Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

25 d’octubre 2015

CONTINUEM TASTANT

   Es va acabar el Festival de Cinema Fantàstic i el poble recupera la normalitat i una certa calma que caracteritza aquests dies de tardor. I amb el retorn a aquesta rutina pobletana, torna a ressorgir el protagonisme de la mostra de tast que s’anuncia fins a finals de mes. Un ampli ventall de receptes culinàries que els xefs dels restaurants del poble, posen a l’abast de qui ho vulgui tastar. Que ve a ser com entrar a la cuina de cada casa i aixecar les tapadores de les cassoles i no resistir la temptació de tastar, ni que sigui sucant-hi  pa  en el suquet del seu contingut. Perquè tastar, durant aquest mes, aporta l’oportunitat de provar tot el que es cou en els fogons de les cuines de casa.
    Sitges, a més dels molt atractius paisatgístics i culturals, té el gastronòmic. Un complement molt preuat, també, per la gent que ens visita. I que, igual com fem nosaltres quan viatgem per altres indrets, coincideixes amb visitants que et pregunten: “perdoni, un lloc on poder menjar que estigui bé ?”. I aquest: “que estigui bé”, es pot interpretar de diferents maneres. Entre les més entenedores: “a la carta o al menú”. Detall que es perfila més quan et manifesten: “que estigui bé, però... Altres, darrera la pregunta, deixen entreveure que el preu no és el més important,  si el menjar s’ho val.
   L’amplia oferta que ofereixen els nostres establiments de restauració, permet adequar-se als gustos i a l’economia de cadascú. De la mateixa manera que qui preferia no sortir de casa a fer una celebració a mena de banquet, es requeria el servei d’unes cuineres experimentades, dones de casa, que s’havien molt de cuina, de preparar tota mena de requisits, i amb el seu mestratge, aprés en la pròpia llar, al costat de l’àvia i la mare, elles es prestaven a anar a cuinar per les cases on les requerien, se les coneixia pel nom de coquessa.
    Com era un fet comú  que moltes torres de la colònia d’estiuejants, tinguessin cuinera pròpia. Destacava, com a exemple d’una amplia diversitat d’oferta, dintre una mateixa família, el privilegi amb el qual gaudien els familiars del comte Rueda. A la seva torre del Passeig Marítim, disposaven d’un extens personal dedicat exclusivament a la cuina. Tant n’era el rang de la casa que, a cada àpat, la família menjava a la carta. Cadascú podia escollir  entre un ben assortit nombre de plats, els quals cada dia canviaven. Una modalitat impensable en les cases de rang inferior.
     Al front de la cuina de la mansió del Sr. Jaime de Semir i Carrós hi estava un cuiner mallorquí el Sr. Gaspar Enseñat que era d’Andratx,   el qual va estar a càrrec dels fogons de l’espectacular torre  de l’avinguda del Vinyet un bon nombre d’anys, fins que es va jubilar. En aquell moment i com agraïment als seus serveis, la família Semir li va apanyar una coquetona  torre al carrer Divina Pastora. Visitar les cuines d’aquestes cases, et donava la sensació de trobar-te en un establiment restaurador de categoria. El mateix Sr. Gaspar vestia de blanc impecable i amb el gorro tan característic dels cuiners professionals.
    En les cuines  dels hotels del poble, també hi van fer carrera un bon nombre de cuiners. Alguns sitgetans, com l’Albert Bigaire i Paixó que va estar al front de la cuina de l’Hotel Miramar unes quantes temporades. La família dels Paixó van viure al carrer Sant Bonaventura, en la casa on després hi va anar a parar la d’en Rafael Comas, “l’Asiset”. Les entremaliadures  dels jovenets Bigaire eren tan sonades que van deixar uns records simpàtics en tot el veïnat. Com quan la seva mare sortia a comprar i, com encara dormien, els deixava tancats al pis. Si més no si es despertaven, abans que la dona hagués tornat, lligaven els llençols i s’arriaven  pel balcó, a l’estil de fuga de presó, tan il·lustrada en les pel·lícules de cinema. Curiosament els quatre germans es van dedicar a la cuina o en van tenir relació. Van ser cuiners: en Daniel, l’Albert, en Josep Maria i es pot dir que també l’Anna. Ella tot, i no ser cuinera, es va casar amb en Jaume Grimau que sí que ho era i el matrimoni va regentar diferents establiments de restauració a la vila.
   L’Albert  va establir-se pel seu compte, obrint un restaurant, ajudat per la seva família, a la platja Sant Sebastià. Abans,  va  ser el xef de l’ Miramar. Propietat dels germans Vidal i Quadras: en Manuel, la Mercè i l’Elisa. Quan els amos es trobaven a Sitges  vivien en els baixos de la casa a la qual ells anomenaven, “la casa de los abuelos”, i anaven a dinar a l’hotel. A l’Elisa, que era  la petita dels germans,  no li passava per alt cap detall, així, quan veia que tornava a la cuina un plat en el qual  encara hi havia menjar, de seguida s’interessava, per mediació del maître, del perquè no s’ho havien acabat tot i si calia entrava a la cuina a parlar amb el cuiner.  
     l’Albert, avesat com estava a ensumar olors de sofregits i de tota mena de requisits, a les estones lliures gaudia olorant el flaire dels clavells, que cuidava amb passió i molta paciència. I s’entusiasmava quan veia la seva col·lecció, ben disposada, en l’Exposició de Clavells. El dia de la clausura ell i la seva muller, que també hi col·laborava, es mudaven i ho feien amb una elegància exquisida. Ell, amb americana de color blaumarí, pantalon i sabates blanques, com també  era del mateix color el mocador que s’insinuava per damunt de la butxaca de l’americana.
   Dos mons ben diferents, els fogons i els clavells. Però amb una mateixa passió, la que professava l’Albert que igual et preparava una sarsuela, on hi cantaven els àngels, que t’empeltava un clavell per a que oferís una atractiva combinació de tonalitats.
   En un moment, els actuals, on les flors també  es fan un lloc entre l’art culinari. Dos arts per a un sol artista, al qual tots el coneixíem més per en Paixó que pel seu nom.
                                                                                            J. Y. M.


 ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 23 d'octubre del 2015 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez