Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

22 d’agost 2019

TORNEN ELS SERENOS


Els serenos han estat una institució, no només ens els pobles, sinó també en les capitals. Cuidadors de les nits i vetlladors del descans de les persones. Tot i que que quan desenvolupaven aquestes comeses, tots els indrets podien presumir d’una quasi modèlica tranquil·litat. Només desbaratada, de tant en tant, per l’acció maliciosa dels lladregots. Perquè aquesta gent acostumava a fer la seva feina de nit, aprofitant la foscor que n’era la seva aliada i en llocs, cases, poc freqüentats en aquells moments. No com ara que actuen a plena llum del dia i fins i tot entren a les cases mentre els seus estadants estan dormint.
   Resumint, i com acabo de dir, la nit era per dormir, excepte pels vetlladors de l’ordre, els esmentats serenos, els forners, aquells que els hi tocava el torn de la nit en la fàbrica, personal dels hospitals i pocs més. Home, també hi havia qui aprofitava la nit per carregar-se de vi i, sota els efectes del “morapiu” el retorn a casa anava acompanyat d’algun que altre cant, o uns brams fora de to que desbarataven aquell silenci i potser el son de les persones que només amb el vol d’una mosca ja es desvetllen.
     Una de les obligacions dels serenos era persuadir al cridaner “borraxet” que acatés el silenci que imperava. De vegades feina tenia, perquè quan més se li deia, més ganes de cantar tenia. Quasi sempre, però, el vigilant es convertia en el seu confessor, el servidor de l’ordre havia d’aguantar, amb molta paciència, les penúries que li desgranava el bevedor de vi. El tenia d’aconsellar i fins i tot acompanyar-lo fins al portal de casa seva, mentre intuïa  la reprimenda que li esperava. Com aquell que al veure’l arribar la seva muller,  li va retreu el carregat que anava i el marit li va respondre: per no fer dos viatges.    
   A aquella hora als carrers no hi havia malícia, no hi transitava tanta gent i el sereno es limitava a atendre sobretot urgències dels veïns, quan aquests els hi agafava un inoportú mal de panxa i treien el cap per la  finestra i amb un picada de mans que, amb el silenci de la nit, s’amplificava i arribava a orelles dels protagonistes de l’article. Aquests hi acudien  ràpid hi ajudava anar a buscar els serveis d’un metge.
   Això també passava a Sitges, hem de tenir en compte que no tothom disposava de telèfon i el que es feia en un cas d’emergència, era apropar-se fins al Cap de la Vila i allà, a  la parella de serenos que sempre hi havia, demanar que un d’ells acompanyés a la persona que sol·licitava el seus serveis fins a la casa del metge més proper. Amb la presència del representant de  l’autoritat, el doctor s’afanyava per atendre la urgència i els tres es dirigien a la casa del malalt. El sereno s’esperava a la porta  per si calia acompanyar al familiar a despertar al farmacèutic per a que li servis el medicament receptat pel metge. 
   Els pescadors de casa nostra disposaven d’un sistema molt curiós per tal de que el sereno els despertes. Arriaven des de la finestra un cordill on hi entrellaçaven tants nusos com indicador de l’hora. Així si n’hi havia tres, d’espaiats. volia dir que l’havia de cridar a les tres de la matinada. Aquest sistema, però no era massa fiable, doncs ho sabia tothom i per tant s’exposaven a que un, per fer una gracieta, els hi afegís o treies un nus...
   Pel carrer de casa, a prop de les 10 de la nit enfilaven el carrer Sant Francesc els serenos que s’anaven a incorporar al torn de nit. Coincidien amb les monges vetlladores que sortien del convent i agafaven la direcció de les cases dels malats al quals anaven a cuidar. Un dels serenos més popular, pels anys que feia que s’hi dedicava era en Salvador Tudela, “en Totana”, com popularment se’l coneixia per ser oriünd d’aquesta població murciana. També en Pasqual, de la mà petita, degut a que en tenia una més petita que l’altra. El senyor Cortés,  tots feien cap a la Casa de la Vila i d’allà es repartien.
   El retorn dels serenos, ho han anunciat determinades poblacions, degut a que es requereix un reforç de la seguretat  davant l’augment de descontrolats que fan molt insegures les nits.
  Uns serenos que no tindran res a veure amb l’imatge que mostraven els d’antany, que portaven capa, gorra de plat, un bastó llarg al final del qual hi penjava un fanalet i un rastell de claus de les portes d’entrada de l’escala dels veïns del contorn. Al quals sols els calia picar de mans i apareixia i els obria la porta.
    També era costum del servidor de l’ordre anunciar les hores i les condicions meteorològiques a cada franja horària. Ben mirat, tampoc eren tan tranquil·les les nits, doncs curiosament desbarataven la seva calma els propis serenos que, entre el picar de mans dels veïns quan el requerien  i la cantarella anunciant les  hores i l’estat del temps, el silenci no era del tot complert.
  La calma i l’ordre  a més estaven condicionats al grau i a la quantitat del vi que havia engolit el inoportú  desbaratador del silenci, els quals acostumaven a ser sempre els mateixos, tot i que li prometien i perjuraven, al sereno, que no tornarien a beure més. Desprès d’haver-li explicat, infinitat de vegades la vida i miracles i ell haver escoltat tantes confessions sorgides pels efectes del vi que acostuma a desencallar la llengua i provocar una plorera que només el vigilant podia consolar.
   Malauradament avui, el tema és molt més complicat i complex, perquè les nits estan exposades als perills que poden sorgir de gent sense escrúpols i de moltes situacions rocambolesques. Aquells serenos van desenvolupar el seu ofici en unes nits on passaven poques coses. Eren per dormir, ah! I per fer canalla. Que no és poc.       
                                                                               J. Y. M.

  
    ( Article publicat a l'Eco de Sitges, el 2 de febrer del 2019 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez