Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

23 de gener 2015

UN CARRER CURT

    Al qual cal afegir-hi, i sense sortida al trànsit rodat. Que forma part del que la gent de Sitges també coneix pel torrent. Les importants riuades que s’hi han abocat, avalen la denominació. El carrer Pau Benazet i Molàs ha estat un referent de la transformació experimentada a la Vila, perquè en aquest carrer, en l’adjacent, Passeig de Vilanova, en  el carrer Joaquim Espalter i començament del carrer Sant Francesc, s’estenien els dominis de la fàbrica de calçat de la família Benazet. Per tant bona part d’aquest indret estava ocupat per les dependències de la fàbrica que, com la de can Termes, per anomenar les més grans, ocupaven a un bon nombre de les famílies sitgetanes. Concretament, on visc, hi havia el garatge i la vivenda del xofer. Amb el tancament de la fàbrica, es van enderrocar les antigues dependències i en el seu lloc s’hi van construir pisos i algun que altre establiment comercial. De la representació dels Benazet, només la va continuar perpetuant la filla del qui ha donat nom al carrer, la  Lluïsa Benazet,. En el local que li va correspondre, hi van construir un edifici de pisos que llogaven, mentre ella, el marit i el fill, ocupaven la vivenda de la planta baixa, que l’habitaven els estius, fins que se’n van anar a residir a Andorra i van vendre tota la casa.
    En la cruïlla de la carretera la família Balcells  tenien el seu taller mecànic. Dos fills de la casa, en Manel i en Pepito, van fer construir les seves respectives vivendes, de tal manera que la d’en Pepito té l’entrada per aquest carrer, en ella hi van viure els seus dos fills, en Josep Lluís i en Pere. Dues maneres de viure i entendre la vida, molt diferenciada  una de l’altra. Primer ens va deixar en Josep Lluís i no fa gaire en Pere. Per tant el carrer i la Vila perdien dos veïns i un referent de suma popularitat, els “Pericos”. Aquests dos germans, no han deixat descendència, però sí que han contribuït a perpetuar el nom de la toponímia local, aquesta en concret, coneguda per tots com:  “el cantó de can Perico”.
      Un carrer on hi ha conviscut dos tallers, el de casa i el de sabates d’en Pablito Garcia que també va ser dels darrers supervivents de la decadent indústria del calçat. A la cantonada, ocupant un bon tros del començament del carrer Espalter hi havia la fàbrica de capses de can Selva. Amb tot, però, un carrer tranquil, ara no ho és tant. I on ara hi viu la Rosa i el seu fill en Daniel Monzó, van viure-hi en Francesc Tormos i la Teresa, la seva muller, que compartien, a més de veïnatge, amistat  amb la família Ramírez i també amb la família Ballester, mare i filla.
     Un carrer on, degut a les contínues riuades, es va anar malmeten el terra i, amb la progressiva implantació del progrés es va anar omplint de cotxes, on els nombrosos gats que hi campaven es refugiaven a sota, a la recerca de l’escalforeta del motor. Fins que, amb bon criteri de l’Ajuntament, el carrer va ser remodelat. El resultat encara llueix ara, convertint-se, malgrat les seves limitacions, en un dels carrers més bonics del centre del poble.
    La darrera setmana el va deixar la última veïna de les anomenades antigues. De les que havien vist passar espectaculars riades, i havien viscut de prop la seva transformació, com el canvi experimentat en les dependències de la fàbrica, que de sabates es va passar a una ocupació massiva de turistes, degut a que la majoria dels pisos que s’hi van construir els llogaven a l’estiu. Ella ha  estat un dels tants  referents del Sitges popular, popularitat aconseguida en vida de la seva mare que es dedicava a deixar diners a canvi d’un interès pactat. I, com fan els bancs, si no els hi retornaven, es quedava amb la propietat que cobria el import.  La Rosa Ballester i Carbonell era filla d’un capità de la marina mercant que havia aconseguit fer-se una posició econòmica estable. La noia havia aprés de costura i cosia  en el quarto de reixa de la casa. Soltera i sense compromís, a la Rosa li va arribar el dia que li va sortir un bon partit, en Josep Gual, qui també arrossegava una solteria crònica. El seu festeig oferia una imatge molt singular, més pròpia dels anys de la picor. Sortien a passejar en comitiva, primer la parella i just darrera les dues mares respectives, també una al costat de l’altra; la de la Rosa i l’Esperança de Miralpeix. Aquesta actitud propiciava tota mena de jocosos comentaris.
    Casats a Montserrat, la paella va iniciar una nova vida, potser massa tard per adaptar-se als tics d’un i l’altre. Amb tot, en Josep va ser més visionari, quan li repetia a la Rosa: “primer gastem el teus i després ja gastarem els meus”. Tot i la benedicció benedictina, per allò que diuen que  si vols estar ben casat has d’anar a Montesrrat, en la seva unió, no va funcionar. El casori va acabar com el rosari de l’aurora.
      La Rosa, com que no s’havia mogut dels seus dominis, va continuar atenent als gats i els gossos que li feien companyia i, si no en tenia prou, també era benefactora de tots els del carrer. Curiosament els veïns del poble sempre l’havia associat a una hipotètica fortuna. Ja se sap, la gent acostumem a portar les comptes de la casa dels altres. Resultat de tot aquest inventari imaginari, la mateixa veu popular no va tardar en apropiar-li la suculent categoria com ho és aquesta generosa  denominació: “la millones”.
     Fos quin fos el seu caché , vivia de manera molt senzilla i discreta, últimament reclosa a casa seva, però els veïns sabíem que hi era. No podem dir que ha deixat un buit, perquè feia molt temps que no es relacionava amb el veïnat, però el carrer i el poble han perdut un referent, una sitgetana de denominació d’origen milionària. A qui, amb raó de causa o per simples suposicions, el cas és que“la millones” li van plantificar.
                                                                                       J. Y. M.

 ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 23 de gener del 2015 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez