Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

16 d’octubre 2015

QUAN LES INTIMITATS SURTEN AL CARRER

     Fa un parell de setmanes em referia al carrer Sant Sebastià, fent esment a una part del seu veïnat. Avui continuaré passejant-me per ell, perquè les vivències dels veïns també ens aporten la familiaritat i, amb ella, les extravagàncies i un recull de les intimitats que eren esventades sense que s’interposés ni el decoro ni la prudència. Allò tan ostensible, com és el que diran... Aquesta manera de conviure entre els veïns era la tònica que predominava en tots els carrers del poble. Perquè uns s’havien acoblat amb els altres i junts formaven una gran família i   compartien una confiança amb la qual no els calia amagar aspectes que van d’acord  amb la convivència, com poden ser: les alegries, les enrabiades, les tristeses i els estirabots del dia a dia.
    Per exemple, quan van néixer les bessones de la Salvadora i d’en Francesc,  al carrer Sant Sebastià es va formar un gran enrenou i tot el veïnat hi va acudir per celebrar tal esdeveniment. I compartir la joia d’un fet que, en tot el poble, no era un fet gaire habitual.
   Curiosament la gent ho manifestaven sortint a la finestra o al carrer i en tenien prou amb un crit i la veu corria i es colava a cada casa. Així, aquell veïnat, es va assabentar quan li va arribar  l’hora a l’home de la Vargas perquè,  des del seu llit,  cridava a viva veu: Mala dallonses que m’has enverinat i m’estic morint. Fins que la va guinyar, si més no, de manera molt diferent a la que ell pregonava.
  A casa  la Quima, mare de la Filomena,   que tenien vinya i hort i feien vi per vendre’l, la dona sortia a la reduïda finestra del pis i, creuant els braços damunt el sobresortit, sempre es planyia de la meteorologia. A tothom que passava els hi manifestava tal preocupació: “Noia, que no plou i se’ns assecarà tot el que tenim plantat”.  I quan es passava dos dies seguits plovent, malaia la situació perquè era del parer  de que plovia massa hi ho podriria tot. Igualment amb el vent hi tenia que dir.  Entre tantes lamentacions, trobava el consol dels veïns als quals els hi manifestava els seus temors. I aquets li influïen una dosis d’optimisme: “No res, dona, ja veuràs com no perdràs la collita...”.
     Quelcom semblant li passava a la Sofia Torramorell, però els temors d’aquesta eren diferents. Casada amb en Rafael Ferrer que era pescador, sembla ser que es discutien sovint, però quan l’home sortia a pescar amb la barca i el temps se’ls hi girava en contra, la dona es plantava al carrer i ,tota compungida i plorosa, es planyia que no tornaria a veure mai més al seu “Rafaelito”.
   Veïnes seves  eren les Tiranes, la Trini i la Lluïsa, a casa seva també tenien celler de moscatell i potser per provar-lo que no es tornés agre anaven fent xarrups, fins que s’engataven i aleshores es lliuraven a unes discussions, amb uns crits  que esglaiaven al veïnat. Arribat aquest extrem, més d’una vegada havien hagut d’anar a buscar en Pau “pollastre” que feia de jutge de pau i vivia al capdamunt del carrer. L’autoritat els hi impartia unes quantes advertències  i vet aquí que l’ordre tornava a imperar entre les dues germanes.
   Com podem apreciar els crits, rialles i plors, cada cosa quan s’esqueia i sempre de manera imprevisible, es feien notar al carrer i  tots els estadants se’n assabentaven. Fins i tot unes vigílies de Tot Sants, el Sr. Joan Domingo Rosés, en Tutut, va arribar a casa seva amb una paperina de panellets, amagada dintre la gavardina. Portava també a damunt un rampell de golafreria i, amb ell, es va tancar a la comuna i allà en menjava més dels que engolia, fins arribar a l’extrem que s’ofegava. I els fills, que eren jovenets, van sortir i cridaven, plorosos, que el seu pare no podia respirar.     
   Més matiners eren el laments d’en Pepet  de can “matatocinos”. La seva mare, la Roseta, cada dia anava a primera missa, que era a les 6 de la matinada, i quan tornava la seva obsessió era despertar al seu fill. Els crits d’en Pep, a la vegada, despertaven al veïnat, entre un avivat protagonisme d’uns certs ous: “deixim estar, no em toqui els dallonses...”   una  cridòria que es repetia cada dia degut a una missa on de la pau celestial es passava als renecs del fill de la casa. A qui, vulguis o no, la seva mare s’obsessionava a que es despertés. De ben segur perquè voldria fer el llit i endreçar l’habitació.
   Entre totes aquestes extravagàncies i exterioritzar la intimitat familiar, una nit, acabada de començar la revolta, en Peret Marcé,  com cada vesprada d’estiu, ell i el seu veí l’Enric Arnau, encarregat de la fàbrica de Vallcarca, s’havien assegut en el pedrís de la casa i feien petar la xerrada. Es van acomiadar i ja ficats al llit, van escoltar que arribava un cotxe, circumstància que els va estranyar molt, degut que pel carrer quasi bé mai en circulaven . Van entreobrir  una mica la persiana de corda i van poder veure com  prenien a l’Enric. Li van dir a la seva dona que era per declarar i ja no va tornar més. Els crits de l’Elvira eren d’angoixa i d’un sofriment extrem. Aquell fet va compungir  a tot el veïnat que van tardar molt temps a mitigar tanta tristor.
    Dels crits d’alegria davant el naixement de les bessones, es podia passar als plors per la pèrdua d’un veí. Perquè hi havia per costum que la gent sortien al carrer, o des de la finestra, exterioritzaven, de viva veu, tot allò que els passava. I si no era així, igualment s’assabentaven dels rifi rafes que tenien lloc dintre la intimitat de les famílies. I no passava res, la gent hi estava familiaritzada i sabien, com tothom, que després del temporal domina la calma. I la vida de les persones, associada a les circumstàncies, s’ha de trampejar entre aquests  temporals i calmes. Sempre amatents, però, que res se surti de mare.  


                                                                               J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 16 octubre del 2015 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez