Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

27 de gener 2018

ENTRE MANDARINES I GARROFES, UN ADÉU


    L’enunciat de l’article d’avui pot semblar tan rocambolesc que  fins i tot jo mateix he dubtat de deixar-lo així. Les festes de Nadal compten amb una sèrie de complements que  serveixen per celebrar-les seguint la tradició establerta. El primer contingut d’aquest títol  només reflecteix les petiteses d’un afegitó tan important que quasi esdevé un resum del que ha estat aquest període nadalenc que és  a punt d’acabar.
   La tradició de fer cagar el tió, per exemple, ve precedida d’uns preparatius tan bàsics com necessaris. Així, doncs, el primer que s’ha de fer és alimentar-lo, i aquí entren en valor els neguits de la mainada per tal de que al tronc no li faltin, per exemple, les mandarines que les deixen en lloc visible, apropades a una simplicitat  a la qual hi veiem una expressió de felicitat generalitzada. I quina no és la sorpresa dels cuidadors quan s’adonen que el tió s’ha menjat tot el que li han deixat i que potser fins i tot s’ha entretingut a treure la pell a les mandarines.
     Una vegada al personatge que monopolitza el tronc l’han ben atipat i la cagarada ha estat del tot complaent, les mandarines tornen a ser consumides pels mortals de la casa. Amb això arribem a l’última nit de l’any o a la primera matinada d’un que anomenem nou, el límit el marca les dotze campanades del rellotge,  les quals s’acompanyen amb el mateix nombre de gotims de raïm. Un protocol que sembla fàcil, però que quan la gargamella s’embussa   feina hi ha per engolir, amb el flux continuat i sense aturador  del sonor batall. I és que les complicacions poden arribar amb el més petit descuit i trobar-nos amb la desencisadora sorpresa de que les dotze ja han tocat i encara et queda algun gotim per portar a la boca.
     El segon element que esmento al títol, secundari però també molt útil per continuar avivant la innocència, són les garrofes. Al fruit del garrofer se li fa un lloc preferent entre l’escampall de sabates disposades per a que els Reis Mags hi encabeixin els regals. Els més menuts han aprés que als cavalls i camells de tan il·lustres  personatges se’ls ha de mimar. S’entén per això, que vagin ben alimentats. Les garrofes es converteixen en un ingredient més  d’una nit màgica. I si el bestiari rep tants bons tractes, que menys que també el tinguin els Reis i el seu seguici. Així, quan irrompin en la intimitat de les cases, és de cortesia que es trobin  amb un gotet de moscatell per endolcir la seva frenètica activitat. I l’endemà , davant l’escampall d’il·lusions anhelades, a cap vailet se li escapa observar com els Mags d’Orient s’han begut el moscatell i s’han emportat les garrofes  i d’aquesta manera associen la generositat dels personatges amb l’atenció que ells han tingut en deixar-los preparat un detall, el qual cada família té per costum disposar.    
    Quan tots esperàvem les preceptives campanades i la posterior arribada dels Reis, el mossèn ens deixava, precisament el dia dels Sants Innocents. Per ell, que era persona seria, considero que no era el millor dia per marxar. Per la seva vocació i pel compliment del seu Sagrat Ministeri sabia prou bé el consell Bíblic que diu que hem d’estar preparats perquè no sabem ni el dia ni l’hora. Sobra dir que la seva preparació era el resultat d’una crida que va obrar que mossèn Joaquim Comas i Xirau fos ordenat sacerdot i per sempre més seria el  que nosaltres, amb raó de causa, anomenàvem Senyor Rector.
    Ho va ser de la nostra parròquia durant anys, amb els quals va fer moltes reformes i millores a l’església i en altres dependències. Mentre, mossèn Joaquim passejava un posat molt seu: seriós i amb abric o gavardina que es cenyia al seu cos alt i prim que li conferia una imatge molt integrada i encartonada a la seva personalitat.
   Entre les moltes virtuts que l’identificaven s’hi combinava també la intransigència quan creia que complia, estrictament, amb el que ell considerava que era just i necessari pel bon compliment de la  missió que tenia encomanada . Però no sempre les seves  decisions van ser ben enteses pels seus feligresos. Recordo un any en el transcurs de la processó de Sant Bartomeu, que sempre ha tingut fama d’acabar tard,  veient que l’horari es sobrepassava de molt a la seva meticulosa puntualitat, va manar tancar les portes del temple. De manera que arribada la imatge del Sant, al Baluard, la van haver d’aixoplugar al Maricel on es guardava la parella de gegants de la vila.
    Una anècdota que ara s’explica com una d’aquelles sublimitats que tots, en un moment o altra de la nostra vida, ens hem apuntat a raó de les nostres caparrades.
   Va deixar la nostra parròquia quan va ser destinat a l’església de Betlem a Barcelona, situada a la Rambla fent cantonada al carrer del Carme. Com que a Sitges va deixar moltes amistats, aquestes, de tant en tant, li anàvem a fer una visita. Fins el punt que el sagristà d’aquella parròquia es va famililiaritzar amb els visitants i ja no ens calia identificar-nos, ell li anunciava la visita i  el mossèn ens rebia amb aquell somriure tan seu i sempre delerós de les notícies que li portaven de Sitges.
   Ni els metges, que saben furgar en les interioritats del cos per trobar el remei que proporcioni dosis de vida. Com tampoc els sacerdots que  estan més en gràcia de Déu, ni uns ni altres, arribada la seva hora, no hi ha coneixements ni influències que valguin, desfilen com humans que són. Però sap greu quan se’n van, persones, com ell, amb qui hi has mantingut un tracte amical i respectuós.
    Ha marxat,  sense esperar que sonessin  les dotze campanades, un sacerdot bo. Potser la seva pressa era deguda a que de toc de campanes n’havia escoltat molts i a certes edats el que un més aprecia és la calma i la tranquil·litat. Ara la pau eterna serà per sempre més seva. Així ho havia predicat.
                                                                                            J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 5 de gener del 2018)
   

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez