Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

11 de novembre 2013

ENS HA DEIXAT EL XEF


  La fatalitat per a un establiment de restauració i també per a un hotel, és que plegui el xef just quan la sala del menjador és plena de gom a gom . I és que una característica molt a tenir en compte en  els cuiners, són les seves supremes genialitats. Posades a la pràctica tant en el moment de demostrar la seva vàlua davant els fogons  i de manera semblant, però diferent per les conseqüències que en deriven, quan s’alteren de forma ostensible els seus ànims tan sensibles. La seva feina suporta una pressió que va en augment a mesura que les peticions van arribant a la cuina de forma massiva i exigent per part dels responsables de la sala. Són moments d’un gran nerviosisme perquè s’ha d’atendre amb la màxima celeritat un nombre important de comensals que donen mostres d’un estat d’ànim famolenc. Aquest grau de responsabilitat pot provocar tensions de nefastes conseqüències, la més greu que el cuiner es descordi el davantal, el deixi abandonat  i marxi per la porta, com més d’una vegada ha passat. Perdre el xef en aquests moments tan delicats, amb el menjador a vesar de comensals que es comencen a neguitejar per la demora, equival a un desastre de magnituds imprevisibles. Perquè no hi ha més desesperació que quan arriba l’hora de menjar i,  per les raons que siguin, et fan esperar. Ho haurem viscut en pròpia persona quan arribats a un establiment de restauració has d’esperar perquè totes les taules estan ocupades, sembla estrany però se t’apodera una mala llet impressionant. Doncs imaginem-nos que desprès d’una espera una mica llarga, ja havent conquerit un lloc, el xef ens deixa plantats, ja és tenir mala sort.

    Amb la marxa de qui un dia li vaig atorgar, no sense abans haver assolit prous mèrits per ostentar tal denominació, la categoria de xef de la Trinitat, la seva família perd, per sobre de tot, al ésser estimat, l’espòs i el pare que ha guiat la nau com ell ho sabia fer per ser home de mar.    A ell, en el seu dia, li va complaure el títol atorgat, per  un servidor,  en  l’encapçalament i l’article corresponent que li vaig dedicar per estar al capdavant dels fogons de la Trinitat. Quan el dia de la festivitat en Jordi Ferret, de can Quadrats, el seu pare havia estat Llucifer de la Colla de Diables,  acompanyat dels seus, prenia possessió d’un enclavament estratègic,  en la talaia de l’ermita,  des d’on dominava les barbacoes. En la cuina de la casa les sitgetanes que cada quart diumenge de  mes fan un xafarranxo  de neteja i condicionament de l’entorn, guiades per l’administradora Rosó Carbonell, s’encarregaven de preparar els ingredients de l’arròs. Uns i altres pendents de l’hora. Curiosament a aquest arròs es pot dir que, a més d’en Jordi, que  el dirigia estant-hi present i actiu,  els estols celestials també hi ficaven cullerada. Es dóna  la circumstància que el Senyor Rector i altres sacerdots de l’entorn més proper, són convidats al dinar que té lloc al menjador de la sala gran de la casa dels ermitans. Tenint en compte  que els sacerdots prèviament han d’atendre les seves obligacions, sotmeses a l’horari de les misses, mana la cortesia d’esperar-los per a començar a dinar. I en Jordi, com a bon xef, havia de calcular que tots els preparatius  s’havien de fer entre una franja horària el suficient exacte per a que els comensals no haguessin d’esperar un cop els sacerdots arribaven  a l’ermita. El sofregit flairejava amb el punt exacte de cocció, tot calculant el moment oportú  per abocar l’arròs.

  Aquest xef ocasional, format en aquells fogonets de pedra que es feien servir damunt les barques, condimentant uns ranxos de peix , on els propis mariners es  llepaven els dits, posava en pràctica els seus coneixements culinaris en aquest indret enlairat de les Costes de Garraf, on fins i tot el fum era bo. Lluny de la barca, però presidint el paisatge la blavor del mar, sota la capa immensa  del cel.  El nostre xef  ha aportat al seu currículum, del qual mai n’ha fet estufera, haver cuinat per autoritats, administradors/es, jerarquia  eclesiàstica:  arquebisbes, bisbes, senyors rectors, vicaris, diaques, sagristans  i escolans, comptant, per descomptat,   que els angelets també hi sucaven pa. I en definitiva per a sitgetans i sitgetanes, gent del poble, que han tingut el goig de compartir taula.

    Quan dels obradors de les pastisseries  i dels forns de les cases particulars s’escapava aquesta oloreta tan sensorial  de panellet, quan als fogons  es coïen moniatos i unes poques patates per fer-ne la massa, en Jordi renunciava a totes les atribucions que la vida li havia atorgat. Ens deixava entre l’ambient d’una tradició que té connotacions dolces i amargues: els panellets, les castanyes  i el costum de fer una visita al cementiri.

     D’uns anys cap aquí en Jordi dirigia els fogons de la Trinitat amb el dictat dels seus coneixements, no pas com a exclusiu remenador  de la paella. Al seu costat han aprés, o han perfeccionat la tècnica culinària, expertes en la matèria que s’encarreguen de preparar el dinar que es serveix a la taula gran el dia de la festa. Els seus consells han aportat al bé comú, uns ensenyaments dels quals han après, també, tots els cuiners ocasionals els quals, en la diada  de la Trinitat, han deixat que les dones parin  la taula sota els pins i ells s’encarreguen de coure les costelletes i altres delicadeses. Aquestes activitats culinàries a l’aire lliure s’han portat a terme mentre estava permès encendre foc a les barbacoes. I quan la prohibició ha desbaratat aquestes preferències per a en Jordi també li ha representat, degut a les seves dificultats de mobilitat, una mena de jubilació anticipada. Si més no els seus mètodes, els secrets i les seves receptes, havien estat ben assimilades per les persones que, durant tants anys de quefers al front dels fogons de la Trinitat , l’han acompanyat i ajudat, en tot moment, com els millors pinxes.

    Pescador d’ofici com el seu germà  Providenci, en xito, tenien en el Cap de la Vila un referent dels sitgetanisme ben entès i ben portat, el lloc on pescadors, gent de la pagesia,  menestrals i obrers d’arts i oficis hi han fet cap per parlar de Sitges i de la seva gent,  com ell feia cada dia en aquesta  tertúlia que presideix l’estàtua d’en Rusiñol. Però en aquell biaix del centre del poble, els dos pescadors hi tenien a la germana, la Pepeta casada amb l’Antoni Sintes, el Conco. El matrimoni,  junt amb el seu fill Josep, han estat un referent dels costums de la vida sitgetana. Tan associada als petits detalls, com la presència, en aquestes dates, d’en Ramonet torrant castanyes, quasi davant del petit taller d’ataconador del qual en tenien cura el matrimoni i el fill. 

    Perdre el xef de la Trinitat, és comparable quan el cuiner abandona els seus comensals a la sort i bona voluntat dels qui  precipitadament s’han de fer càrrec de la situació.  Ens ha deixat, però, sabent que els de dalt en tenen bones referències i els de baix ens hem de conformar amb el seu record. Com ho és el d’home mesurat,  prudent i cuiner de molts plats que no sols es condimenten en els fogons, sinó que  sorgeixen  de  la convivència de cada dia   i s’assaboreixen a la taula on hi preval l’amistat i la predisposició per menjar poc i pair bé. 

                                                                                                                           J. Y. M.

( Article publicat a l'Eco de Sitges el 8 de noviembre 2013 )

 

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez