Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

03 de setembre 2011

ABECEDARI DE FESTA MAJOR



A. A Sitges comença la Festa Major, un motiu per aplegar a la gent del poble, per donar la benvinguda als qui venen atrets pel seu impacte. I per revifar festives sensacions.
B. Balls de Societat. Recupero un apartat molt significatiu de la programació d’antany, quan Parado i Retiro organitzaven aquests balls amb la complicitat dels socis, quan el ball era un element imprescindible de la festa i que la gent esperava, entrenats com estaven d’altres populoses ballarugues. Per aquesta ocasió es mudaven tal com manaven les normes i els empleats dels locals s’encarregaven de vetllar que els homes no es traguessin les preceptives americanes, acalorats per l’escalforeta de l’agost i per altres sensacions.
C. Castell de foc, la combinació de la pólvora, en mig de la foscor del cel, provoca uns efectes sensacionals, els trons i l’espurneig intens de les guspires desbaraten el silenci i il•luminen l’espai amb efectes que tan sols saben aconseguir la gent especialitzada en la pirotècnia, com l’Isidret que aquest any és el pendonista.
D. Dinar de Festa Major, ha estat una referència molt apreciada en la intimitat de les famílies. Més quan els àpats extraordinaris es podien comptar amb els dits. S’esperava el dia de la Festa Major per menjar un bon pollastre rostit, feia festa. I per poder asseure a taula els familiars vinguts de fora. També de les poques ocasions en què es bevia, encara en deien, “champany”. Era quan amb qualsevol cosa es feia festa i en aquest cas es treia el ventre de pena, que falta feia.
E. Estevitu. l’Esteve Ferré és un apassionat de les nostres festes, però entre altres vessants hi col•labora d’una manera peculiar, s’encarrega de la decoració de l’entorn de l’imatge de Sant Bartomeu i de Santa Tecla, quan s’exhibeixen al domicili del pendonista i la pendonista. El toc de la gràcia el posa amb l’ornamentació floral, ell i la seva mare, la Fina, que l’ajuda, saben disposar la combinació de colors i formes que sols les persones sacsejades per la fiblada de l’art resolen de manera tan espectacular.
F. Foc a la bestia! És la petició més demanada pels amants del foc, de tots els qui gaudim amb la vistositat del drac, de l’àliga, encesos i corrent embogits. Aquest any el drac estrenarà nova decoració, gràcies a l’art i la mestria d’en Pep Pasqual que l’ha restaurat.
G. Gloriós Sant Bartomeu que de Sitges en sou patró! És el clam que honora al protagonista de la festa i que pronunciat, amb veu tremolosa per l’angelet que corona el sostre dels cercolets entrellaçats, produeix grates sensacions.
H. Hora de gralles. A les 12 del migdia de la vigília, l’entrada de gralles encapçala un moment molt esperat, malgrat que potser, per diferents motius, ha perdut una mica d’aquell encís de la nostra joventut. No serà que ens hem fet grans? Amb tot l’Escola de Grallers compleix 40 anys. Moltes tocades i la continuïtat garantida.
I. Il•lustríssim Sr. Alcalde, junt amb la resta de la corporació municipal, encapçalen la processó de la bandera, i la de Sant Bartomeu, on s’incorpora el Sr. rector. Els dos personatges, representants del poble i de l’església, institucionalment conformen un engranatge. Junt amb els membres de la comissió de festes, són els qui tallen el bacallà.
J. Joan de la gralla. En Joan Montaner, home que ha viscut a cavall de la vinya i de la gralla. De la dolçor del moscatell que elaborava de les vinyes de can Garcia Munté, a l’aspror de les “inches” del instrument, que ell sap estovar amb la mestria que confereix el ser gat vell en el tema. I amb el record posat en el seu fill també graller, el qual ens va deixar de manera sobtada. En Joan ha format part de la colla anomenada dels Molins.
K. Lletra poc vinculada amb el vocabulari de la festa.
L. La Banda, és un puntal imprescindible de la festa. Quan s’escolta produeix una agradable sensació. La majestuositat que impregna esborrona a qui escolta. És motiu de satisfacció i orgull que una banda de Sitges, formada en el Retiro, sigui l’encarregada de posar la música en cercaviles, concerts i processons. Així ha d’ésser.
M. Matinal. És un dels actes més simpàtics del programa, sobretot per l’hora tan matinera que surt al carrer. Molts aprofiten per, “empalmar”. Fa uns anys semblava una cosa extraordinària, avui és ben normal trobar qui de la nit en fa dia, sense ser Festa Major.
N. Nards, és la flor que s’associa amb la festa, el seu aroma, junt amb l’olor de pólvora i de l’alfàbrega, són les olors més característiques de la Festa Major.
O. Ofici Solemne .La missa concelebrada que aplega a autoritats i al poble, en honor de Sant Bartomeu o, quan s’escau de Santa Tecla. Llegim d’antics programes, dintre de l’apartat del sermó, la següent especificació: “Glosará la vida del Santo un eminente orador sagrado”. Com no podia ser menys.
P. En Parra, recordat i estimat geganter que se’n va anar quan el pregó que dóna inici a la festa ja estava apunt de ser llegit. El van voler a dalt per a que pregoners els encants de la festa. Una pèrdua que ha estat molt sentida.
Q. Quildo. Després de la casa de la vila a can Quido són els dipositaris de bona part del brogit de la festa, quan integrants dels balls, públic en general, hi acudeixen per a fer un xarrup, o menjar un tortellet, mentre esperen.
R. Ramon Martin i Rafael Micó. Es van succeir unes festes sacsejades per doloroses pèrdues. Aquests dos amics ens van deixar en la diada del Sant, una trista coincidència.
S. Sitges és diferent, però per la Festa Major conserva l’encant de la tradició.
T. Temps per poder gaudir de tot el programa i per a que el temps acompanyi
U. Un dia deixa de ser festa, però queda el record i la grata espera.
V. Visca la Festa Major! Expressió resultant d’un deliri col•lectiu.
W. Doble v, si estiguessin separades podria escriure dues paraules: vida i valors. Que ajuntats es compenetren, perquè la nostra festa té vida i uns valors molt arrelats.
X. Xic de l’Escà , l’Antoni Ferret Curtiada i el seu germà Bartomeu, en Tolu del gas. timbalers dels diables
Y. Els Ylls, malgrat que pugui semblar oportunista, no m’ha quedat altra alternativa per cobrir aquesta lletra. Ells també van participar, com a músics, set generacions, en la banda, i orquestra dels Iberos del Jazz, en aquelles revetlles de sota els plataners. Els més joves, ara, amb la Suburband. I un servidor amb la Cobla Sitgetana i com a pregoner de la festa.
Z. Avui he patit amb l’espai, per no sobrepassar el que tinc assignat. Al no trobar coincidències amb la z . Puc aprofitar la cobertura per desitjar-lis: Bona Festa Major!
J. Y. M.

( Article publicat a l'Eco de Sitges el 19 d'agost 2011 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez