Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

25 de desembre 2015

NADAL A LES PÀGINES DE "'L' ECO"

 La direcció del setmanari, des de que es va iniciar la nova singladura, ha cregut oportú que el l’Eco arribi a les nostres cases sigui Nadal o Festa Major. Aquest any serà present  just el  matí de la vigília. Aquesta coincidència, acompanyada dels preparatius,  de ben segur dificultarà la lectura  del contingut. I demà, dia de Nadal, quan ens reunirem  les famílies per compartir el dinar, probablement ens el trobarem ben disposat damunt l’anomenada tauleta de centre i potser algun dels comensals, mentre esperem seure’ns  a taula,  es dedicarà a fullejar-lo, sense entrar en detalls.  Trobant qui s’interessi pel contingut i pregunti : “Què diu l’Eco?”.  Una pregunta que pot derivar a altres comentaris relacionats, sobretot, com que encara es pot dir que els canvis són relativament nous,  les opinions versaran sobre el format actual. El tema derivarà a la constatació d’altres criteris: “ És que a mi m’agradava més abans...”. I les conclusions s’aniran diversificant: “ Home, ara és més diari, com a més plural...”. La conversa permet poder aprofundir en detalls de tota mena, fins  que la mestressa de la casa crida a  tots  a la taula i , vet aquí, l’Eco torna a quedar relegat  fins ves a saber, amb tres dies seguits de festa, quan se li tornarà  prestar atenció.    
     La complexitat de treure el setmanari al carrer, totes les setmanes de l’any, ha comportat una certa normalitat,  com una rutina. I no ho és, perquè el contingut varia a cada cita. Per convertir-se en una edició especial, tres setmanes a l’any : per Carnaval, per la Festa Major i per Nadal. Són tres tirades on aquestes pàgines s’abracen a l’excepcionalitat del moment, les portades i el contingut així ho reflecteixen. Pels qui fa anys que hi col·laborem, hem viscut de prop aquesta excepcionalitat de manera participativa i directe.  Sobretot  per l’apropament amb la redacció i, també, per coincidir en un ambient excepcional que mai més no tornarà. En una ocasió, durant la proximitat de la festivitat de Santa Llúcia, vaig encapçalar l’article en els següents termes: “De la botiga a la rebotiga passant pel menjador”. Era en aquests tres ambients on s’agrupava l’essència de tot plegat. A la botiga, en aquestes vigílies, predominaven les nadales, una gran diversitat d’elles, i dietaris a punt d’estrenar. I era a la rebotiga on moltes d’aquestes nadales les imprimien segons encàrrecs de les cases comercials, amb les quals felicitaven les festes als seus clients. Eren encàrrecs puntuals, no obstant la resta de dies pel menjador de la casa hi passàvem tots els col·laboradors i entre tots ells es produïa una complicitat amb les senyores que atenien el taller de costura, la Maria i la Carme. Aquesta. germana d’en Josep, que cosien en aquell quartet on avui hi ha els ordinadors amb els quals s’emmaqueta  el setmanari. Era l’avantsala d’aquesta rebotiga on hi ha la impremta i on ens rebia en Josep, el director, amb la seva bata blava i els dits de les mans emmascarats de tant composar textos, lletra per lletra.
En apropar-se aquestes festes de Nadal, els col·laboradors/es  anàvem a lliurar les nostres aportacions al setmanari amb una temàtica única, Nadal. N’hi havia que a més de deixar la quartilla deixaven, al seu pas, un flaire a tabac de pipa. Es tractava d’en Ramon Planes i Izabal,  qui entrava i sortia amb la pipa a la boca. Altres  hi arribaven mudats, com en Rafael Monzó i Valiente, en Salvador Soler i Forment, en Josep Carbonell i Gener i en Rafael Casanova i Termes, que ho feia amb l’uniforme blau-marí d’oficial de la Diputació amb càrrec en el  museu de can Bernardí. Entre tots ells i tants altres que em deixo, en Jacint Picas i Cardó, quan s’apropava Nadal anava  a Viladellops i allà mantenia converses amb el follet que ja l’esperava. De tot el parlat, en Jacint articulava la seva col·laboració de Nadal.
   Avui, a l’Eco, el Nadal es viu més des de  casa, en el sentit que no ens cal anar fins a la redacció  del carrer Bonaire, sinó que ens assentem davant de l’ordinador, i quan tenim enllestit l’article, només fent un clic , aquest,  desapareix de la pantalla i axó és senyal que viatge, amb una rapidesa extraordinària, fins a destí. Ni nosaltres ni la gent de la redacció toquen quartilla alguna, a diferència d’abans que anava de mà  en mà fins a ser impresa en el paper de diari. Conscients d’aquest distanciament, la direcció ens va convocar en un gest d’apropament i d’intercanvi d’opinions entre els companys i  aprofitar per  felicitar-nos  les Festes. Per tot plegat, ens van convidar a fer el vermut.
   Mentre, el procés no s’atura i aquest Eco arriba de matinada fins a la  porta on tantes vegades hem traspassat i on hem coincidit amb tants amics i amigues que han sentit les mateixes inquietuds i l’estima al poble, escrivint sobre el nostre Sitges o posant poesia a tanta beutat. A partir d’aquest moment el setmanari  surt cap a les nostres  cases. I ho farà avui, en aquestes hores prèvies a la nit de Nadal, potser per romandre sobre la tauleta, mentre les seves pàgines s’aniran impregnant d’olor de rostit. Arribada l’hora dels torrons i les neules, de recitar el vers, quan la tertúlia familiar aconsegueix dosificar el temps  i es va apoderant el remor de la cantarella del “Quinto” , hi haurà qui, dirigint la vista als fulls plegats del setmanari  dirà: “ Els hi ha quedat bé als de l’Eco aquest especial de Nadal”. I aquest petit protagonisme serà com un merescut homenatge a tots i a totes que han fet possible compartir tants i tants Nadals, entre aquestes pàgines, les mateixes  que els anys les han engroguit i, el que és més trist, s’ha emportat a  col·laborador/es que havien anat de la botiga a la rebotiga passant pel menjador. En el transcurs de totes les setmanes de l’any i en les vigílies de Nadal.
   Amb la diferencia que, quan ens apropàvem a aquestes dates, el comiat era un desig : Bon Nadal! Ho segueix sent, avui, també per a tots.   
                                                                                 J. Y. M.

   ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 24 de desembre del 2015

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez