Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

08 d’agost 2015

L'HOME DE LES ALICATES A LA BUTXACA DE DARRERA

    Tots els oficis requereixen de les seves eines per poder treballar. N’hi ha que són comunes a tots ells, com per exemple: el martell, les tenalles el destonillador, la clau anglesa... Altres estan més acord amb una activitat concreta. Així el paleta aportava dues peces inseparables, la gaveta de fusta  i la corresponent paleta.
   Els fusters disposaven el metre de fusta, plegable sobre si mateix, a la butxaca de darrera el pantalon, la destinada a la cartera, on una part queda amagada i l’altra sobresurt, exterioritzant el costum, molt generalitzat, entre la gent de l’ofici. A la canaleta superior de l’orella hi disposaven el llapis, aplanat, de color vermell. Transportant la resta d’eines en una senalla que li reservaven a l’aprenent.
   En quant als pintors de brotxa, aquells que portaven bata grisa, se’ls identificava amb l’ofici per aquesta característica en el vestir i perquè disposaven l’escala plegada, de tisora, a la part superior del braç a l’altra mà portaven una galleda i les brotxes en el seu interior.
   Els electricistes, també anomenats lampistes, fontaners, tenien com a base de l’ofici el de llauner. Que igual et feien un recipient de zenc, on hi acoblaven una aixeta i una carxofa per dispersar l’aigua pels foradets i el conjunt el disposaven a una certa altura per a que fes el servei de dutxa. Prèviament es bullia aigua i es barrejava amb la freda.  Venia a dir que a més d’aquests invents, propis de l’ofici, igualment reparaven pots i cassoles foradades. A l’estar avesats en soldar amb estany, no els va venir de nou quan van haver de soldar els tubs de plom de les conduccions. I com que tot encara no estava inventat, amb el zenc feien qualsevol mena d’enginy destinat a diferents  utilitats que permetien fer fàcil el que semblava difícil.
     El cognom Marcet té un lligam molt estès entre l’ofici  de llauner, de fontaner i electricista a Sitges, que  ha passat de generació en generació. Fa poc ens acaba de deixar en Rafael Marcet i Almirall, sitgetà que ha viscut de prop totes aquestes il·luminades avenços i intervencions, amb les quals ha evolucionat la seva feina. Un dels pocs, em refereixo a aquest ofici, on es desenvolupen tres activitats en una, com així ho anuncien els qui s’hi dediquen:  Aigua, gas i electricitat. D’aquí ve la progressiva implicació dels llauners. Tenint en compte que l’arribada de la llum, l’aigua i el gas a l’interior de les cases  es va anar fent, de manera esglaonada , a partir del començament del segle XX. Abans, el gas, provinent de la fàbrica que es va inaugurar a l’any 1881, havia substituir l’enllumenat públic de petroli  i l’aigua va arribar primer a les fonts publiques que a les cases. Fins que els tres serveis estigueren a l’abast de tothom van passar uns anys. El més apreciat de tots va ser l’electricitat, si més no als consumidors els amoïnava de manera exasperant el costant moviment de la rodeta del comptador. L’obsessió no ha minvat, si més no els de la nostra generació ja ens hi hem acostumat, som conscients que és una despesa, molt cara, a la qual s’hi ha de fer front. Sobretot quan a un li toca fer el gest, ja que mentre paguen els altres no ve d’un pam , els llums els deixàvem encesos  per arreu on passàvem de la casa, però quan toca pagar ja es procura que no en quedi cap d’encès.
     En Rafael entrava i sortia de la casa del carrer Jesús, on vivia amb la mare i amb la seva muller, la Pepita de l’Eco, amb els fills, i ho feia sempre amb les alicates que li sobresortien de la butxaca de darrera del pantalon. Un signe evident de què es trobava permanentment  de servei. I és que el Prado no podia prescindir dels seus servis. La proximitat amb la casa de can Parcerises, feia possible que el professional estigués tan a l’abast.  Aquesta ha estat de les poques cases que han conservat, fins no fa gaire, aquelles peculiars portes, amb el mateix color original, amb les qual a la nit es tancaven les interioritats de la botiga i la vivenda a la part interior. Un establiment dedicat a la venda de material elèctric i bombetes de la llum. Amb la remodelació que s’ha fet de tot el seu interior, en certa manera s’ha conservat aquest detall de les portalades exteriors.
     Quan deixava les alicates en segon pla, l’home ballava sardanes i altres balls  com a component de l’Esbart Sitgetà i també s’encarregava de programar les audicions i les cobles que les amenitzarien en el transcurs de la Festa Major. Home també de teatre i, sobretot, un apassionat de la música folklorista, havia dirigit la part musical dels nostres balls, quan aquests eren representats damunt un escenari. Sense oblidar-nos de les Caramelles quan, degut a les limitacions del mestre Manel Torrents, aquest assajava els cants dintre de la Societat i en Rafael els dirigia al carrer. Ho va fer durant molts anys, fins quan  també se’l va fer seu el si no fos...
      Els curtcircuits és una desconnexió que obsessiona als electricistes, més quan no es troben les causes que l’han ocasionat. Posar llum a la foscor, avui, és, més que un luxe, una necessitat. Som uns consumidors insaciables del servei. Hi anem endollant aparells dotats de noves tecnologies i no hi trobem el fi. Però aquest existeix, és quan un curtcircuit  ens desconnecta de la vida i la foscor domina. Amb aquesta apagada no hi ha lampista capaç de retornar la llum, ve a ésser com guaitar a aquell ble del llum d’oli que es va apagant, lentament, fins a perdre’s. Tan sols una  fe interior fa presagiar que allà a dalt una altra llum  il·lumina, sense necessitar manteniment. Per això en Rafael no s’ha endut les alicates, perquè  sabia  que  no les necessitaria.
                                                                            J. Y. M.
     

 ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 7 de juliol del 2015)

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez