Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

17 de juny 2014

EL CAFETER DE LA TRINITAT


   La figura del cafeter ha esdevingut una icona de les cafeteries de Sitges. Aquests llocs on a més d’anar a assaborir una tassa de cafè, els habituals han entaulat animades i interessants tertúlies. Continuen tenint lloc, principalment en les cafeteries de les dues Societats centenàries, on s’han succeït cafeters que han assentat càtedra en l’ofici i en la relació entre els socis i clients en general.

    Els costums i els seus protagonistes avalen una llarga  trajectòria cafetera entre els habitants del poble on, d’un temps cap aquí proliferen les cafeteries amb opció a degustació de tota mena de rebosteria, pa  i altres complements. Amb el temps potser, algunes d’elles, aconseguiran fer-se un lloc en aquesta trajectòria de  llarga tradició que implica a clients i cafeters. Perquè el cafè convida a establir conversa, allargant el contingut amargant amb interminables paraules  que busquen complicitat o si més no la sola predisposició d’ésser escoltades.

     Per tant el cafè moltes vegades a més del seu plaer de degustació es converteix en un anhelat privilegi, no sempre  a disposició dels qui en són en certa manera uns bons consumidors. Allunyar-se del poble, per camins que ens s’endinsen en la muntanya, representa deixar enrere bona part dels complements que ens són tan a l’abast. No obstant anar fins a la Trinitat el dia de la seva festa, moltes d’aquestes mancances són relegades a les simples suposicions. Perquè des de sempre en el dia de l’aplec  ofereix el suport indispensable a les diverses preferències en quant a menjar i beure. Només cal recordar els anys en què hi pujava el popular Jaume Fontfria, més conegut per en Mec, que oferia a la concurrència síndries i melons. Establint-se també la venda de begudes refrescants, en aquells anys quan consumir les  gasoses del Vendrell es convertia en un plaer, simple, però molt apreciat.

    L’evolució en els costums i les preferències ha derivat a que el servei de bar s’ha vist incrementat en quant a variació de begudes i a una disponibilitat més gran per a consumir-ne. A banda d’aquesta expansió de la degustació refrescant, el cafè també té el seu públic. I de despatxar ja sigui refrescos com cafès en té cura en Josep Cuscó Martí, nebot d’en Joan Martí que va compartir l’administració amb la Remei i la Rosó.  D’aquí ve que el cronista  hagi encapçalat l’article influenciat pel càrrec que  desenvolupa l’amic, mentre té lloc una festa que encara conserva tots els ingredients del sitgetanisme.

    Durant uns anys, coincidint amb la festa de la Trinitat, m’he pres la llibertat d’establir el nomenament, ni que sigui testimonial,o honorífic, com ho prefereixin, d’uns càrrecs relacionats amb les posicions que han ocupat la gent de casa nostra en la tasca que ocasionalment desenvolupen en el transcurs de l’aplec. D’aquesta manera vaig atorgar el títol de xef de la Trinitat al recordat Jordi Ferret, responsable de condimentar l’arròs, així com altres plats d’influència marinera, per tal de ser servits a la taula del menjador a l’hora de dinar, compartint tovalles, la gent de la casa i les autoritats eclesiàstiques. També m’he referit a les aficions, com per exemple la fotografia i en concret a les bones arts d’en Pere Cosialls. A ell, en el seu dia, el vaig qualificar com a  fotògraf de la Trinitat. Degut a la seva voluntat de deixar constància gràfica dels actes i l’ambient de festa que s’hi aplega. I de manera especial, ha estat l’encarregat de fer,en cada edició, la que podríem anomenar, la fotografia oficial de la temporada de la Cobla.

    Els nomenaments solament tenen vigència pel que fa al contingut d’aquests articles puntuals, no fos cas que derivin en accions de tràmits laborals o de suplantació de responsabilitat, per no tenir jo potestat en quant a decidir a qui  ha de recaure el càrrec al  qual faig esment i a altres de possibles. Em dec a aquest aclariment perquè, per exemple, a la cuina de la Trinitat s’hi treballa en equip, amb el bon saber fer d’aquestes sitgetanes que durant tot l’any fan costat a la Rosó i al menys un cop al mes l’acompanyen i entre totes fan la neteja de les dependències i, de manera especial la vigília i el dia de la festa quan l’equip de les senyores de la Trinitat, tenen cura del més mínim detall. Aquesta dedicació es podrà convertir en un altre títol, amb rang de professionalitat, que serveixi per encapçalar l’article d’un proper aplec.

    A la cafeteria de la Trinitat, millor seria anomenar-la cantina, si més no jo mateix devaluaria la categoria del càrrec de cafeter que acabo de plantificar a en Josep Cuscó. En aquest espai a tocar la placeta superior, compte amb l’ajuda d’en Joan Carbonell, nebot de la Rosó Així, doncs, el cafeter i l’encarregat de la barra atenen a la concurrència quan la feina s’acumula i el cafeter, tot sol, no donaria l’abast.

   L’engranatge de l’ermita de la Trinitat necessita una planificació quasi rigorosa. Cada persona que té adquirides responsabilitats, ha d’estar en el seu lloc i desenvolupar la seva tasca de manera eficient. Deixant la supervisió a la Rosó que és l’eix principal per on passa tota la vertebració d’una festa que cada any és diferent, però que no obstant conserva, quasi intactes, les beceroles d’una devoció que empeny a la gent de casa a pujar a l’ermita per visitar la capella, gaudir de tot l’entorn i de la lluminositat que es reflecteix en la blancor. En aquest racó del món, on, com deia aquell, fins i tot el fum és bo.

   Honor i glòria al cafeter de la Trinitat i per a totes les persones, gràcies a les quals, el retrobament amb la festa fa possible una participació lluïda i exultant.

                                                                                                   J. Y. M.

          ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 13 de juny del 2014 )                                         
                                                              

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez