Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

18 de juliol 2016

LA CASA DE LES ESCALETES

   Al poble queden poques cases que conservin la senzillesa que fa que, aquesta,  es converteixi en elegància i en una icona del temps passat.   A baix a mar dues cases, a poca distància una de l’altra, conserven intacte les traces de la seva construcció. Una és la senyorial casa de can Falç la qual, tot i la simplicitat de la seva arqitectura,  el conjunt de tot plegat, remet a l’elegància a la qual em referia. L’altra és aquesta casona que aporta la singularitat de tenir les escales, per accedir a la vivenda, obertes a l’exterior.
   És aquesta, desprès de l’església, la façana més retratada d’aquest entorn. Una fotografia, sembla ser de les més antigues que existeixen, data del 1874 i mostra la casa quasi bé tal com està ara. Els últims propietaris van ser el Sr. Cristòfol Clarà i Mestre el qual, el 15 de juny del 1895, davant el notari Felip Font i Falp, la va vendre al Sr. Antoni Catasús Catasús. Qui a la vegada, ja a l’any 1923, la ven a la Rosa Tutusaús Torres i a al germà d’aquesta, en Ricard.
   La propietària Rosa Tutusaus Torres es va casar amb  en Francesc Planas Carbonell, oriünd de Puigmoltó i van ser pares de la Rita, en Jaume , en Josep i en Francesc “xito”. Tota la família vivia a la casona de les escaletes i a més si va afegir un altre germà de la Rosa, l’Antoni Tutusaus Torres més popularment conegut per en “Maro” que era pescador a sou de la barca d’en Climent.
   En la porta dels baixos s’accedia a una botiga on es podia trobar  una mica de tot, des de carbó a bacallà... Era un establiment molt concorregut per tots els pescadors que vivien en aquells carrers. La regentava  en Pepet Planas Tutusaus, fins que va tenir la desgràcia de morir electrocutat a l’agafar-se a un ventilador. La desgràcia va anar seguida del tancament de la botiga. Fins que va aterrar al poble un personatge procedent de terres valencianes, en Francesc Bairal, junt amb la seva muller Juanita i que al principi volien vendre taronges, però van acabar despatxant  un producte també típic de la seva procedència, l’orxata. Ho van anar combinant  amb els gelats.
   La Rita, filla del matrimoni Planas- Tutusaus es va casar amb en Joan Rayo Mirabent, sabater d’ofici i treballador de can Muiño,  van tenir dues filles: la Rosa, casada amb en Carmelo Ruiz i la Núria casada amb en Joaquim Sànchez Pellicer. Els actuals estadants de la casa.
   Per la seva situació havien de patir les conseqüències dels temporals que, tot i el muret que hi havia en aquella franja de davant de les cases, l’aigua de mar descontrolada  negava el local  i feia impossible poder sortir de casa, perquè pujava fins quasi bé un parell de graons de l’escala, tenint en compte que també el mar s’endinsava un bon tros dels carrers Carreta, Tacó i Nou, negant tots els baixos de les cases que trobava carrer enllà.
    La Nuri i en Joaquim tenen bona cura d’aquest patrimoni tan testimonial d’aquell Sitges de pescadors, i és de les poques cases, que transcorreguts tants anys, conserven el primitiu traç arquitectònic, d’aquí que  desperti la curiositat dels qui l’hem vist sempre i d’aquells que, estant de visita, els captiva, sobretot, el detall de l’escaleta exterior. I també per la blancor  que la caracteritza i per aquest  viuet blau tan de Sitges. La seva perseverança és d’admirar, sobretot per estar situada en un indret, actualment, molt concorregut i força a l’abast per a que els incívics no tinguin reparo en desbaratar  la seva blancor.
   La gent de ca” l’Eruga” són  uns privilegiats degut a la situació que els ha permès, entre altres contemplacions paisatgistes,  ésser testimonis de primera fila de l’entrada i la sortida de les barques de la platja que tenen davant. On també ells  hi disposaven tendals per a fer més confortable l’estada dels turistes en aquesta primera platja de sota el Baluard.  Van tenir per veïns més propers el pòsit de pescadors. El gran finestral de la planta baixa permetia poder guaitar a les seves interioritats, allà on es pescadors es reunien per tractar els temes relacionats amb el seu ofici.
   Can Falç i aquesta casa, curiosament formen part d’un patrimoni que es conserva tal qual. Els propietaris de la primera es distingien per ésser, a la vegada,  propietaris de moltes terres, en el terme de Sitges i sobretot en el d’Olivella. Sense anar tan lluny en el seu  interior, on avui  es troba un parc d’esbarjo, hi havia l’hort, amb el característic xup. Els últims responsables de tenir-ne cura van ser en Vigili i la Maria, la seva muller.
    La casa de les escaletes, té tot el caire d’una construcció destinada a donar aixopluc als pescadors. Tot i que els últims estadants s’han dedicat a altres activitats. El malaguanyat progrés ha deixat aquests dos testimonis d’una Vila dedicada a la pagesia i a la pesca i d’això ens hem de congratular.. I per a més satisfacció,  en els límits que els pertany,  no si han instal·lat les invasores terrasses que ocupen tot l’espai públic.
   Serveixin aquestes línies per expressar  l’admiració, com he dit, per  la cura que esmercen  els actuals propietaris  i per no haver sucumbit als cants de sirena que de ben segur els hi han arribat a les orelles, degut a la seva privilegiada situació.  Si més no, poder asseure’s en el seu  balcó, com feia la gent d’abans, és un privilegi que no  té preu.
  Avui, vigília de la festivitat de la Verge del Carme, la casa  llueix una renovada blancor, un exemple que s’emmiralla en la gent que vivien en aquestes cases singulars del poble. En la dels pescadors i en les dels pagesos. Demà la imatge de la patrona dels pescadors tornarà a la barca, la seguiran altres i quan, en processó, passin per davant d’aquesta casa, semblarà com si el temps s’hagués aturat. Se’ns farà present quan els pescadors sortien i arribaven a la platja, acompanyats d’uns solcs de  bromera blanca.
                                                                                          J. Y. M.  

 (Article publicat a l'Eco de Sitges, el 15 de juliol del 2016 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez