Una de les coses
que tenim en comú les persones és l’olfacte i el gust. tot i que no tothom ho té desenvolupat de la
mateixa manera. I amb l’acumulació d’anys es va perdent.
En Magí Mestre,
bastoner dels veterans, home de vida, em refereixo que tenia bona gana, i
gaudia quan s’asseia a la taula, en una etapa de la seva vida, es planyia
d’haver perdut l’olfacte. I una proba d’aquest infortuni la va exterioritzar quan dinant amb un amic a
aquest se li va escapar una ventositat. A l’amistat li va saber greu i es va
afanyar a demanar-li disculpes obtenint per resposta una conclusió que li va
alleugerir el sentiment de culpa: “no et
preocupis, no tinc fatu”, fins i tot atrau l’atenció la incorrecció de la
paraula, canviant l’olfacte pel fatu.
Quan l’olfacte i el gust es complementen, succeeix quan descobrim l’oloreta que
es desprèn durant la cocció del menjar i, com s’acostuma a dir, la boca se’ns
fa aigua.
Sortosament el
paladar i les sensacions que hi coincideixen no distingeixen determinat grau de
posicionament. Dit d’altra manera, de bon paladar igual en tenen els rics que
els qui no ho són tant. La diferència sols es fa palesa que els uns poden exercir
un nombre més variat de degustacions i, fins i tot, més sovint. Existeix un
refrany que es pot adaptar a un variat ventall d’exemples: Déu dóna pa al qui no té queixals. Es pot interpretar que es pot
disposar de bona posició i en canvi les exigències d’estrictes dietes no
aconsellen apartar-se de la verdureta i el pit de pollastre a la planxa. Contra
aquesta metòdica norma alimentària, hi cap l’excepció que pregona: un dia és un dia...
Però vet aquí
que hi ha una altra condicionant que a voltes posa limitacions, em refereixo a
la dentadura. Quan està en males condicions resulta un altre calvari. Posar la
boca en ordre sempre representa un sacrifici, abans pel temps que transcorria ,
ara és quan la cosa va més ràpida però la despesa és més considerable. Els
nostres convilatans es passaven hores enclaustrats en les sales d’espera dels
dentistes Haster , en el carrer Sant
Pere, i Martínez en el carrer Parellades. Fins arribar a la situació de quedar
tota la boca sense dents, a partir d’aquí s’havia de seguir un procés llarg,
primer s’havia d’esperar que es cicatritzessin les ferides. I mentre menjant
sopetes i la resta del menjar triturat. Uns inconvenients que no s’acabaven amb
la implantació de la dentadura nova, s’iniciava una altra peripècia que durava
segons fos la capacitat d’adaptació, perquè quan no eren els ponts els que
rosaven i produïen llagues, era la dentadura amb paladar inclòs que no
s’aguantava. Tot en detriment de poder menjar bé.
Per altra banda
les bonances en les economies familiars han permès una certa predilecció en
quant a poder freqüentar els establiments de restauració. Els de la meva
generació -i ja no em refereixo a les anteriors- la normalitat consistia en menjar
a casa. Ho certificava el raonament que no es podia estirar més el braç que la
màniga. Per tant a les fondes del poble quasi els únics comensals que s’asseien
a taula eren els viatjants, la gent de negoci i visitants que es trobaven de
pas. La irrupció del turisme va propiciar el començament d’un canvi d’hàbits.
Hotels emblemàtics com el Subur, el Terramar..., deixaven al descobert un
aparador on al guaitar-hi la gent de casa nostra es delectava amb aquella
exemplar disposició de taules, ben parades. Amb els plats que es servien ben
presentats i amb un servei esmerant en
quant al consegüent escalafó que existeix entre el personal responsable
del menjador, sense oblidar-nos dels
cuiners. Uns i altres gent d’ofici, alguns d’ells van acabar establint-se pel
seu compte, obrint un establiment de restauració. Com el Sr. Martí, maître del
Terramar, el qual va obrir el restaurant Mare Nostrum.
Per a la gent de
Sitges el ressorgir d’aquests establiments encara era vist com una cosa aliena,
no tant per a la gent que ens visitaven. Perquè, el que són les coses, no s’assimilava
que estant en el mateix poble, s’hagués d’anar a menjar a fora de la llar.
Només va ser qüestió de provar-ho.
Fins
que el tast s’ha generalitzat i ho ha fet de tal manera que el col·lectiu de
restauradors de la vila, durant aquest mes, han ofert les seves especialitats
per a ser tastades, a voluntat i comoditat dels tastadors. És el succedani
d’aquella jornada que tenia lloc durant
una sola vesprada, donant també l’oportunitat als visitants de la mostra a
poder tastar dos plats i postra a escollir entre tots els restaurants participants.
Mostra que va aconseguir èxits
remarcables.
En la vesprada
d’avui, ens delectarem amb una altra tradició, la degustació de les castanyes i
panellets. Que ens retorna el record d’en Ramonet torrant castanyes a la porta
de l’estreta botiga del Cap de la Vila, on al fons de la mateixa la seva
muller, l’Angeleta dels ous, embolicava les castanyes amb papers de música. Era
una imatge singular, típica d’aquests darrers dies d’octubre, quan ja
refrescava bastant a diferencia d’ara que quasi bé ens les menjarem amb màniga
curta. Era digne de veure el posat d’en Ramonet, amb el seu frondós bigoti
sense immutar-se per res. L’home remenava, amb moviment compassat, per entre la
graella de la seva castanyera. També els veïns de casa es passaven aquesta nit
sense anar a dormir, preparant rams de flors, dàlies i crisantems, que els hi anirien a
buscar per a portar al cementiri.
Vet aquí un
tast d’aquest començament del mes de novembre, quan altres esdeveniments es
couen en les complexes cuines de la política. Que de tot plegat en surti un
condiment que sigui del nostre gust. I, sobre tot, de bon digerir. Quan tot és
a les mans dels qui ens han de treure les castanyes del foc.
J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 31 d'octubre del 2014 )
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada