Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

01 de novembre 2013

SITGETANS EN EL MÓN


      Gent de Sitges que per diferents circumstàncies han marxat de la vila  per establir les seves residències en altres països, on han desenvolupat , ho continuen fent, el seus coneixements i oficis. Ja abans la gent de Sitges va sortir del seu poble i es va establir, majoritàriament,  a Cuba.  Bé perquè hi tenien familiars o altres contactes que els facilitava l’oportunitat de millorar. Alguns van tornar havent aconseguit una situació estable, altres no van tenir la mateixa sort. I els més irònics afirmaven que havien perdut la maleta durant la travessia . Fins en trobaríem que van morir en aquelles destinacions. Per a tots la  determinació, la de marxar del  poble, representava un gran esforç emocional.

   També  les  circumstàncies van capgirar els destins de moltes famílies, quan per exemple, en els transcurs de la trista retirada, després de la confrontació bèl·lica,  molts van ser els qui van anar a parar més enllà de la frontera amb França. La majoria va poder tornar. Altres van preferir quedar-se al país veí perquè van intuir que allà els seria més factible refer les seves vides.  Havia també els qui no podien tornar degut als seus ideals, els quals no s’avenien amb els del regim imperant. Per a tots la nova singladura havia de ser difícil i complicada. Sense saber on anar a trucar, sense noció de l’ idioma  i amb una mà davant i l’altra a darrera. Poc a poc es van anar aposentant i amb el temps van arrelar en aquelles terres estrangeres. Ni joves ni grans van perdre mai l’estima pel seu Sitges, no obstant ja tenien la vida encarrilada en altres latituds. Allà  formaren les seves famílies i a partir d’aquí el cor  quedà dividit per sempre més. Han tornat al seu poble, primer quan ho van poder  fer i després  han distribuït les seves estades d’acord amb les seves obligacions i preferències. La festa major ha estat un motiu amb el suficient atractiu per visitar la vila i retrobar-se amb familiars i amics. Tots ells han intentat transmetre als seus fills l’estima als orígens, alguns ho hauran aconseguit amb més encert que altres, perquè   també els haurà que s’han anat distanciant.

    Entre el col·lectiu sitgetà és dóna el cas que n’hi va haver que van marxar a l’Argentina, com en Pere Mestre de can Rampí , fuster d’ofici, el qual es va establir en aquest destí tan allunyat de Sitges. Avui diguem que no hi ha distàncies, la velocitat i la comoditat dels avions permeten fer més atractiu i ràpid el trajecte que ens separa. Tanmateix en aquells anys a la distància s’hi havia d’afegir els cost econòmic del viatge el qual, si avui és important, imaginem-nos en aquells anys quan la despesa feia inviable venir massa sovint. En Pere potser va tornar en un parell d’ocasions i parar de comptar. Sí que ho fa la seva descendència, però els lligams es van distanciant,  perquè aquests són nascuts allà i la seva terra, en definitiva, és aquella.

   Però no tota la gent de Sitges que per diferents circumstàncies han marxat ho han fet en destinacions estrangeres, sinó que alguns s’han quedat a la península. Curiosament escollint els destí de les illes Canàries. Com és el cas del matrimoni Josep Andreu i Antonia Collado els quals van anar a fer-se  càrrec d’un edifici de pisos que tenia allà l’industrial del tèxtil el Sr. Antoni Costa, propietari de la casa senyorial del costat mateix del restaurant Marenostrum, al Passeig de la Ribera,  que si avui veiés l’aspecte que ofereix l’edifici quedaria més mort del que està. I és que el seu ordre obeïa a una meticulositat mil·limètrica, cada cap de setmana quan, arribava de Barcelona, el primer que feia era passar revista a tots els detalls decoratius i de mobiliari i s’entretenia  a re ubicar potser una cadira que la Matilde, la portera,  en el moment de netejar, no l’havia tornat a posar exactament en el seu lloc, ho delatava la marca de la catifa.  Establerts  a les illes insulars, allà  va néixer un dels seus quatre  fills. Si més no  a tots sense excepció, quan van tornar, la veu popular els coneixia   pels canaris.

       Un sitgetà il·lustre, en Josep Mª. Massip i Izabal, al llarg de la seva vida va tombar per el món  exercint  de polític i de periodista. Fins a establir la seva residència definitiva a Washington, prèviament havia residit en algunes de les principals capitals europees, on havia estat destinat com a corresponsal dels diaris més influents de l’època. Recordo que la seva muller enviava a l’Eco unes cròniques molt interessants, les signava  amb el nom de Ramona T. Massip. El periodista sitgetà va morir a Washington el 9 de març del 1973 i va ser enterrat al cementiri de Sitges, la seva vídua es va quedar a viure aquí en una de les dues cases que hi ha a la carretera just en la cantonada  del carrer Sant Crispí, la qual ja compartien en vida dels seus espòs durant les seves visites a Sitges.

    Joves  sitgetans que en el seu dia van marxar a l’estranger, com torna a succeir ara, gent preparada,  i allà van aconseguir feina, com és el cas de l’Antoni Sànchez i Pujol, el seu pare era carreter de can Gori i la seva mare una excel·lent cuinera que es dedicava anar a cuinar per les cases, se les anomenava la coquessa. En Toni va escollir Alemanya i allà es va obrir camí en l’àmbit de la restauració. Va marxar emmirallant-se amb aquells mestres locals de l’ofici que s’exigien i es superaven fins i tot en els detalls més insignificants.  Va treballar en els millors locals i va aprendre, a més dels idiomes que dominava a la perfecció, a secundar la professionalitat d’aquella gent que treballava en l’hostaleria local  . Quan tenia uns dies tornava al seu poble, però s’adonava que aquell  prestigi que caracteritzava als hotels i restaurants de categoria, anava decaient cada vegada una mica més. Quan es va jubilar  fixà  la seva residència definitiva aquí. Sempre ens comentava que res a veure amb aquella època que ell havia viscut, quan la professionalitat era sinònim de categoria.

    Les germanes Caritat i Montserrat Correa, filles del matrimoni format per Manel Correa i Caritat Masip, de ben joves van marxar a l’estranger, la Cari des de que els país va entrar a formar part de la Comunitat Europea treballava en un departament de responsabilitat a la seu  de Luxemburg. Actualment està a Cuba realitzant uns treballs de suport a uns companys de la feina. La Montserrat va anar a parar a un destí molt més llunyà, a pocs quilometres de Nova York. Les dues, quan tenen ocasió, tornen a Sitges i reviuen, al costat de la seva mare i demés família, els moments més fascinants del conviure sitgetà.

    Sóc plenament conscient que em deixo en l’anonimat  a un nombre  important de gent de Sitges  que resideix repartits per tot el món.  La llista és tan extensa que fa impossible detallar-la en aquest espai i dedicar-les-hi  l’atenció que cada un d’ells es mereix. A tots ells els hi dedico l’article, admirant la seva predisposició en el moment de prendre la important decisió d’allunyar-se de Sitges, per anar a viure en llocs dispars, on han de conviure amb altres cultures, trampejar les rigorositats del clima i entendres amb l’ idioma del país. D’aquí la importància de dominar-ne quants més millors, perquè amb el nostre  no ens podem allunyar gaire.

                                                                                                              J. Y. M.

                                                                                    
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 1 de noviembre 2013 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez