Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

16 de juny 2018

"CUBANITOS I GUAYABERAS"


  La guayabera és una peça de vestir que, curiosament, es disputen la seva paternitat diferents territoris llatinoamericans. Si més no sembla que es decanten més per haver sorgit de Cuba. Doncs segons explica la llegenda, un agricultor de Sancti Espiritus, allà per l’any 1709, li va demanar a la seva dona que li fes una camisa que fos còmoda i que tingués unes quantes butxaques , per entafonar coses i  el tabac. Sembla ser que la dona el va interpretar bé i li va confeccionar una camisa blanca, llarga, amb dues butxaques a la part de dalt, i dues més en la part inferior. El frontal amb unes  tavelles, llisses o brodades.
  Sigui com sigui, el cas és que la guayabera ha estat la peça de vestir preferida pels sitgetans que van anar a Cuba i, quan van tornar, s’havien acostumat a vestir-se amb ella  i, a més de passejar elegància, els distingia aquest costum que feia estiu.
   Així, l’altra setmana em referia a en Joan Carbonell, popularment conegut per en Carbonell de la roba, avui hi torno  a fer-ne menció, perquè fa honor a l’encapçalament de l’article I també perquè no va perdre mai els costums adquirits en  la seva estada a Cuba. En Joan, cada estiu,  semblava acabat d’arribar de l’illa caribenya: guayabera, pantalon i sabates blanques, canya de passeig i un cigar Havà entre els dits. Una elegància que el caracteritzava i que, després de tants anys, no ens haguéssim  acostumat a veure’l vestit d’altra manera.
   Potser sense tanta uniformada blancor, un altre resident a Cuba, vestia amb la susdita guayabera. Em refereixo al Sr. Isidre Pañella Comas. Home també d’una elegància exquisida que junt amb la seva muller, la Sra. Adela Virella, van residir  a Guantánamo. I allà va néixer el seu fill Jordi. El seu pare, quan van tornar a la vila, va obrir l’ acreditada sabateria en la plaça de l’Ajuntament.   
    Curiosament la procedència cubana s’havia concentrat a poca distància una de l’altra. Perquè la  Josefa, dona d’en Pepitu, que vivien al costat de la casa de can Pans,  havia nascut també en la mateixa població d’en Jordi.  Els dos cubans de naixement, sospiraven tornar un dia per retrobar-se amb el seu poble, que evidentment ja no era el seu. La situació política d’aquell indret, va ser el motiu pel qual  els va fer aplaçar el viatge, fins que ja no hi van ser a temps. 
    S’ha de dir que no tots els qui s’han vestit amb la peça protagonista de l’article, han estat influenciats per la seva estada a Cuba. Com que en la botiga d’en Carbonell en venien, la freqüentaven una clientela que els agradava vestir-la. I el seu costum de repetir indumentària,  a cada estiu, es va convertir en una familiaritat que ens estranyava quan vestien diferent .
   Un d’ells eren en Josep Raventós, més conegut per en Josep  de ca l’Odón, per regentar, junt amb la seva muller, el bar que hi havia davant de l’estació i s’anunciava amb aquest nom.  Un casa que, curiosament, conserva les mateixes característiques de quan ells n’estaven al capdavant. 
   En Josep estava molt vinculat a l’esport. En el futbol local, dintre del qual va fer tots els papers de l’auca i també un apassionat del Barça. Tant era així que els diumenges a la tarda els tenia tots ocupats, o bé anava al camp Municipal o al de les Cols  I entremig, va formar part del consistori municipal, com a regidor.
    Del mateix equip era  l’Antonet Plana Piquer, perquè  també va ser company seu en el Consistori. L’Antonet  tenia el lloc de treball ben a prop de la casa de la vila, a la plaça, com li dèiem al mercat. Mentre era darrera el taulell, junt amb la Nieves, la seva mare,  havia vestit aquella peculiar roba de carnicer. I quan es mudava, formava part del club dels usuaris de la “guayabera”. A ell el futbol no l’apassionava, li agradava més la cacera. Quan era la temporada,  el dijous al matí anava a caçar. La seva absència l’aprofitava la Toya per fer canvis en la decoració de la casa. Els qui hi treballàvem, teníem el temps limitat. Seguint les seves indicacions, la bellugadissa era ostentosa, no obstant s’acabava abans que l’amo tornès.  Quan ell obria la porta, dubtava de si s’havia equivocat de pis.  Només ella sabia com apaivagar el mal humor que se li posava al caçador, per haver caigut en el parany que li parava la seva dona, tan disposada sempre a fer  xafarranxo.
   De Barcelona va venir un ciutadà que van adquirir la torre que havia estat propietat de la família  Severià Vilella, en el carrer Jesús. I junt amb la seva muller, Mercè Pujol, a la casa regentaren un establiment hoteler. El Sr. Bartomeu Peradalta Negre, és l’únic supervivent, diguem-ne dels “guayaberos” que continua vestint-la.  I que també ha  combinat amb els pantalons blancs. Estava en consonància amb els turistes que s’hostatjaven en el seu hotel, perquè en aquella època els estrangers, sobretot a la nit, es mudaven.
    En Carbonell de la roba, havia estat a Cuba i va portar, amb ell, el costum de vestir de blanc. L’hoteler no ha estat  influenciat per haver conviscut amb els cubanitos, però vet aquí que va adquirir una casa que s’havien fet construir els anomenats “Americanos” , desprès d’haver fet fortuna en aquelles terres.
   Com la família d’en Josep Mª. Bartés,  igualment home de “guayabera” i pantalons blancs. Quatre  veïns, si comptem  amb en Magí Carbonell. Doncs ell també havia estat a Cuba i es decantava per la mateixa indumentària. Els quatre tenien  preferències semblants.  Les quals s’avenien , per damunt d’altres coincidències, amb l’elegància que els caracteritzava a ells i  a tants altres que em deixo. Si tenim en compte que la influència cubana s’havia prodigat, entre la nostra gent  i la guayabera”  tan la vestien els cubanitos sitgetans, com els qui sense moure’s  d’aquí, els agradava vestir com els “Americanos”.

                                                                                 J. Y. M.
  
  (Article publicat a l'Eco de Sitges, el 15 de juny del 2018)


© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez