Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

29 de juliol 2018

TORNANT DE CAMPDÀSENS







           Ningú com els poetes saben descriure els valors de la vida. Aquests que no es veuen, però que hi són. Els complements que ens ajuden  a fer que aquesta, la vida, s’acompanyi de les petiteses que es fan immenses quan les vivim amb intensitat. La festa de Campdàsens té tots els ingredients que  aporten  aquest complement de satisfacció compartida.
   Moments en què voldríem aturar el temps i ens sembla impossible. Però és el que deia al començament, la força de les estrofes de la poesia, aconsegueixen, per uns moments, sobreposar la realitat a una idíl·lica contemplació d’un món diferent. Ho he reflexionat llegint les estrofes que la poetessa, Vinyet Duran i Ferrer, ha dedicat a la festa major de Campdàsens: “S’atura el temps quan el mires,/ tan petit, enfilant-se a la figuera./ Un temps que et pertany i et relliga a aquesta terra./ Llavors hi havia un altre ritme,/ un sol marcant les hores, muntanyes endins./ Un abans de ser-hi nosaltres...” .
   Aquest abans, quan nosaltres encara no hi érem, aglutina, tractant-se, d’aquest indret la vida camperola de la gent que l’habitava. Quan a  l’hivern, desprès de que el sol s’ajupís, abatut per la nit que li queia a damunt, les llars de foc de les masies, deixaven escapar un fum enjogassat. La gent de la casa es reunia a l’entorn de les tremoloses flames, d’aquell foc tan apreciat,  i el seu món particular, el de cada un dels presents,  s’obria als records.
   A l’estiu, a aquella  hora, les portes de les  masies eren obertes. A fora, la mateixa foscor, però sense el fum que expandia l’olor a llenya cremada. Silenci, però no tant. Els grills volen que els escoltin, són els únics que no tenen pressa per retirar-se. És el seu temps, la seva hora, el moment quan la poetessa diu: “S’atura el temps”. Però, vet aquí, que al final només ho sembla.
   En determinades ocasions, com en aquests festa de Campdàsens, voldríem aturar-lo el temps. Per  continuar, tots junts, gaudint d’aquest sitgetanisme que ens agermana i ens fa estar units. Distesos, que és la millor manera per compartir les coses que en són tan properes. Però  degut als neguits i les presses de cada dia, no ho apreciem fins que som allà a dalt.
      Sembla que feia un moment, que la Nieves encenia els ciris de l’altar, on els angelets, de cada costat de la creu, es feien mirar. El senyor Rector es posava, davant totes les mirades, els ornaments litúrgics per oficiar la missa. I que sort ha tingut  de les tecnologies actuals, que li han  l’il·luminat la lletra petita del missal.
   Acabada la missa, la sensació continua sent la mateixa: som davant una festa senzilla, però que ofereix tots els ingredients que la fa única. Gran, pels qui ens sentim petits davant la grandesa de tot plegat: la natura, el lloc, la nostra gent, pel  repic del ball de bastons i el so de les gralles, l’hospitalitat de les mestresses. Per les atencions dels Amics del Garraf, que mentre   campem per allà, ells couen la carn, paren  les taules i tenen cura dels  petits detalls.
   I arriba el moment en què la festa s’arrecera davant la porta de can Lluçà, ens hi apropem tots. Comença  l’acte cultural;  amb paraules amarades d’història, d’aquest pas del temps que gràcies a ells, a la pregonera, torna a fer-se present. Un temps que s’havia escapat, però queda aquesta saó  que ha calat per sempre més en aquest llogaret. Torna a  fer una passada el ball de bastons. Moments intensos, que els acompanya l’entranyable actuació dels cercolets.
   Poc a poc  la masia de can Lluçà, torna a retrobar-se amb la seva calma. I no podem marxar sense  acomiadar-nos de la Maria, que té la casa ben cuidada. Així ha estat sempre, des de que fa uns setanta set anys, va venir amb els seus pares d’un poblet del Maestrat i aquí han vist passar el temps, i tampoc l’han pogut aturar, amb ell se’n van anar els seus. També en Fèlix, el seu espòs. I ve que cada dia es fa de dia i també fosc. No hi ha volta de full.
     Al poc d’arribar a casa, entre el bullici del poble, es torna  a escoltar el so de les gralles. Allà als jardins d’El Retiro, en el concert que ens ofereix la Colla dels Grallers de Sitges, amb un excel·lent  programa. Mentre en gaudia, em venia el pensament quan la vila estava mancada de grallers, i aquets venien, a peu, travessant el Massís del Garraf, i arribaven just per participar de la Festa Major. Uns grallers que treballaven la terra i quan plegaven , davant la porta de la masia, l’estridència del so de la gralla era l’única que desbaratava el silenci, a part dels grills i el cant del gall. Altres preferien el so més pausat del flabiol. Com el flabiolaire que venia caminant des de Begués fins a can Casildo Vivó, Majoral que era dels cercolets.  Mentre la família posava en condicions  l’home li transmetia les indicacions oportunes.            
   I  ve que tornem a estar immersos en una nova festa, la de les Cases Noves. No perdeu de vista les festes de barri, el còmode que és pels seus veïns, obrir la porta de casa i estar ja a dintre la festa. I pels que hi anem, ser rebuts amb la mateixa cordialitat de sempre.
 I mentre tot això es succeeix, arriben els poetes, per participar en una nova edició de la Festa de la Poesia. Durant unes hores intenses, els convidats, conviuran amb la gent de casa nostra i els hi mostrarem l’hospitalitat que sempre ha caracteritzat a la vila. I ells ens correspondran amb poesia.
   Com passa amb el temps, això no hi ha qui ho aturi. No obstant, la mateixa Vinyet, arriba a una inequívoca conclusió, quan diu: “Aquí i ara, avui, hi som tots”. Mai millor dit: gralles, poetes, festa a les Cases Noves. I moltes ganes de voler fer un tastet de tot. Aprofitem-ho!
                                                                                          J. Y. M.
( Article publica a l'Eco de Sitges el 6 de juliol del 2018) 

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez