Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

18 d’agost 2019

ARA VE NADAL


   Qui llegeixi aquest enunciat espero que la prudència, o més que aquesta, que sigui la curiositat la que es sobreposi i no li faci girar pàgina immediatament, pensant que vaig fora de temps, o el que és pitjor que faig catúfols. En part vostès tindran raó, però jo també en certa manera la tinc. Això ens demostra que per a jutjar sempre s’han d’escoltar les dues parts.
  Succeeix que la direcció del setmanari ens ha demanat poder tenir la col·laboració de la propera setmana pràcticament dos dies desprès d’haver lliurat la de la setmana d’abans de Nadal. Així, si habitualment la fem arribar dimecres que es  correspon  amb l’Eco que surt el divendres, el de la setmana que estem ara, la vaig haver d’enviar aquell  mateix divendres pel matí. Això és degut a que amb les dues festes que  han coincidit en aquest  començament de setmana, amb el dilluns per entremig, ens han portat  a dijous,  i per tant els era difícil poder compaginar tot el contingut,  per a que  l’Eco sortís puntual el dia d’avui.
    En temps del recordat director, en Josep M. Soler, per aquestes dates i per la Festa Major, ens donava festa i per consegüent el setmanari no sortia al carrer una de les setmanes, sempre acostumava a ser l’altra  desprès de la festa. Va succeir  a l’any 1990, que  la  televisió catalana, la nostra,  va popularitzar un eslògan que, durant totes aquelles vigílies, anunciava: “Aquest any per Cap d’Any TV3 no fa res”. Que si no vaig mal fixat el programa especial d’aquella nit va anar a càrrec  de “La Cubana”, d’aquí aquesta original ambientació prèvia  a la cita televisiva. I l’Eco que va sortir aquell 22 de desembre,  va ser també l’últim de l’any, pel motiu que els comentava de donar festa als col·laboradors i als amics de la impremta. El proper que va encetar pràcticament l’any, va sortir el 5 de gener del 1991, i  per a l’ocasió el meu article el vaig titular: “Per Cap d’Any l’Eco no fa res”, incidint amb aquesta circumstància,  la de no haver sortit al carrer la setmana abans, la de Nadal a Cap d’Any.
     L’Antoni Sella, quan  va assumir-ne la direcció, ja va anunciar que el setmanari sortiria totes les setmanes de l’any, sense excepció. Un repte que ha complert, en bona manera, perquè nosaltres li hem fet costat i ens hi  hem compromès. Un compromís, per cert, més per amor propi i estima al setmanari,  també per respecte al director i a tots els lectors i lectores,  que per  altra cosa, doncs no hi ha cap més lligam que ens hi obligui.
   Així que, sobretot quan hi ha festes per entremig de la setmana, acostumem a rebre una nota de la direcció informant , o millor demanant-nos,  si per favor podem avançar el dia del lliurament de l’original, per tal de que les feines de maquetació  puguin ser enllestides sense que els hi afecti la festa.  S’entén, doncs,  que en lloc de dimecres ho hem d’enviar dimarts. Però mai fins ara hem hagut d’avançar tants dies aquest enviament. Han estat tants que, en el moment de portar-ho a terme,  encara no hem celebrat ni Nadal ni Sant Esteve, d’aquí el meu enunciat, perquè verament es correspon amb la realitat: “Ara ve Nadal” .  Quan  en teoria hauria d’escriure sobre l’Any Nou.
   Vet aquí que aquest títol també s’escau per relacionar-lo amb la festivitat d’avui divendres, dia dels Sants Innocents. Sense pensar-m’ho la coincidència fa que, a raó de les innocentades que s’hi presten,  aquesta caparrada no quedi tan descabellada i es trobi un altre pretext per acceptar la gosadia de l’autor. Que per cert, a  cada any que passa, es va perdent la tradició, ni tan sol la de penjar la llufa s’aguanta, i mai millor dit. També els diaris acostumaven a publicar notícies que no eren verídiques, i si ho descobries, t’adonaves que s’allunyaven de la lògica o la realitat, però en un primer moment et feien dubtar i fins i tot té les creies. Amb el panorama actual, les notícies sensacionalistes o rocambolesques, es publiquen cada dia i moltes d’elles semblen innocentades i malauradament són autèntiques. Tant de bo fossin, això, el que semblen. Com per exemple aquest “Consell de Ministres”. Reoni! quantes coincidències en aquest divendres, el triat com a termini per a que una cosa tan seriosa, com és “l’Eco de Sitges”, assoleixi dos protagonismes: la de treure al carrer l’exemplar de la setmana que representa de Nadal i, per sota mà, ha d’estar enllestit  el contingut del de  la propera d’Any Nou.   
  Espero no haver influït estrés al lectors/es, quan aquest número també s’hi presta transmetre  un desig: que tingueu  Bon Nadal. Ai!, perdó, és el costum que preval   en les vigílies d’aquesta festivitat. Només deixar-la enrere, en el interval que queda entre Sant Esteve i Cap D’any , predomina la pregunta: “Com proven les Festes?”  Quan en realitat ara, que és quan tenim el darrer número de l’Eco a les mans, em cal desitjar Bon Any! Això sí. Bé, suposant que no em demanin que l’article de les vigílies de Reis l’haig d’enviar abans d’acabar aquest any. No, ho crec, tot i la festa de dimarts, em sembla que no interromp massa la feina dels amics  de la redacció.  Però, atenció,  si per aquelles coses es tornés a repetir aquesta situació,  i  llavors escrigués aquest últim desig com a capçalera de l’article  no desentonaria, perquè arribem  ben bé quasi a finals de gener que encara ens desitgem Bon Any, o si més no fem la pregunta de rigor: “Com prova l’Any?”.  Per tant, ja tindrem temps de referir-nos-hi. De moment que comenci bé, amb pau i tranquil·litat. I, com deien els nostres avis: menjar poc i pair bé. Que ja és difícil aquests dies.  
   
                                                                                  J. Y. M.

(Article publicat el 28 de desembre del 2018 )


© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez