Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

21 de febrer 2016

LA VIDA ENTRE CARAMELS

  Les dolçors s’alternen amb les amargors i les persones les tenim de trampejar de la millor manera. I com diuen els castellans: “a nadie le amarga un dulce”. Les llaminadures, i en concret els caramels, són el complement potser dels més antics amb els quals n’estem familiaritzats. La seva evolució, així com les formes, ens han acompanyat des de que vam néixer.
    Perquè el costum era un cop batejats, en el berenar que precedia a la cerimònia, de xocolata desfeta amb melindros,  s’obsequiava amb una bosseta de confits. Unes llaminadures que, si no es consumien aviat, acostumaven anar a parar a dintre les vitrines on quedava visible la bosseta de cel·lofana.
  El protagonista tardava mesos en poder llepar el seu confit. Abans, amb la intenció d’alleugerir el dolor i el consegüent desfici  que produeix la sortida de les dents, les mares preparaven, en deien una “muñica”,  que consistia en un petit tros de tela on hi disposaven un polsim de sucre i tot seguint feien un nus i la criatura llepava la roba fins apercebre la dolçor de la sucre.
   Un element que es va afegir a les satisfaccions del paladar d’una  mainada sotmesa a la realitat econòmica de les famílies ,que no era gaire opulent, i quan no existien masses sofisticacions en el tema que ens ocupa. Sabedors que els caramels eren molt apreciats per   la gent jove, la gent gran sempre en portaven a les butxaques,  per quan coincidien amb els més menuts.
  Tant era el costum que si s’havien acabat les reserves, el recurs era donar un propina, destinada a la mateixa finalitat: “per a que et compris uns caramelets”. Entre  els avises va estendre el costum, per si calia apaivagar les inoportunes pessigolles de la gola,  de portar un capseta de  les famoses pastilles Juanola. La seva presència es va convertir en un altre recurs afí a les llaminadures. Amb l’afegitó que  l’oferiment tant l’apreciava un de jove que un que no ho fos tant. Quelcom semblant era la pega dolça, també molt apreciada-
    Els caramels igualment es consumien en les sessions de cinema que tenien lloc en les tardes dels dies de festa.  Proveïdors de caramels i d’altres entreteniments, n’era l’Esperança de la casa dels pobres, coneguda així  per tenir cura de la porteria de l’Asil de Sant Josep que es trobava a frec d’un ull del pont de la via del tren. Els seus fills, la Rita, en Josep i en Jordi Carbonell Freixas, ajudaven a la seva mare. Amb un cistell de vímet, acabada la sessió de cinema, irrompien a la pista, oferint caramels a les parelles que estaven ballant. Al Rialto els proveïdors eren l’Hermenegild Sabaté i la Carmeta, la seva muller. Al Retiro hi posava paradeta la mare de la Rosa de la granja del carrer Tacó i ella que també l’ajudava. Els caramels, en aquestes improvisades parades, es despatxaven a tant el grapat. Eren quan totes les botigues de queviures disposaven d’uns pots de vidre molt peculiars, allargats amb l’obertura tancada amb una tapa roscada i metàl·lica que permetia poder accedir fàcilment al seu contingut. En aquests establiments es donava el cas que si hi entrava un nen/a conegut d’una clienta, aquesta s’afanyava a demanar al dependent que servis uns caramelets al jove visitant i que els afegís a la suma de la compra.
    Fa poc l’església ha celebrat  la festivitat de Sant Blai. L’endemà de portar a beneir les candeles, es feia el mateix amb els caramels. Els típics de la diada  semblaven de goma, tous, ensucrats. Una vegada beneits es deia que alleugeraven el mal de coll. A les farmàcies  despatxaven uns d’eucaliptus, de sabor molt fort.
    Per Carnaval les confiteries lluïen en els seus aparadors uns caramels molt especials; allargats, més aviat gruixuts i anaven embolicats amb un paper ideat per a l’ocasió, o al menys així ho semblava. El conjunt oferien unes formes singulars, igual la manera de rematar l’embolcall, Altres, del mateix gust i també de color vermell iamb una certa lluentor,tenien una forma rodona i amb uns orificis que permetien, mentre es llepaven, fer-los  servir de pito.
    A la veïna població de Vilanova els caramels , durant el transcurs de les comparses, han tingut i tenen un protagonisme cabdal. Sobretot quan les banderes amb els corresponents comparses/eres entren a la plaça de la Vila, que és on s’entaula una autèntica batalla campal i on la munició són els caramels. Més d’un n’ha sortit amb un ull de vellut. Sobretot quan es feien servir uns de gruixuts, sense embolcall, que se’ls coneixia per“Guixots” . Els havia, fins i tot uns que tenien com unes punxes. Si t’acariciava un d’aquests et podia deixar apanyat. Uns i altres els van prohibir per la seva perillositat i han estat substituïts pels convencionals. Caramels que han format part de la vida dels vilanovins i vilanovines. Sense ells les Comparses no serien el que són . Com tampoc la indumentària que es complementa amb el mocador de farcell que porta el comparser i que serveix per transportar-los.
       Entre tots els caramels, aconseguiren notorietat uns de rodons als quals hi anava enganxat un palet . Altres, de forma quadrada i textura tova i enganxosa i embolicats amb papers de colors variats. Mentre obrien botigues especialitzades en el producte i que la veu popular identifica per “xuixes”.
Només començar l’any, els caramels acompanyen al seguici reial. En la vesprada de la nit més màgica, la presència dels Reis Mags ve acompanyada dels caramels que els seus servidors i ells mateixos, reparteixen en el transcurs de la cavalcada. Caramels que revifen les il·lusions de petits i grans.
   Amb sucre, sense sucre i sense gluten....El caramel és el discret protagonista que igual els podem trobar en una recepció d’hotel, que en un tanatori, com en el taulell d’una entitat bancària. Aquí deu ser per endolcir l’amargor de trobar-te el compte en números vermells. Tot té solució, per molt amarg que sigui el motiu.
                                                J.Y.M.

 ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 12 de febrer del 2016 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez