Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

09 d’agost 2014

REMORS DE MÚSIQUES DE FESTA MAJOR


 

   Fa tot just una setmana que hem estrenat el mes d’agost i el calendari assenyala una successió de dies amb un contingut festiu com pocs mesos a l’any es produeix. Acabem de deixar enrere la festivitat de la Mare de Déu del Vinyet, amb tot el que significa per a la gent de Sitges.

   Però abans, just a l’últim dia del mes de juliol, acomiadàvem a l’amic Josep Carbonell qui, sota el seu posat pensatiu, cap lleugerament inclinat i amb barret, covava una sempre renovada predisposició per a tots i cadascun dels aspectes que concernien a la seva Vila. Gran coneixedor de tot el seu terme, del Massís, per on havia caminat infinitat de vegades. De memòria prodigiosa, era un arxiu vivent i dintre d’aquest el seu apartat preferit era el de les tradicions, les festes locals, les seves músiques i, de manera especial, el so peculiar dels timbals que acompanyen al ball de diables. I l’estrepitós tro de la carretilla quan esclata i que té lloc quan decau la lluminositat de les guspires, en el moment just en què hom ja espera la potencia ensordidora del seu tro. Al revés del que ha passat amb en Josep, ens ha deixat quan no ho esperàvem i precisament s’ha anat quan és a punt de despuntar aquest remor de músiques de Festa Major. I després vindrà això, l’olor a pólvora, la lluentor de les guspires, el tro. El remor suau dels picarols, el repic dels bastons, la música de la banda... Fins que tornaran les matinades silencioses. Després de llargues nits. I ni músiques ni coets, simplement el remor del mar, el records que van i venen amb les ones que deixen una catifa de bromera blanca damunt la sorra.

     Tot va molt ràpid, no obstant abans que sonin les músiques, es produeix aquests remors; una barreja del so dels timbals, de les gralles, que es converteixen en protagonistes a mesura que es van succeint les festes majors per arreu. La vila de Gràcia marca una fita en aquestes vigílies de la mare de Déu d’agost, festivitat de l’Assumpció. Es dóna el cas que durant alguns anys la presència sitgetana a aquesta festa era possible gràcies a la implicació que aportava el gendre del forn de can Bas. En Màrquez, casat amb la filla, de la qual va enviudar, residia en el primer tram de carrer Puigmartí, ell es preocupava que en els dies que durava la festa, el folklore sitgetà hi fos present. Per aquell tram de carrer hi van desfilar el ball de bastons, els diables, la moixiganga.... A més de la Cobla Sitgetana que amenitzava un bon nombre d’audicions de sardanes. A l’últim dia, a petició del propietari d’un bar de davant de casa seva, era preceptiu interpretar, com a darrera sardana, la Processó de Sant Bartomeu, en homenatge a un veí il·lustre de la Vila de Gràcia, el mestre Antoni Català. Significava el comiat a una festa de carrer, en un tram i els altres que l’envolten, on  el veïnat sortia a asseure’s a la fresca de la nit, fins i tot hi sopaven. Oferint una imatge més típica de poble que de ciutat. Encara avui, segons en quina franja horària  s’observa aquest compartir carrer amb estreta convivència. Tot i que la presència de  visitants dificulta als propis residents poder gaudir de puntuals privilegis.

  

     Les festes de Gràcia són el pròleg de la nostra Festa Major, d’aquí que, ara, quan queden dues setmanes per tornar al brogit festiu d’una altra festa, el remor de les músiques retorna a l’ambient de l’estiu sitgetà i ho fa amb aquesta implicació col·lectiva que es prepara, assaja, i cuida tots els detalls per aconseguir saldar amb, èxit, una nova edició.

   Si més no abans s’han alternat la festa major de Puigmoltó, la d’Olivella. Tan a prop i amb aspectes tan diferenciats. Costums de poble, de cases blanques, altres de pedra. Nets i ben cuidats, amb moltes coincidències sitgetanes. Sobretot quan de bon matí, es feia visible el carro de la Quimeta, camí de la plaça. A on ella hi acudia amb taxi i despatxava la mercaderia, verdures en general,en la seva parada. O el mateix Peret que en tenia cura de la neteja i fins a una edat avançada al menys feia un viatge a peu, el d’anada o de tornada, a Puigmoltó. l’Acompanyava el seu tarannà tan complimentós que es feia palès en la seva manera d’expressar-se, fent servir  un llenguatge on sempre combinava les mateixes elocucions.

   I a Olivella, lloc de segona residència de moltes famílies sitgetanes, on la darrera setmana van celebrar els darrers actes de la seva festa. Amb un terme municipal considerable. Olivella conserva l’encant de poble camperol que no ha perdut la seva identitat. També hi van sonar músiques amb complicitat sitgetanà.

    També  Festa Major a Vilanova i la propera setmana al barri de la Geltrú. L’enunciat del poble ja ho especifica, Vilanova i la Geltrú i els vilanovins hi afegeixen: baix a mar i cap de creu. El de la Geltrú conserva també els mateixos encants d’un poble, ho defineix el traçat dels carrers i de les seves cases. Lloc on hi resideixen artesans, com en Pau Orriols que construeix tenores, tibles, flabiols, gralles. Instruments de cobla i de la resta del folklore. I artistes com el vilanoví Joaquim Budesca, casat amb una sitgetana, gran coneixedora de l’abast de les ondes radiofòniques, la Montserrat Lago. Que per a referendar més la seva procedència, viuen al carrer de Sitges

   Coneguts els protagonistes destacats de la nostra Festa Major, ara toca fer la presentació del programa, acte que tindrà lloc el dimarts, i on la comissió reserva un apartat per a que la Cobla Sitgetana, amb motiu del seus cinquanta anys, presenti la sardana del mestre Jordi Paulí, Sitgetana, 50 anys. Afegint-se, així,  a aquest remor de músiques prèvies a la Festa Major. Fins que deixin d’ésser remors i aconegueixin el protagonisme que els hi pertoca.
                                                                                                                     J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges, el 8 agost 2014 )
                                                               

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez