Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

22 d’octubre 2017

EN XAVI, UN JOVE DE 60 ANYS

    La vida va acompanyada d’una successió d’etapes, i  amb elles els anys s’hi aferren fins l’extrem que és el seu transcórrer el que acaba condicionant aquestes etapes a les quals em referia. Ara bé, no és necessari establir uns referents que s’avinguin a una norma amb la qual es pugui mesurar a tots per un igual, sinó que és la pròpia persona la que, segons com li va, s’adona  de les repercussions que li suposa anar superant graons d’una escala que es torna feixuga a partir  d’una determinada posició . Però, com he dit, depèn de cadascú sentir-se més o menys jove.
      Fa uns dies les persones nascudes a la vila o que hi han vingut a viure i aquest any  han complert seixanta anys, es van reunir per celebrar-ho. És una manera com un altra, prou entranyable i original  de compartir, abans se’n deia  de la mateixa quinta, la satisfacció que suposa haver arribat fins aquest punt, que és quan  hom  es va allunyant de les etapes més boniques i resolutives de la pròpia existència . És en aquest replegament en el camí, quan la vida ja ve encarrilada professionalment i es suposa que també emocionalment , el moment més propici per mirar endavant, tot i que sempre aflora els records d’un  temps passat.  
     Aquests complidors dels seixanta anys, fa temps que,  aprofitant les avantatges de les noves tecnologies, s’han aplegat en un grup que ells anomenen seixantins,  i es mostren tan comunicadors que la seva activitat missatgera és frenètica. Ho era abans de la trobada i ho continua sent quan semblava que ja s’ho havien dit tot. Resumint, com  es diu ara, ha quedat un bon rotllo que és molt lícit que  no el vulguin desaprofitar.  
     A la celebració no hi va faltar el pastís amb les corresponents espelmes anunciadores de la  xifra que ens ocupa. I com és preceptiu  tampoc hi van mancar les bufades típiques de l’ocasió. Les va engegar en Xavi Llosas Ferret. El xicot del carrer de l’Aigua que passeja igualment l’encant de l’eterna joventut i sobretot la bonhomia de la persona bona que ha sabut fer-se amic de tothom, potser només pel sols fet de ser del mateix poble, un aval suficient per convertir la simple coneixença en amistat. Ell que tant exterioritza l’alegria del retrobament, quan pel carrer coincidim tots els qui l’apreciem de veritat i que tan bé sap correspondre fent aflorar una alegria retinguda, que dosifica amb la prudència de persona mesurada, si més no molt expressiva.
      El Barça té molts seguidors, però potser pocs que s’identifiquin tan amb els colors que representa i que xicots i mosses com en Xavi, tocats per la influència del destí que els va marcar des del començament de la seva vida, afronten un realitat que no els ha fet renunciar a l’objectivitat del raonament sobre determinada temàtica. La del Barça en Xavi la domina molt bé, de tal manera que intueix quan les coses que pinten bé es poden acabar torçant i sap raonar fins i tot  sobre els plantejaments del propi entrenador. Les circumstàncies que conflueixen en la seva persona  de vegades són prou fonamentades com per avenir-se a la raó, fins i tot contradient raonaments de persones que semblen més il·lustrades en el tema.
     Una altra de les seves passions són els gegants. No fa gaire em va prometre que em pintaria la nostra parella més emblemàtica  i que  em faria el regal un cop enllestida la feina. Em va manifestar en el detall un punt d’honor que em va alliçonar, quan es mostrava convençut del que sabia fer i ho defensava per si jo en tenia algun dubta. Mostrava la seva fermesa referint-se  els qui, segons ell, li deien que  no sabia pintar. Efectivament, quan va tenir la parella de gegants pintada, sense sortir-se de la ratlla, m’ho va portar fent-se acompanyar  per la satisfacció que suposa, davant els dubtes dels insensats, haver culminat l’obra que havia promès a l’amic. Li vaig agrair enormement el detall,  que implicava l’oferiment d’un obsequi reservat als qui considerava bons amics,  que per fer-lo realitat s’havia imposat com un  desafiament en el qual posava a prova unes facultats que gràcies a elles estava segur que era capaç de complir amb la seva paraula.
     Com és de suposar la seva admiració pels gegants, potser li va encomanar el seu oncle Josep que els va portar uns quants anys. Els gegants que tot seguit associa a la predilecció que té per la Festa Major. En quant aquesta només el preocupa un detall, el dia de la setmana amb que s’escau. Quan coincideix en les immediacions del cap de setmana en Xavi es declara desencisat, perquè intueix que hi haurà molta gent. Ell prefereix que s’escaigui cap allà el començament. Ho raona que d’aquesta manera  és com més nostra, o si més no, com a més íntima.  El que significa que  no l’hem de compartir amb la gent que aprofita els festius per visitar-nos.
     En Xavi va néixer al carrer de l’Aigua, en aquesta casa de magnífica portalada de pedra, veïns de les seves parentes, la Maria Ferret Arnabat i la Ramona Ferret Paretas, les dues cosines. A la vegada  veïns també  del mestre Pallarès, entre altres. El seus pares, en Josep Llosa Pascual  i la  Lluïsa Ferret Castañosa, van fer de la comprensió la seva virtut, que es transmetia en la fortalesa interior que és menester per abraçar-se a la vida amb decisió i fermesa  quan  sorgeixen imprevistos.  En Xavi ha posat de la seva part. També la Lluïsa, la seva germana i el marit d’aquesta, en Josep Guzmán Alemany,  que el cuiden i mimen com feien els seus pares.      
       Mentre ell segueix mostrant una alegria encomanadissa  sempre que coincidim, alhora que  m’identifica com  “el senyor de l’Eco”. Un tracte que es correspon quan  l’edat s’associa a la categoria de senyor. Que aquesta cortesia vingui de part d’un jove, sempre és motiu de satisfacció, pel respecte i l’educació que demostra. Però en Xavi és un jove de seixanta anys, per tant  amb una edat com per ser tractat, també, de senyor. Faltaria més.    

                                                                                                                                                                                               J. Y. M.

( Article publicat a l'eco de sitges el 13 octubre del 2017)

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez