Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

15 de gener 2015

DIMECRES VIGÍLIA DE NADAL


    Torna l’Eco a les nostres cases. Avui, dimecres, quan mai abans ens havia sorprès un avançament com aquest, al menys amb els dies com ens separen de l’assiduïtat  setmanal. I ho fa quan pel carrer els bons desitjos es tradueixen en una frase explícita: Bon Nadal! 

    Desitjos i felicitacions que tenen també un punt en comú en aquestes pàgines, on des de la direcció, passant pels col·laboradors, els  estadants de la casa del carrer Bonaire, els empleats de l’impremta, hi han estat avesats bastant abans d’aquestes dates, quan els responsables dels tallers, industrials, comerços... encarregaven la impressió de les felicitacions que després farien arribar als seus clients. L’apropament a les festes nadalenques ja es feia palès, quan la Carme, germana d’en Josep, disposava damunt del taulell de la botiga, un acurat escampall de targetes de felicitació; les clàssiques i aquelles de més populars, sorgides de l’art del dibuixant Ferrándiz. Les quals, per la seva senzillesa i de traç característic, il·lustraven el Nadal i tot el seu entorn amb un dibuix que ho deia tot, no hagués calgut escriure res en el seu interior.

    Per tant la gent de Sitges anaven a comprar les targes a la botiga i els més específics les feien imprimir per la gent de la rebotiga. Com a l’inrevés, les amistats de la família, els subscriptors  de l’Eco, enviaven  les seves a la redacció per desitjar el que tothom proclama. Entre aquesta recepció es produïa un fet curiós, el col·laborador Sr. Salvador Soler i Forment que era el responsable de la interessant secció Destellos i que signava amb el pseudònim de Ligh, anava publicant un inventari de totes les felicitacions rebudes a la casa. Aportant el nom i cognoms, si es tractava de particulars, o d’una Societat, un comerç, un taller... i a més descrivia  la portada de la felicitació, hi ho feia apuntant tota mena de detalls. Una curiositat que amb el pas dels anys es pot considerar una de les moltes petiteses que, si aleshores podien semblar insignificants, actualment tenen un notable valor per tractar-se  d’una deferència exclusiva.   

      Era l’època de l’any en què els carters tenien més feina, es movien amb aquelles grosses carteres de pell, penjades en bandolera, amb un contingut tan voluminós  que no permetia poder tancar la solapa. Ells aprofitaven, també, per lliurar la seva, de la mateixa manera que ho feien l’escombriaire, el sereno ... Eren unes felicitacions molt característiques, amb la imatge representativa de l’ofici a la part de davant  i amb les estrofes al·legòriques a l’anvers. La propina estava assegurada. Unes felicitacions que s’han convertit en preuats elements pels col·leccionistes de curiositats. Perquè el costum d’aquesta felicitació, associada als servidors d’uns serveis comuns a tots els pobles i ciutats,  s’ha perdut, tot i que no del tot. Perquè altra vegada ens hem de fixar en el setmanari, on els seus  repartidors continuen amb el costum de lliurar la seva felicitació, vinculada al servei que ofereixen als subscriptors. I és que el repartidor de l’Eco forma part d’aquest engranatge, la seva col·laboració, el detall de felicitar-nos les festes, és rebuda amb satisfacció. Ve a ser com aquella carta que esperes i saps que t’arribarà en aquest dia concret..

    En termes generals, però, el intercanvi  de targetes de felicitació ha minvat considerablement. Van començar les cases comercials a enviar les seves felicitacions acoblades  en les factures per mediació d’una enganxina, amb un motiu nadalenc, dispoada en un extrem superior de la dolorosa. Detall que sempre he trobat de molt  mal gust, per ser un document poc escaient per a desitjar bones festes. Depèn de la quantitat del total, es pot produir l’efecte contrari: “Com voleu que passi bones festes si haig de pagar tan quantiosa suma ?”. Les tecnologies actuals han contribuït a aquesta davallada sigui encara més acusada. Sobretot per l’efecte WhatsApp, on els missatges aconsegueixen que el intercanvi tingui una immediatesa de vertigen.

    Un altre punt de rebuda de felicitacions, però aquestes en forma de presents, es podia veure en determinats enclavaments logístics, allà on la guàrdia urbana de Barcelona tenia distribuïts per aquelles cruïlles, en lloc visible, una elevació circular amb barana inclosa, on es posava el guàrdia urbá a dirigir el trànsit. Doncs en aquestes vigílies al peu de la base de ciment apareixia un considerable escampall de productes, adients a la festa, que els automobilistes els hi deixaven. Aquest costum també es va implantar a Sitges, era quan hi havia un guàrdia urbà permanent al Cap de la Vila, aquest també s’envoltava d’obsequis que els hi portaven principalment els repartidors que circulaven pels carrers del poble.

    Amb el Nadal s’acaronen molts detalls: el pessebre i el seu olor a bosc. Les nadales cantades al punt de les dotze d’aquesta nit, o en el transcurs de la Missa del Gall. Amb el record posat en aquell grup de gent de Sitges que, al vesprejar del dia d’avui s’arribaven fins a Jafra i allà, davant de l’església, encenien una foguera, mentre en el firmament una estrella brillava més que les altres. Sota un sostre desmantellat d’una capella en ruïnes, sense llum, tan sols amb el resplendor de les flames ,la missa aconseguia establir un paral·lelisme amb el  portal de Betlem.        

      Hem arribat a la vigília d’una festa que té una força de convocatòria extraordinària en quant a reunir a les famílies. Aquesta vegada, com un fet excepcional, l’Eco s’ha avançat per tal de compartir el caliu familiar i així sumar-se, també, a la celebració. I els col·laboradors, malgrat les presses per poder arribar a temps, contents de convertir-nos en influents protagonistes d’un altre Nadal, viscut entre aquestes pàgines i per acabar pregonant el mateix desig de sempre: Bona Nadal i bon començament d’Any.

                                                                                               J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 24 de desembre 2014 )
                                                   

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez