Els cognoms no els escollim, sinó que els adoptem del
pare i de la mare. I d’un temps cap aquí el que sí es pot fer és invertir
l’ordre, si de normal el primer és el del pare i el segon el de la mare, el
d’aquesta pot passar a ser el primer .
Garcia és un
cognom molt habitual, com també ho són: López, Martínez, Sánchez... Si més
no s’ajusten a una procedència
castellana. En canvi, per exemple: Carbonell, Rius, Obiols.... s’avenen a una
identificació catalana.
Fa pocs dies al
Cap de la Vila ha obert un establiment de tapes, esmorzars, cerveseria...i han
escollit el cognom del propietari com
enunciat. Crida l’atenció que en el centre mateix del poble la Casa García
assoleixi un protagonisme destacat. Que no hi ha res que dir, doncs és un
cognom que molts sitgetans/es porten amb molt orgull i, per tant, millor aquest
que no un de més rebuscat com, que se jo, podria dir-se: Casa De Dios, amb tots
els respectes pels qui aquest és el seu cognom, que aquí Sitges n’hi ha. No per
res, només que tal enunciat podria crear confusió, encara més si es tracta d’un
establiment de menjar i beure i que no té res a veure amb les finalitats d’un
menjador social. Que si fos el cas, aquest providencial enunciat, quedaria molt
acord amb la finalitat.
Avui dia no és
freqüent que els establiments comercials
s’identifiquin amb el cognom del propietari, detall que s’havia fet molt, el
meu propi cas és un exemple, però d’un temps cap aquí, observem que als
establiments se’ls hi posen uns noms que, molts d’ells, ningú sap pronunciar
correctament. Recordo que fa uns anys, una botiga del carrer Major, portava per nom:
“Don Jersey”. Mai aquesta peça de roba havia tingut un tracte tan rellevant.
Que el portessin “els dons”, “els senyors”, ja té més argument. Però no per això, de la categoria, no el poguessin
portar “els pelacanyes”. Als quals potser els frenaria el preu, però si el seu
era un capritx, res a dir. Els diners tenen el mateix valor estiguin a les mans
de qui estiguin.
Els lectors
observaran que, tot sovint, intento fer la gracieta amb un enunciat que es
presta a confusió, es tracta de les cases de barrets i que, malícies a part, el
mateix nom indica un establiment dedicat a la venda d’aquests peces que són el
complement per abrigar o decorar el cap. I que com és sabut al costat de cal
Xatet hi havia l’establiment del
gorrista, com se’l coneixia al Sr. Gonzalo. Avui l’home bé podria enunciar el
seu establiment amb aquests termes: “Casa de Barrets Gonzalo”. I ràpidament jo
mateix o altre col·laborador, àvid de titulars sensacionalistes, escriuria en
aquestes pàgines: “El Cap de la Vila i la
Casa de Barrets”.
Casa Garcia no
és cap fantasia, ni un titular que es presti a doble intencionalitat. El cognom
de la persona que regenta l’establiment es mereix tots els respectes, ja me’n
cuidaré prou de faltar-li. A més l’home és de procedència manya, com la Carme.
L’altre dia parlant amb ell, referent a on vivia a Saragossa, de seguida li
vaig ubicar la situació dels carrers que eren més propers a la seva vivenda. I
ell, amb un sentit encara més agut de l’humor, em deia que per anar i venir de la casa té dues opcions; o passar per la via de
la “ Constitución” o si per contra es
vol posar del nostre costat, transitar
pel Passeig de la Independència. Que si no estic equivocat és l’única avinguda
del país dedicada a la Independència.
La plaça del
Cap de la Vila, dels antics establiments que estiguin regentats pels descendents
dels propietaris de tota la vida, en queden
tres: la farmàcia Ferret, la pastisseria Massó, les dues centenàries, i a can
Gassó. Encara trobo que deunidor els establiments que conserven la seva antiga
titularitat i no només això, sinó que darrera el taulell hi trobem una
alternança, avui, molt meritosa, de les
mateixes nissagues que en el seu dia van obrir l’establiment.
Enunciar un
establiment de restauració interposant el detall de “Casa”, és sinònim
d’hospitalitat. Aquí a Sitges, quan arribaven el turistes, era freqüent que
preguntessin per Casa Julian, on la família Soto oferia bon tracte i bona
cuina, de la qual després en va tenir cura el recordat Xavier, fill d’en Pere i
la Pepita, un bon cuiner. Al qual sembla que el vegi treien el cap per
l’obertura de la cuina, tot guaitant al menjador, amb cara de satisfacció quan
veia que els comensal sucaven pa en el plat. Un bon senyal.
La mateixa
internacionalització va fer possible que quasi al final del carrer Parellades
un matrimoni suïs, obris un restaurant
que s’enunciava com a Casa Willy, amb una cuina molt acreditada.
Avui els
establiments de menjar d’aquest poble, sembla que hagin optat per separar la
susdita denominació i optar pel genèric de restaurant. Només, si no m’equivoco,
en queda una, Casa Hidalgo.
Que guarda
relació amb l’enunciat d’altres cases de restauració acreditades com: Casa
Leopoldo a Barcelona i Casa Lúcio a Madrid. I ara aquí, Casa Garcia.
No hi ha res com
una casa per aixoplugar el caliu que incentiva els neguits de la vida. Recordo
la famosa Casa de les Mantes de Barcelona que tenia un bon prestigi i era
sinònim d’escalforeta. Per tant, que a un establiment de restauració
l’enunciïn com a casa és garantia de
benestar i d’escalforeta, la que sobrevé
desprès de menjar i beure.
A davant de la
casa del rellotge del Cap de la Vila, hi ha la Casa Garcia. El pas del temps
ens depara aquestes curiositats.
J. Y. M.
(Article publicat a l'Eco de Sitges el 9 de febrer del 2019 )
(Article publicat a l'Eco de Sitges el 9 de febrer del 2019 )
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada