Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

15 d’agost 2015

EL 15 A

Seguint amb el costum establert, la d’escriure una data amb el disseny actual,  que consisteix en apuntar el número i la lletra del mes al qual es fa referència, la meva intenció ha estat identificar aquesta brevetat de l’encapçalament amb 15 d’agost que és quan celebrem l’Assumpció de la Mare de Déu. Una festa important en el si de l’església i igualment per a totes les que celebren la seva onomàstica. El nom de Maria va ser un dels més comuns, avui desconec si és gaire freqüent posar aquest nom, vist que ens hem decantat cap a altres de més rebuscats. 
   Un nom que també s’ha  complementat formant-ne un de compost, fins i tot entre el gènere masculí: Josep Maria, Ignasi Maria, Lluís Maria... I més encara quan es tracta del nomenament del santoral femení: Maria Antonia, Rosa Maria, Maria Mercè, Maria Lluïsa, Maria Josep,  Maria Concepció, Maria Vinyet.. Amb aquests dos exemples últims em ve a la memòria  una veïna de casa, del carrer Sant Francesc, que va anar a viure a un altre carrer, la Maria Concepció Comas, casada amb en Vicenç Lluís. Un cognom amb nom de Sant. Però els  dos germans Lluís eren més coneguts  pels de can Lleuger. Tornant a reprendre el fil, tot el veïnat estava convençut que la Maria celebrava la seva onomàstica en aquest dia de la Mare de Déu, quan  la realitat obeeix a que el nom Maria s’anteposa al de Concepció que és quan celebra la seva onomàstica, del dia 8 de desembre. Una altra veïna on les finestres de casa seva s’aboquen en aquest començament del carrer Sant Francesc, tot i tenir l’entrada pel carrer Parellades, era la Sra. Maria Vinyet Llansó, muller del Sr. Enric Massó de la pastisseria, a ella també l’anomenàvem Sra. Maria i prou, quan en realitat el seu nom era el de Vinyet.
     Per Santa Maria, coneguda la Mare de Déu d’agost, hi coincideixen molts detalls. Sobretot que un bon nombre de pobles celebren la seva Festa Major i, per aquesta data, a nosaltres ens visitava la fira. Un suculent atractiu en uns anys en què no anàvem sobrats d’enjogassades petiteses, ens podem imaginar quin goig ens feia aquell escampall, amb un ordre molt peculiar. Joguines gens sofisticades, però que ajudaven a fer la felicitat, ni que fos prement  el gatell d’una simple escopeta que llençava un tap de suro, el qual anava lligat a la mateixa culata  per tal de no acabar de seguida amb la munició. L’encarregada de satisfer el meu deliri firaire  era la tia Maria, amb la qual passaven molt temps anant d’un cantó a l’altra, guaitant a tota la rengla de parades, amb aquells venedors de frondosos bigotis i panxes portentoses, amb els elàstics creuats  que  aguantaven el pantalons i les dones amb amples bates i un curt davantal, dotat d’unes grans butxaques on hi guardaven els diners.
     L’àvia i la tia, dues Maries, vivien a la carretera, al costat de la casa de can Gori i el dia del seu Sant hi anàvem a dinar. Un parell de portes més enllà hi vivia una altra Maria, la mare d’en Joan Ossó del Bar Espanyol. L’àvia era gran i cada dia havia de creuar la carretera, quan aquesta passava per la cruïlla de can Perico i enfilava cap a les barreres. Com que els passos de vianants al nostre poble no es coneixien, la dona tenia de travessar sempre amb l’ai el cos. Quan tornava el de can Ferri ja la veia i sortia al seu encontre, l’agafava del braç i l’acompanyava fins a la porta de la casa on vivia. Volia explicar que el dia de la seva festa l’àvia posava l’olla gran dintre la xica   i si el dinar era bo, no menys esperat era el postra, aquella barra de “mantecau” de tres colors de la casa Frigo. En deien de “corte”, perquè es tallava i s’encabia entre les dues fines galetes. Tot un plaer i una innovació , quan fins llavors predominava el “cocoruchu” amb la bola de gelat que aquí va popularitzar el Che. A qui  tota la canalla li feia festes per a que els obsequies amb aquella desitjada  xorraeta, com un pessic de gelat damunt un tros de galeta.
   Per aquells anys tenia la representació de la marca la família  d’en Mirabent Magrans, amb magatzem al barri de Sant Crispí, del qual n’era l’encarregat en Josep Almirall, casat amb la Lolita Viñola i que vivien al costat de l’avia damunt el magatzem de les rajoles d’en Panxito Pagès de can Percala. A més tenien també la representació de la Pepsi-Cola i gràcies a l’amabilitat d’en Josep, al seu tarannà tan bo i complidor, tot sovint m’obsequiava amb viseres i xapes d’aquelles que portaven una agulla a la part de darrera i només la fixaves i ja et senties important. Eren els petits detalls que servien per a valorar les coses més insignificants. Quan s’apropava la fira de  Vilanova, que es celebra el segon diumenge de novembre, la marca disposava d’un estand i em regalava una invitació per fer una degustació  Un altre al·licient per a no deixar d’anar-hi. Hi arribava acompanyat del pare i l’oncle, amb “mosquit” per la carretera, tapat amb passamuntanyes  de llana i bufanda  que només se’n veien una mica els ulls i allà descanviava el tiquet  pel refresc que me’l lliuraven a temperatura freda. A aquella hora del mig matí, amb un ambient gèlid  i sobretot amb poca set, la feina era meva per acabar-me-la.
   Vaig anar escola amb un dels fills de la casa, en Francesc, bon amic, que ens va deixar jove, com també el seu germà Josep. El destí ens guarda aquestes injustícies, per a desconsol d’uns pares i de la filla i germana més jove, la Carme Almirall, flamant regidora de la Casa de la Vila. Era el veïnat més proper el qual, en dies de festa com aquest, després de dinar i tancar una mica els ulls, uns i altres sortíem als balcons per a veure les cues de cotxes que es formaven, sobretot quan baixaven les barreres del pas a nivell, el caos era total. Doncs  els automobilistes arribaven fins allà amb sol i s’anava fent fosc i la cua avançava poc. I és que els més grans, acostumats a anar només una hora per davant del sol, ja deien que per la Mare de Déu d’agost a les set ja és fosc.
                                                                                         J. Y. M.

 ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 14 d'agost 2015 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez