit. Veient que la concurrència s’interessava pel que enfornava ,
feia de manera de tenir cuites les coques per a quan la gent sortís del cinema
Bonaire, Patronat, de ca l’Oliva... i, uns i altres, li prenien de les mans i
se les menjaven entre divertides converses amb el forner.
Propietari d’una moto BSA, es va fer amic de molts d’aquells
estiuejants que residien en el sector de Terramar. D’ells va aprendre els
costums que caracteritzen al bon “vivant”, però amb el fons de les butxaques amb teranyines com la majoria de la
gent treballadora, si més no tenia el porte i la virtut d’estar a l’alçada de
les circumstàncies, per tal de no
desentonar davant d’ells.
En Gervasi i en
Sancliment, dos forners d’un mateix forn. Situat en un carrer per on ha
transcorregut el bategar de tot el poble, fins i tot fets luctuosos que van
canviar la vida d’una família d’ordre i que degut a aquestes circumstàncies el forner de
Vallclara, amb la seva família, van arribar a la Vila i en ella hi va deixar un
bon record. El d’un temps passat que aplega les bones arts i les extravagàncies
d’aquell Sancliment que se’n va anar enlluernat d’aquell Sitges de pel·lícula i
del qual, junt amb els seus , van tenir la sort
de ser testimonis de les millors seqüències. Quan sempre hi hauria qui
li vaticinava que faria un pa com unes hòsties. Premonicions dels savis dels pobles que, sortosament, no sempre es
compleixen.
J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 4 de novembre del 2016 )
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada