Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

06 de maig 2014

ENTRE TORTELLS I MOMFLONS


Contra les amargors,  dolçor.  I és que el producte que ofereixen les pastisseries, sempre, ha servit per donar plaer al paladar. També les confiteries, pastisseries i tot el relacionat amb aquesta dolçor festiva, han passat per moments de menys a més esplendor. Perquè no sempre les economies familiars s’han pogut permetre el luxe de comprar determinades llaminadures. Les preferències eren altres. És va començar a notar un determinada corrent de folgança, precisament, amb els esmorzars i berenars dels dies de festa, quan a la mainada  se’ls obsequiava amb un panet de Viena i una presa, mesurada, de xocolata. Producte  que  assoleix el súmmum quan es serveix amb la modalitat de xocolata desfeta, acompanyada d’uns melindros. Era la menjada per excel·lència en els berenars que precedien els batejos on, a més, la mainada era obsequiada amb els característics confits.

      Poc a poc es va anar imposant, com  a postra dels dies de festa, el tortell que s’acompanyava amb una copeta de moscatell o malvasia. Determinats tortells han aconseguit una popularitat que, encara avui, són una icona de determinades festivitats, com el del dia de Reis que a més guarda l’al·licient de la sorpresa: la figureta i la fava.  El segueix amb poc interval de temps, el tortell de Sant Antoni, amb igual combinació de fruita i massapà.  I amb ell arribem a un tortell gremial que es repartia per la festivitat de Sant Antoni de Pàdua, patró dels paletes, els quals en aquest dia acudien a missa a la parròquia, amb una nodrida comitiva que sortia en dèiem  de la casa del sindicat, situada al carrer Illa de Cuba, amb acompanyament de la bandera gremial i banda de música i, un cop acabat l’ofici religiós, es tornava al mateix  lloc, on es procedia al repartiment de tortells i convidaven a beure dels porrons omplerts de moscatell.

    Al tortells se’ls va anar embotint de  crema, nata i altres complements per a fer-los més atractius a la vista i al paladar. Les pastisseries locals, oferien en els seus aparadors, ho continuen fent, una extensa varietat de dolçor en tota mena de formes. A diferència dels forners, els pastissers han disposat d’un horari que es reparteix en una jornada laboral més diürna que no pas nocturna. Els forners s’han de servir de la nit per tal de que de bon matí el pa ja estigui cuit i disposat a les lleixes de la fleca. A ells se’ls podia trobar, durant les nits estivals, a fora el carrer, a la fresca, aprofitant que el pa era al forn.  Junt amb els serenos, han estat testimonis del que es començava a coure en aquells Sitges que s’abraçava a un turisme, on una altra mena d’escalfor i “bullidura” propiciava unes escenes que alegraven la feina d’aquells aliats de la nit.

     En canvi els pastissers, degut a que l’elaboració  s’allarga durant tota la jornada, els trobaves, a ple dia,embotits en la blancor de l’uniforme, amb casquet inclòs, al carrer, codejant-se  amb un entorn que formava part de la flor i nata del poble. Com els pastissers de la pastisseria Massó, el propietari Sr. Enric, amb els seus fills i el pare de l’Agustí Carbonell, fent costat a la clientela que seia en les taules de cal Xatet.

   La pastisseria Massó i la de can Sabaté, són les dues que encara resten obertes, d’aquelles que ja han desaparegut deixant un bon record. Aquesta última, durant els dies de Setmana Santa, a l’entorn del forn de l’obrador es couen uns ingredients del més pur sitgetanisme. Només obrir les portes de l’establiment, els muflons assoleixen un protagonisme que deriva a unes genialitats sublims. En els moments previs a l’obertura es van congregant els clients que tenen assignat dia i hora i també aquells que hi acudeixen com si anessin a la farmàcia de guàrdia, sense la preceptiva recepta. En aquest punt ja s’estableix un principi  d’acusades diferencies. Comença una jornada que es preveu difícil de gestionar. Si més no els momflons encara no han sortit del forn. L’Annita anuncia que es preveu mitja hora d’espera, una franja horària que permet noves incorporacions de clients. És quan, entre ells, es comença a posicionar els que tenen dia, hora i quantitat, degut a que prèviament van passar pel taulell i els altres que es  planyen de no haver fet el mateix. Entre tot això, la mitja hora es fa interminable. Els acreditats més tranquils, els altres es desanimen   pensant que no els hi quedaran per a ells. El personal de la casa entra i surt de l’obrador, a cada incursió s’ espera la informació actualitzada  de l’estat dels momflons.

  En aquestes, apareix el màxim responsable de l’obrador. En Joan, amb el seu posat característic, em recorda al doctor quan, durant una intervenció quirúrgica, entra a la sala on es troben els familiars del pacient, per anunciar-los que l’operació es porta a terme dins la normalitat prevista. La seva aparició també aconsegueix molta expectativa. Es fa el silenci. Les paraules del pastisser són concises: “els estem pintant”. Normalitat pels qui exhibeixen el paperet, però els mateixos dubtes per a tots aquells els quals, en cas d’anar maldades,  a reclamar a mar. Per a ells la pregunta és crucial: “Què en surten molts?  Resposta esperançadora: “N’hi haurà per a tots”. Apareixen les primeres safates, alegria i escepticisme pels qui s’han anat incorporant i no entenen  l’ordre de les preferències: “jo he arribat abans que aquell senyor i em passa a davant...”. “Senyora, increpa l’al·ludit, ho porto escrit en el paperet”. Valuosa acreditació. Tot aquesta moguda s’acarona entre les genialitats diverses i jocoses del personal, de rang internacional de la casa, que converteix la jornada de recolliment i l’avantsala de la Pasqua en un jocós sainet. Que posat a dir, es podria titular: “Dr. Sabaté, especialista en mufló, reservi’m dia i hora per a l’any que ve”.  

                                                                                              J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 25 abril 2014 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez