Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

14 de febrer 2014

LA SABATERIA I EL COCODRIL


   Vivim en una època on l’activitat comercial mostra  canvis constants, avui s’obre una botiga i al cap de res es tanca i. Quan precisament, aquests dies, és notícia el tancament d’establiments que són una icona dintre la seva especialitat  i que ha perdurat fins els nostres dies. La causa, la no renovació del contracte d’arrendament o que per fer-ho la propietat demana un lloguer molt superior al que es venia pagant. Al nostre poble queden pocs establiments que aportin una antiguitat que els converteixi en un emblema de determinada activitat comercial o bé sigui per la decoració que hi sobresurt i els fa diferent, motiu d’ admiració de clients i curiosos.  Pocs negocis han sobreviscut a tres generacions, perquè quan la  jubilació arriba als fills, continuadors del negoci dels pares,  arrien  la persiana i lloguen el local al millor postor. Sempre hi ha excepcions. Perquè generen més beneficis les rendes  del lloguer que estar  al peu del canó.

    Un dels darrers establiments que ha tancat, causant una nostàlgia continguda, degut a la singularitat del local i al mèrit d’haver-lo vist obert tota la vida, ho diríem els de la meva edat, sense exagerar, ni posar ni treure, ha estat el Bar Xatet. I del seu tancament ja en fa uns quants anys. Una mica més enllà, en el carrer Parellades, acaba de tancar  la sabateria Anna, la qual la regentaven, conjuntament, en Jordi Barrachina i la seva esposa, l’Anna Sala. Continuant d’aquesta manera amb la tradició de l’activitat comercial en el ram del calçat que va iniciar el pare d’en Jordi, el Sr. Samuel Barrachina i Esquiu. El qual a més de ser-ne un expert, tenia oberta una reduïda sabateria en un costat de l’entrada de la casa del carrer Sant Pere, on vivien el matrimoni i els fills. En Samuel i en Jordi, van seguir l’ofici i a més, aquest últim, com ja he dit, tenia al seu càrrec la sabateria. L’altre fill, en Paco, també va estar relacionat amb la sabates, treballava en el magatzem de pells que  tenien  els germans Picas, al costat de l’entrada principal dels Escolapis. Deixant per l’Alícia la gratificant responsabilitat d’atendre la clientela de la sabateria.

    Ara a l’Anna li ha recaigut l’emotiva responsabilitat de tancar, per sempre més, la porta. Desprès de 52 anys d’activitat familiar en la venda de sabates  però sense la companyia d’en Jordi. I ho fa en el moment que ha considerat  més  oportú per donar per acabada la seva aportació a l’activitat comercial. En un dels carrers més cèntrics del poble, la sabateria ha estat un referent d’una solida continuïtat, avalada per la garantia que ofereix ésser de l’ofici o, el que és el mateix, haver viscut en la pròpia pell el contacte directe amb la pell de les sabates.  

    Amb el tancament s’ha produït un fet curiós, degut al  protagonisme que havia assolit un element que formava part de la decoració del local. Em refereixo a un impassible cocodril, més ben dit, una espècie  dels “Alligatos” . Dissecat, d’una mesura no massa gran,  col·locat damunt de la porta  de l’establiment. Un símbol que, com passa en altres  comerços que mostren detalls peculiars, ha mantingut desperta la tafaneria de la majoria de clients que han freqüentat el local. I com no podia ser d’una altra manera el cocodril, en qüestió,  atresorava en la silueta d’escames repujades , de color marró, una historieta gens complicada d’entendre quan els records familiars, d’una existència viscuda lluny de Sitges, la sustenten.

    El senyor Santiago Barrachina i Esquiu, germà d’en Samuel, en el seu dia, es va traslladar a  El Salvador, concretament en un poble anomenat San Miguel,  allà va treballar en una ferreteria, situada en una cantonada d’un carrer,  a l’altra costat  hi havia una farmàcia. El destí va voler que l’home s’emmaridés  amb la germana del farmacèutic i va ser així com el Sr. Santiago va passar a treballar en el negoci del seu cunyat. En un dels viatges a Sitges va convèncer al seu nebot, en Joan Sella i Barrachina,  per a que es desplacés  a aquell indret amb el compromís que el seu cunyat li donaria feina a la farmàcia, com així va ser.

   En un d’aquests anar i venir de Sitges, el germà d’en Samuel li va portar la bestiola la qual, per les dimensions que fa, l’embalatge seria voluminós.  Un cop aquí, i superada la sorpresa inicial, el van disposar en la paret de l’escala que pujava al pis. Allà hi va estar fins que en Jordi el va integrar en la decoració de la sabateria del carrer Parellades.

    En el moment de posar fi a l’activitat comercial, s’han  liquidat totes les existències, però quedava, damunt la porta, el convidat impertorbable que mantenia la boca oberta, ensenyant unes dents esfereïdores. L’amiga de l’Anna, la Montserrat Bartés Abella,  seguint el corrent de sentimentalisme que mostra pels detalls relacionats amb el protagonisme de les  histories de les famílies sitgetanes que, com el seu pare, han arrelat en terres llunyanes, ha adoptat, en regim de propietat absoluta i benefactora incondicional, un animaló que no reclama cap altra atenció que la de ser contemplat com un element més de la decoració. Amb la coincidència afegida que la Gabriela, que havia treballat set anys a la sabateria i era l’encarregada de treure-li la pols, es retroba amb ell, al qual li haurà de continuar passant el drap, mentre ajudi a la Montserrat en les feines de la casa. Quantes mans i mirades amigues acaronen la presència d’una bèstia que va acabar la seva vida, vagin a saber com, i s’ha eternitzat com un curiós element de l’entorn comercial i familiar.

                                                                                                        J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 14 de febrer del 2014 )
                                                              

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez