Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

15 d’agost 2014

DETALLS DE L'ESTIU


       Arribats a aquestes alçades de l’estiu, sembla ésser que la temporada , en quan a ocupació hotelera, continua amb la mateixa tònica que els darrers anys, no s’arriba al ple absolut. I les estades acostumen a ser curtes. Que lluny queden aquells anys, quan els turistes arribaven a passar tot un mes en un hotel, o com a poc quinze dies. Els havia que escollien apartaments, aquests eren els turistes que més dies passaven a la vila, perquè l’apartament sempre els hi sortia més econòmic que passar totes les vacances  en un  establiment  hoteler.

     La causa principal que feia possible aquesta llarga permanència, era que el canvi de moneda els afavoria molt. Els hi sortia més bé de preu venir aquí que quedar-se als seus respectius països. Per aquells que Sitges era la seva destinació preferida, hi van venir durant molts anys seguits, fins el punt que van fer amistats i el primer que feien, només deixar l’equipatge, era apressar-se per anar a saludar les amistats. Amb aquesta assiduïtat, hom s’adonava del ràpid que  passa el temps. Semblava ahir i ja els tornaves a tenir a davant de la porta del taller, intentant, uns i altres, fer-nos entendre. I aquesta proximitat els permetia, quan sortien o abans d’entrar, plantar-se a davant el negoci per veure com treballàvem, perquè que bonic és veure treballar sense haver de fer res. Diuen, els qui ho han experimentat, que és del millor que hi ha.

   Un hotel que ha estat un referent del turisme de categoria, ha estat l’Hotel Miramar, que era propietat de la família Vidal i Quadras . Feia goig contemplar el menjador, a l’hora de sopar, pels finestrals que s’abocaven al carrer Fonollar. Els clients vestien de manera implacable, perquè era quan els turistes es mudaven per anar a sopar, fos a l’hotel que fos. Quina diferència amb ara. Els del Miramar eren atesos per una plantilla de maîtres i cambrers que els servien amb suma professionalitat, tot i que alguns d’ells, a l’hivern es dedicaven a altres activitats. Com el personal que venia d’arreu a treballar a l’hosteleria, durant els mesos d’estiu, en deien, anar a fer la temporada.

   Al front de la cuina del Miramar hi va estar L’Albert Bigaire Paixó i els cambrers, professionals de Sitges que, com en tots els hotels i establiments de restauració, a ple estiu, vestien amb americana blanca, pantalon negre i el corresponent corbatí, i el maîtres, excepte la camisa blanca, tots de negre. Uniformes que no es podien deslliurar de cap peça, malgrat la incomoditat de la calor i el fet que els menjadors no disposaven de refrigeració. En Llorenç Baqués,  en Jaume Almirall, un jove Ignasi Marín, en Pepito Iborra i el seu germà Mitri, en Ferran Gea, tenien cura de servir a la sala  i en aquella bonica terrassa de davant el bar, amb unes frondoses moreres que oferien una ombra excel·lent i que la modernitat s’encarregà de tallar de soca i arrel, canviant aquell racó, de caire romàtic, per una mena de plaça dura sense cap mena de personalitat.

   Tots els detalls de l’hotel eren supervisats pels propietaris que, amb excel·lents maneres i molt educades formes, quan calia, els feien les observacions pertinents. A les nits en Pepet Planas de can “mata tocinos” era el sereno, responsable que la calma regnés per entre les sales i plantes d’un hotel que era un icona de l’estiu sitgetà.

   Era els anys que la vila es reconvertia, d’un poble de pescadors i fabricants de calçat, en una destinació turística i com  a tal, necessitada de les infraestructures que són necessàries per acollir un turisme que, si bé sempre havia tingut predilecció pel poble, en aquells anys, ressorgia amb més quantitat.

   A l’empara d’aquesta evolució, en Francesc Guirro, home polifacètic, les seves aficions i la seva cuidada presència el  van portar a ser cantant  de l’orquestra els Íberos del Jazz. Va obrir un restaurant al carrer Carreta, on la família Llorenç Garcia havia tingut la manyeria, en els baixos de la casa que va ser propietat de la família del Doctor Robert. Sota de les vivendes on havien residit la majoria de les famílies dels pescadors que havien vingut a Sitges, provinents de Roquetas de Mar. I on en els altres  baixos del costat del restaurant, hi vivia en Joan Cañameres i la Conxita Sauch.

  En Cisco va voler posar per nom al restaurant, La Cigala. Curiosament no va ser acceptat per les autoritats  que regien la casa de la Vila en aquells moments. Sembla ser que tal negativa es corresponia  amb el temor que l’enunciat arribés a confondre el peix amb la carn.. Si n’eren de curosos en aquells anys. O potser per evitar els acudits i les gracietes que sorgeixen de la veu popular que a voltes es declara maliciosa i amb ganes de capgirar el vertader sentit del nom de les coses que ens envolten. El sabater va optar per posar el nom actual, La Nansa. Anunciat que la família Rafecas, procedents de Piera, ha mantingut fins a l’actualitat.

     Ara que és la festivitat de l’Assumpció de la Mare de Déu, quan celebren la seva onomàstica les Maries. Una d’elles, la Maria Cano, ha viscut de prop les transformacions del carrer Carreta. Va viure de joveneta en una de les vivendes d’aquest casalot, amb formidable arcada de pedra a l’entrada,  que compartien els pescadors , com el seu pare, vinguts de Roquetes. I, casualitats de la vida, junt  amb el seu marit, en Carles Sànchez, viuen en una casa al costat on s’havia ubicat l’antic col·legi de Sant Josep, del qual se’n va fer càrrec el Sr. Sebastià Cabistañ Llop. La Maria té tantes accions de sentimentalisme invertides en aquest carrer, que es pot dit que actualment són, juntament amb en Llorenç Garcia, els majors accionistes de records viscuts, d’aquest bocí de Sitges que encara conserva l’encant de la vila marinera que havia sigut.

                                                                                                   J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 14 agost del 2014 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez