Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

04 de gener 2014

LA FÀBRICA DELS ANYS


La fàbrica dels anys és l’empresa més universal i alhora la més complexa  de totes les existents, que funciona amb una exactitud matemàtica. No s’atura ni de dia ni de nit, per tant el seu engranatge evoluciona  de manera ininterrompuda els 365 dies que el componen. I sempre disposa de l’implicació   humana més generalitzada i diversificada de totes, preparada per fer-li costat i  treballar per a ella.  No obstant, degut a aquesta diversitat, cada dia que passa, potser cada instant, és irrepetible. I amb aquest procés de funcionament va fabricant anys, els quals van sumant i el seu pes arriba un moment que es fa feixuc pels operaris de major edat i aquí hi entra, implacable, la llei de la vida que té unes clàusules que no hi ha sindicat que pugui fer-hi res per aturar les seves conseqüències, fins que som acomiadats de la manera més injusta de totes, mentre els qui queden al peu del canó manifesten, amb resignació: vet aquí la llei de la vida. Un argument que va del braç de la resignació que és el component que ajuda a restablir la confiança, heus aquí un altre element que fa que l’engranatge no se’n ressenti a llarg termini.

    Amb els anys, des dels primers usuaris d’aquesta fabricació correlativa, la fàbrica s’ha anat adaptant als moments i dels seus motlles acaba de sortir i posar en circulació l’any 2014. Nou de trinca, acabat d’estrenar. L’any ja està fabricat ara s’ha desenvolupar, millor dit, l’hem d’anar modelant els seus empleats. I  cada factoria distribuïdora ho adaptarà a les seves circumstàncies i a les maneres d’actuar del seu respectiu personal.

     Les persones més grans, anys fa, quan en els pobles les coses anaven d’aquella manera, ho resumien dient: “hi fa feina a la casa de la vila”.  Però és que  en aquestes cases sempre n’hi ha hagut, no ens venia pas de nou, tanmateix  avui n’hi ha en totes les cases. I d’uns anys cap aquí sembla que aquests surtin amb defecte de fabricació i, el que és més greu, no s’acaba de trobar la formula per solucionar-ho. Això ens demostra que la maquinària del temps, malgrat els avanços aconseguits, no disposa de la perfecció necessària per poder fabricar un producte que corregeixi els errors dels humans i del seu entorn, en termes informàtics l’anomenaríem un antivirus capaç d’immunitzar o, si més no, corregir els desgavells els quals condueixen a situacions d’extrema gravetat, on hi conflueixen adversitats de tota mena.

   Ens diuen els encarregats de la fàbrica que aquest nou any no tindrà tanta mala jeia com els que acabem de deixar enrere. Ho fonamenten en què s’intueix una certa millora en tots els aspectes bàsics per a que això sigui possible, més o menys, més aviat a llarg termini.

   Sitges no s’ha escapat de les maldades d’aquests anys que han sortit defectuosos i que han causat perjudicis a empreses, comerços i, per consegüent, amb  repercussió negativa en el benestar bàsic  de les famílies.

   La gent de Sitges  encarem el nou any amb moltes expectatives a la vista. La primera de totes, o si més no la més propera a aquesta lectura, afecta al setmanari, el qual afronta el seu futur a cavall d’un projecte de transformació que implica uns canvis en la línia editorial la qual, en aquestes properes setmanes del mes de gener, s’anirà adaptant a un nou guió pensat per garantir la prolongació de la meritosa trajectòria que li ha atorgat la família Soler. Personalment estic molt agraït a l’atenció que en tot moment m’han dispensat, donant-me l’oportunitat, quan no deuria tenir gaire més de setze anys, de publicar-me la primera i curta crònica que vaig escriure d’un d’aquells concerts  que tenien lloc els diumenges al matí en el Palau de la Música. En aquell en concret en van ser els protagonistes l’Orquestra Ciutat de Barcelona, dirigida per l’Antoni Ros Marbà i com  a solistes el violinista Gonçal Comellas i el violoncel·lista Lluís Claret. En uns concerts que comptaven, entre el públic assistent , amb gent de Sitges. A l’estació coincidíem, els qui més  recordo, amb en Sebastià Yll Bages, en Joan Ferret Plana, en Josep Mirabent Magrans... Aquell meu incipient neguit literari, potser heretat del meu avi Martínez que també  va ser col·laborador d’aquestes pàgines, va tenir una continuïtat ja mai més interrompuda i que el cap d’uns anys vaig aportar a les pàgines de l’Eco unes cròniques escrites a mà, no disposava d’una màquina d’escriure,  des del Sàhara, en concret des de la ciutat de l’Aaiun , en el període d’adaptació militar, o de compliment obligatori amb la pàtria.

    De retorn a casa, l’adaptació al món laboral i als lligams sentimentals, va obrir un parèntesis en aquella assiduïtat. I ves el que són les coses, un dia ens va visitar, al taller, l’impressor i intel·lectual, gran aficionat a la fotografia, el Sr. Joan Puig i Mestre i  hem va animar a restablir la col·laboració amb el setmanari, raonant que li havia agradat molt tot el que havia escrit des d’aquells verals del desert.I, vet aquí, de llavors fins ara.

  Tots els que hem sentit de prop el seu bategar estimem el setmanari i li desitgem el millor. I l’ombra dels Joseps de l’Eco és tan allargada que ha fet de sostre, de company inseparable, d’engranatge important dintre  la fàbrica dels anys, en la secció que pertany al nostre poble.

No obstant aquestes pàgines, com a qualsevol aspecte que guarda relació amb la causa pública,

no ha escapat de les crítiques i veus discordants. Però sóc dels qui pensen que per criticar  primer s’ha de saber superar el motiu de la crítica. 

   Segur que l’esmentat canvi de guió del setmanari no és l’aspecte més transcendent davant els reptes que se’ns presenten. Algú en una ocasió  va dir: Quelcom ha de canviar per a que tot segueixi igual”. Un dels més esperats és la reobertura dels museus, un projecte no exempt de controvèrsies que afronta la recta final amb uns resultats que és d’esperar estiguin d’acord amb les expectatives creades a partir dels canvis  que ha sofert el projecte inicial.

    En el transcurs d’aquestes festes es nota moviment de gent forastera pels nostres carrers, un senyal que la Vila té un pol d’atracció que s’ha de veure compensat durant els mesos de més ocupació. Perquè venim observant que d’uns anys cap aquí les informacions relatives a aquesta ocupació se’ns presenten com a molt bones, no obstant un dels indicadors més fiables són les platges que tenim més a l’abast. Molt concorregudes els caps de setmana i festius i la resta dels dies hi regna, tot sigui dit, molta calma. M’ho comentava fa pocs dies un amic, el qual  recordava que no té res a veure amb aquelles aglomeracions quan, a diari, es feia difícil estendre la tovallola a la sorra i ara pots campar sense cap mena d’estretor, per tant alguna de les estadístiques fallen. O els turistes han canviat els costums i prefereixen les piscines, que també pot ser. O com diuen els castellans: “no todo es oro lo que reluce”.  Tanmateix aquest moviment fora de temporada ens fa ser optimistes

     De peticions, a l’hora de fer la carta als Reis, tantes com vulguin. Que siguin tan generosos com voldríem, haurem d’esperar el final d’any  per tornar a fer inventari. Ens conformem amb salut i alguna coseta més per tal de no perdre-la.

   

                                                                                                               J. Y. M.

   ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 3 de gener del 2014 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez