Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

18 de febrer 2017

HABITACIONS TURÍSTIQUES

                           
  Actualment l’oferta turística, en quant als allotjaments, és molt variada i també  a l’abast dels qui cerquen on poder allotjar-se en qualsevol ciutat o població del món. L’era del Internet ha permès aquest apropament a la infinitat d’opcions que  es  publiciten .  Sense moure’ns de casa podem accedir fins i tot guaitar a les interioritats dels establiments.
   Escrivint sobre aquesta temàtica em ve al pensament el gran servei que va oferir el Foment de Turisme de Sitges, que aquests dies està de celebració al complir-se els 100 anys de la seva fundació. I al referir-m’hi és de justícia fer menció a l’eficiència de l’amic Josep Casanova i Termes, que era el secretari de l’entitat  i també atenia personalment a les persones que ens hi adreçàvem per a que ens lliurés informació del lloc on volíem anar.  Ho feia amb un tracte exquisit i a més era persona molt detallista. A la més mínima col·laboració corresponia   amb un  Saluda del President, donant les gràcies. Són detalls que contribueixen a conferir prestigi a l’entitat que sigui.  Reprenent el fil de la informació sol·licitada, lliurava un fulletó amb format de tríptic, en el qual es detallava el més rellevant que es podia visitar i un llistat dels establiments hotelers on et podies allotjar. I si les descripcions s’adaptaven al que buscaves,  només calia posar-te en contacte. Un servei del qual també no han deixat mai d’oferir les agències de viatge.
     Degut a que la gent viatja molt, han proliferat els establiments hotelers, així com altres modalitats d’acord amb  les preferències dels viatgers: cases rurals, apartaments turístics...   Aquests apartaments sempre  han existit,  a Sitges s’hi van establir diferents companyies, majoritàriament d’origen holandès, que disposaven d’un bon nombre d’apartaments. La major part de les vegades aquests allotjaments ocupaven un edifici on totes les seves plantes eren destinades a apartaments. Per tant si es molestaven era entre ells  no repercutien amb les famílies que l’endemà tenien d’anar a treballar.
   Abans, com era tanta la demanda, es va posar en pràctica allotjar als turistes en habitacions de cases particulars. Si tenim en compte que la majoria eren velles, és fàcil imaginar  que la comoditat i la decoració eren relatives. En aquesta modalitat  es produeixen  diverses  situacions a quina més curiosa. Com per exemple que moltes, la gran majoria, d’aquestes habitacions estaven ubicades en cases de les quals les persones que les habitaven  no eren els propietaris, sinó que hi estaven de lloguer i el import del mateix era tan minso que quasi no restablia els costos que el propietari havia de satisfer,  com pagar la contribució i altres despeses que sorgien. Així és que el llogater durant els mesos d’estiu obtenia uns beneficis que es pot dir que eren nets.
   Una de les altres curiositats és que els visitants s’hi arribaven a trobar tan bé que repetien els anys successius i d’aquesta manera s’arribaven a consolidar uns lligams quasi familiars. Aquí ens adonem que la mentalitat de les persones ha canviat, ho relacionem, és clar a la qualitat preu. Però tampoc és ben bé això, la gent per costum ens queixem més ara que abans. La mostra la tenim en el conformisme que mostraven aquells turistes que potser s’estaven tot un mes en una habitació, neta, però sense cap mena de comoditat i compatint bany, que és un lloc d’una intimitat  molt particular , amb la gent de la casa.
   Aquests diners extres que entraven en les famílies,  feia obrir l’ull a altres veïns que potser mai se’ls hi havia passat pel cap posar gent estranya a casa . Si més no com tothom ho feia acabaven disposant una habitació.  Els havia  també d’una condició social amb la qual no els calia posar límits a la seva intimitat per tal de treure’n un profit econòmic.
    El Sr. Isidor Cartró i Robert, que havia sigut alcalde de la vila, i gaudia d’una certa posició, també va optar per llogar habitacions, en una casa on hi vivien  la seva muller, la Mercè Imburu, coneguda per “la Marceneta” i la seva germana d’ell,  l’Antonieta Cartró a qual la veu popular coneixia per la Cartrona, doncs vestia d’una manera extravagant en quant el nombre exagerat de quincalles que es posava al damunt, així com els colorets amb els quals s’empastifava   la cara.  D’aquesta manera tan  empolainada es guarnia  per assistir a missa els dies de precepte. Una aparença que no tenia res a veure amb les robes i la deixadesa que mostrava  quan estava  per casa i anava  darrere el lloro que tenia i que de tant en tant se li escapava i revolucionava a tots els veïns per tal que l’ajudessin a recuperar-lo, mentre cridava: “lorito, lorito”
   Els turistes que s’allotjaven a can Doro  tenien el privilegi de ser receptors d’un servei que no oferia cap altra casa. Quan l’amo considerava que la gent sortia del cine o dels balls de nit,  baixava al carrer i restava amatent de les persones que començaven a desfilar pel perímetre de la seva propietat, posant el dit entre boca i nas i fent aquell sorollet acústic tan característic shhhhh que es fa servir per demanar silenci. Un gest que es produïa cada vegada que passava un grupet que li semblava que els seus components enraonaven amb la veu una mica pujada de to. Quan considerava que el gruix de la gent ja havia desfilat se’n anava a dormir, tranquil per haver  contribuït a fer més efectiu el descans dels seus hostes.  
    Aquests apartaments turístics, que ara tan rebombori estan creant, venen a ser la continuació  d’aquells que disposaven, per exemple el Club 33, els Fritiresor .... Una modalitat, ara, implantada arreu que, sigui dit de pas, acostumen a oferir unes instal·lacions molt ben disposades, decorades amb gust exquisit i amb tots elements per garantir la màxima comoditat.
Però que xoca amb la manera de comportar-se de segons qui els habiten de manera temporal. Ho resumeix la conclusió castellana quan diu: “cada uno es de su padre i de su madre”. Com voler donar a entendre que: “en todos los sitios se cuecen habas”.

                                                                                        J. Y. M.

( Article publicat a l'Eco de Sitgesel 17 de febrer del 2017)

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez