Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

03 de juliol 2018

CULTURA I TRADICIÓ


   Des de fa unes setmanes, al nostre poble, han coincidit molts actes, els quals simbolitzen la diversitat cultural i  de tradicions que s’emmarca en aquesta pluralitat que tant distingeix el nom de Sitges.
    El dissabte abans de la clausura de l’
, va tenir lloc a la Plaça dels Artistes, la col·locació de la placa dedicada a la Dolors Luján. Artista sitgetana de llarga trajectòria, on la seva obra ha anat progressant segons les directrius que marquen determinats estils i que tant influeixen en les  diferents etapes creatives l’artista. De sempre he sentit curiositat per aquests canvis, perquè observo unes constants transformacions, que es reflecteixen en el resultat final de l’obra. Influeix amb tanta força, que sembla ser que és impossible tornar enrere.
   De sempre l’art ha campat per la casa de la Dolors, ella influenciada per la pintura i el seu marit, en Josep Bernad, per la fotografia. Dues maneres diferents de contemplar el món amb mirada  d’artista. Ell a traves del visor de la màquina de fotografiar i ella des d’una perspectiva més àmplia, però que tenen en comú, la lluminositat. A la Plaça dels Artistes, el dia era lluminós i l’artista homenatjada transmetia la felicitat que suposa contemplar l’obra acabada de fer. I més quan aquesta, reuneix a tants admiradors.
    A l’endemà tenia lloc la clausura de l’Exposició de Clavells, i amb ella tots els actes que han acompanyat a la festivitat del Corpus Crhisti. Que aquest any no li han faltat ingredients per esdevenir diferent. Circumstància que ha servit per evidenciar que som únics. Que no ens acoquinem davant les adversitats, ni que aquestes siguin meteorològiques. Admirable ha estat la resposta de la gent que, tot i que les previsions eren desfavorables, han omplert els carrers de flors i han escenificat en  el Cap de la Vila una reproducció exacta d’un dels accessos a les terrasses de Maricel. Segons projecte de la Montse Curtiada, col·laboradora del Consorci dels Museus, i amb el suport tècnic del qui n’és el restaurador del patrimoni, en Josep Pascual.
   Una altra obra d’art que l’han culminat la resta de col·laboradorr/es dels Museus de Sitges, les quals amb flors, van reproduir l’escut de Maricel. Tenint cura de la coordinació la seva Directora, la Vinyet Panyella. Qui completava els detalls que tan ajuden a personalitzar una obra de la qual, totes i tots, s’estimen i mimen.
    L’Angelina Salesas, Presidenta de la Comissió de Corpus, es mostrava satisfeta per la feina portada a terme per tots els membres que conformen aquest organigrama organitzatiu i de tots els participants.  Que va fer que l’ofrena dels clavells a la Mare de Déu del Vinyet, es veiés molt concorreguda.  On el senyor Rector, mossèn Josep Pausas, amb un bri d’humor fi i brillant, emplaçava als nens i nenes que no van poder  sortir en la processó, a causa de la pluja, que s’hi podrien incorporar l’any que ve. A la vegada que recomanava que tinguessin cura, per tal de que els vestits que portaven per rebre la primera comunió, continuessin sent aprofitables. No cal dir que el senyor Rector està en tot.
   Però el que estar clar és que, el que va fer augmentar el nombre d’assistents, va ser l’enunciat fi de festa que tindria lloc als jardinets de davant de l’ermita. Amenitzat pel grup K-liu i amb fideuà com a plat fort. Un bon final per unes celebracions que van tenir de tot.
   No hi ha dubte que les tradicions són també cultura. Però la cultura en majúscules es va emplaçar a la Biblioteca Santiago Rusiñol, per celebrar el 82 aniversari de la seva inauguració, el 14 de juny del 1936.  Precisament quan feia poc que ens havia deixat en Josep Junyent Sedó, que, aquell dia, va ser l’encarregat de llegir un text de l’Emili Picó, durant l’acte  que  va presidir el llavors conseller de Cultura de la Generalitat,  Sr. Ventura Gassol. 
      Vuitanta dos anys després la Biblioteca ha estat notícia, sobretot pels cinc anys que ha estat tancada, per a realitzar treballs de màxima urgència i dels quals han sorgit molts imprevistos, que ha fet que es retardés la seva obertura. I perquè al no poder celebrar els 80, dos anys després ofereix una nova imatge, tot i que he escoltat comentaris que és massa funcional, que hi troben a faltar les taules i aquells sillonets tan característics de la sala gran. La informàtica ha substituït les antigues taules, per elements impersonals. Les persones més experimentades sempre han dit que: a cada bugada es perd un llençol. Aquí, una mica més i es perd “l’oremus”,
    L’endemà, en la sala del Grup d’Estudis Sitgetans, es dona la sortida a l’any Pompeu Fabra, en commemoració dels 150 anys del seus naixement i els 100 de la publicació de la seva Gramàtica Catalana. El primer conferenciant va ser el filòleg i catedràtic, Sr. August Bover. Amb una interessant parlament, en el qual va detallar aspectes de la vida i obra del prestigiós lingüista. Les conferències s’aniran succeint, amb la coordinació del Director de l’Eco, Sr. Antoni Sella.
    I demà revetlla de sant Joan, amb la flama vinguda del cim del Canigó, en ple solstici d’estiu. Festa al Poble Sec i a l’Hospital de Sant Joan. Festa embolcallada de tradició, de les més entranyables de casa nostra. Amb aquesta nit que s’envolta d’uns poders especials, d’uns rituals que giren a l’entorn del foc i a aspectes que fomenten unes certes creences de poders ocults i que només coincideixen en aquesta nit. Quan es faci de dia, la màgia de tot plegat, ens retorna a la realitat, al dia de Sant Joan Baptista. Quan les brases de les fogueres encara fumegen i la coca ha deixat un bon regust de boca.
    Que el gaudiu amb la mateixa felicitat que ho faran els Joans i les Joanes.
                                                                                           J. Y. M.
   
( Article publicat a l'Eco de Sitges, el 22 de juny del 2018 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez