Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

23 de desembre 2013

NADAL A L'ECO


        La gran majoria dels qui escrivim a l’Eco, a hores d’ara, ho fem a l’empara de les noves tecnologies i això ens permet que des de casa mateix puguem enviar, via Internet, les nostres col·laboracions sense haver de trepitjar la redacció del setmanari. Aquesta facilitat ens aporta l’avantatge de la via ràpida, si més no ens aparta del contacte directe amb els qui tenen cura de compaginar i imprimir aquestes pàgines. Comptar amb el privilegi de col·laborar amb el setmanari des de fa molts anys, m’ha permès viure de prop el bategar de l’impremta del carrer Bonaire. I això també significa haver gaudit de la proximitat, setmana darrera setmana, amb les persones i els detalls que si han aplegat.

    Un entorn que difereix de les grans redaccions, aquí hi rau l’encant de tot plegat. Molts pocs diaris tenen un director tan proper. D’aquí que es sorprenien, gent avesada a alternar les grans redaccions, quan entraven a la  de l’Eco, preguntaven pel seu director i a l’avís hi acudia en Josep, amb la bata blava i amb els  dits emmascarats de la tinta, una evidència que significava  que no tan sols porta la batuta del diari, sinó que també l’imprimia, entre altres encàrrecs que havia d’atendre de la feina de  l’impremta. Aquesta proximitat, continua vigent, forma part de la grandesa de les petites coses de la casa. Encara avui quan t’hi endinses trobes amb en Josep assegut a l’avantsala del taller, corregint les proves.

   En els llarga taulells de l’impremta s’hi abocaven aquells entranyables col·laboradors amb els quals jo havia coincidit moltes vegades: els Srs. Josep Carbonell i Gener, en Ramon Planes i Izabal, Jacint Picas i Cardó, Rafael Casanova i Termes, Rafael Monzó Valiente,  Salvador Soler i Forment, Rafael Font i Farran Ventura Sella i Barrachina, Manel Ferrer Hill, Miquel Utrillo i Vidal,  Toni Pañella Camps, entre tants altres. També dibuixants i fotògrafs, autors de magnífiques portades  i amb tots els col·laboradors actuals. Uns i altres  hem tingut la llibertat de poder accedir fins a l’interior de l’impremta, com la cosa més normal, sense que en Josep hagués de deixar el que estava fent per sortir a atendre’ns. Aquesta proximitat es prestava a que aquells valuosos col·laboradors es disposessin  a entaular una improvisada tertúlia que aconseguia perpetuar moments únics, amarats de sitgetanisme i culte a les  bones lletres.

     Una de les vegades, al començament de la meva assiduïtat col·laboradora, vam coincidir a la porta, en Ramon Planes que sortia i jo que em disposava a entrar. L’escriptor, pel qual sentia una enorme admiració, em va comunicar que en el seu Carnet de Caminant d’aquella setmana feia una menció a la meva   entusiasmada col·laboració . Que en Ramon s’hi referís em va satisfer moltíssim, em vaig sentir arropat pel mestre i ell va notar l’alegria en el meu rostre.

   Però era per aquestes vigílies de Nadal que quan entraves a la casa del carrer Bonaire  notaves com l’esperit nadalenc es feia palpable. Hi contribuïa la ben nodrida disposició de targetes de felicitació que la Carme havia desplegat en el taulell de la botiga. Tot travessant el menjador de la casa t’arribava el flaire de la tinta, els preparatius, la compaginació de les pàgines de l’Eco, on els col·laboradors han tractat la festivitat  amb tota mena de detalls, de poemes que ens han apropat al missatge del pessebre. l’Eco ha estat, ho continua sent, com l’àngel anunciador que pregona la bona nova a tot el poble de Sitges.

   Aquest número, en les vigílies de Nadal, té com un significat especial. S’acosten canvis que calen afrontar amb optimisme i bona predisposició per tal de que aquest gran família que formem lectors i col·laboradors segueixi unida al pal de paller que sosté aquest sitgetanisme, del qual tan es parla i se’n fa bandera. Nadal és un bon moment per a desitjar que la llum de l’estel ens guií en el camí. I per emmirallar-nos en el mèrit aconseguit per aquest setmanari, al sobreviure a bonances i temporals, gràcies a les bones maneres i saber fer de la família Soler.

     Però ara toca parlar de Nadal, com es ve fent des de la primera crònica nadalenca que va publicar en data 25 de desembre del 1886 i que diu així:    En los momentos en que lo mismo el vigilante, que el sereno; en que tanto el peluquero, como el dependiente de café; en que el basurero, lo mismo que el limpia botas; en una palabra, en que todos cuidan de preocuparse desinteresadamente de que sus parroquianos, clientes ó favorecedores disfruten alegremente de las más memorables fiestas del año, ¿qué extraño es desear EL Eco DE SITGES felicidades sin limites á sus suscritores? Convénzanse estos de que, en vez de la obligada dádiva, pedimos para los lectores el tradicional pavo, variedad de turrones, la indispensable Malvasia y como propina el premio gordo.”

   Una semana desprès  acomiadava el 1886 donant la  benvingua al 1887 amb els següents termes: “Queriendo fiscalizar por sí mismo una parte del Tiempo, el voraz Saturno como presidente del año aparece en escena conduciendo de la mano al pequeño 1887, que mal seguro en sus débiles piernas y tiritando de frió se despide de su papá, sombra fugitiva en el horizonte del pasado. El año 1886 acaba de bajar al panteón del siglo de las luces, después de haber legado costumbre para el museo de la existencia, Mas canas, imprudentes arrugas, nacientes ambiciones y esperanzas marchitas, labores ejecutadas ó concluidas en doce meses de asiduo trabajo dejando al mismo tiempo en las borrosas páginas de su mugrienta cartera de apuntes, cambios políticos, quiebras mercantiles, el asesinato de un obispo, sediciones militares y proyectos de guerras europeas, debate inapreciable y verdadera salsa de la vida, para los aficionados á las emociones fuertes. Como particular recuerdo nosotros tenemos que agradecer al difunto, los calcinados muros  de una importante fábrica incendiada, los tristes despojos de un siniestro marítimo en nuestras costas y un vacío absoluto en nuestros bolsillos producido por la lotería de Navidad. ¡Paz á los muertos! ' Regido el año actual por el viejo y adusto Saturno sentará la cabeza probablemente siendo un muchacho de provecho, sino se fija en la chifladura de su Mentor que en otro tiempo engullía las piedras creyendo que eran sus hijos, pues en este caso, fácilmente se convertirá en un gatera siendo un año, de timos y de camelos como su antecesor. Bien quisiéramos aventurar algún pronóstico favorable respecto del Joven 1887, pero veladas aun sus facciones por los vapores de la noche de su origen no es fácil penetrar sus arcanos, por lo cual esperaremos los primeros juegos de su infancia ó sea el próximo Carnaval para poder empezar á juzgarle. Entre tanto les desea sinceramente las más felices entradas y salidas de año à sus amables suscriptores.

    Han transcorregut 127 anys, on hi han coincidit els neguits literaris i poètics de tants col·laboradors /es. Avui sobre  nosaltres recau l’honor de poder escriure sobre aquestes festes, com ho van fer ells. Nadal es torna a fer notar entre les pàgines de l’Eco. Que per molts anys!

   I també avui, com ahir, en les vigílies d’aquestes festes, m’uneixo al desig col·lectiu el qual pregona  que passin bon Nadal i bona entrada d’any. 

                                                                                                                  J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 20 de desembre 2013 )
  
 
 

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez