Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

30 d’agost 2015

QUAN ENTRA EL SANT

                                 
   Quan entra la imatge de Sant Bartomeu a l’església, acompanyada de la processó, ho fa d’una manera espectacular. Es pot considerar un dels moments més especials, el darrer, de la Festa Major que irradia una barreja de solemnitat, eufòria ambiental i folklorista que a la vegada serveix de colofó  a una altra Festa Major. Quedant per a l’opinió de cadascú si ha estat millor o pitjor si les comparem amb altres de passades. Per a tots aquells que a raó  dels anys ens ha permès viure festes molt més antigues, un privilegi o una dissort, segons es miri, es presten encara més les comparacions i de ben segur que el que més trobem a faltar és aquella familiaritat amb les quals les celebràvem. Sobretot sense tanta gent, ni tant de foc ni tampoc tants timbals, Els timbalers de la meva generació es limitaven als germans Ferret, en Tolu del gas i el Xic de l’Esca i l’Agustí Serra. Tot era més simple, no tan recarregat, un ball de cada i prou. Tanmateix  per damunt de tot prevalia la il·lusió. S’esperava  amb moltes ganes perquè es podia escoltar el so de  les gralles, un privilegi reservat a tan sols uns dies a l’any: Corpus, Festa Major i, ja més cap aquí, per Santa Tecla. I a raó d’aquests detalls, hi té cabuda  tota la resta de preferències  que la gent de casa nostra en sabrà treure conclusions segons hagin estat les seves. Podria ser:  El vermut, el dinar, estrenar alguna peça de vestir... Coses simples que si més no com que tampoc tenien una continuïtat la resta dels dies, avivaven aquesta il·lusió amb la qual es vivia la festa d’una manera diferent a les altres.
     Veiem i gaudim de l’espectacularitat de l’entrada del Sant a l’església, però no hi coincidim quan en surt per anar a la casa del pendonista. Un costum també bastant recent perquè el tabernacle de Sant Bartomeu es recollia casa del batlle i el de Santa Tecla a la del secretari de l’ajuntament, Passava quelcom semblant amb la bandera, sortia de la parròquia, com aquell que diu, plegada a sota el braç fins arribar a la casa de la persona que presidia la corresponent Comissió. Fins  que a l’any 2004, quan era el president  en Ramon Soler i Fernández, van fer una proposta al Sr, Rector, que en aquells moments era  mossèn Josep Nicolau, per tal de donar un caire més solemne a questa sortida de la bandera de l’Apòstol Sant Bartomeu, del redós del temple,  amb la finalitat de convertir-ho en un acte més i que no  passes desapercebut. El protocol va ser acceptat i des d’aquell any es produeix aquesta cessió per part del responsable de la parròquia a qui correspon presidir la Comissió. D’aquesta manera el lliurament d’un símbol destacat es porta a terme en el transcurs d’un acte  acomboiat d’una certa solemnitat. Després de les paraules de mossèn Pausas, la lectura dels poemes i del cant dels goigs, el Sr. Rector acomiada la bandera a la porta mateix del temple, sabedor que està en bones mans i que hi tornarà ben aviat. Al carrer ja és de nit, amb l’acompanyament del poble, de la banda de música, tots plegats, recorren  els carrers fins arribar al domicili de la persona encarregada de presidir, aquesta vegada al domicili de l’Aroa Llorens i Pellicer. I un cop allà és desplegada al balcó i la seva presència honora a qui tan dignament presideix  i té cura de l’organització  i a tot el veïnat que està content de tenir la bandera, que es belluga al compàs de l’airet, tan a prop de les seves encuriosides mirades.
    No obstant a la casa  hi està poc temps, a l’endemà mateix es torna anar a buscar, aquesta vegada l’acompanyament és molt més representatiu  i escollit: els balls populars, autoritats, pendonista... I al mateix temps aprofiten per passar a recollir  la imatge del Sant que ha estat exposada a casa del pendonista, enguany el Sr. Josep Ramon Sentís i Julià,  entre la  decoració exquisida, amb la qual ens tenen acostumats  l’Esteve i la Fina. Bandera i Sant tornen junts a casa, on són rebuts pel Sr. Rector. Hi romandrà, també,  poc temps, el just per a presidir l’Ofici del dia i  quan s’acosta la vesprada es produeix un altre lliurament de la imatge als portadors acreditats i la bandera al pendonista, assistit pels cordonistes. És la Processo de Sant Bartomeu.
     Tot segueix un protocol  establert d’acord amb la tradició popular, compartida amb la parròquia . I vet aquí que l’única que surt de casa sola, des d’una estricta intimitat,  és la imatge del Sant camí del seu destí festamajorenc.
  S’han instaurat, en el programa, nous actes en la Festa, però també se’n han suprimit. Alguns amb un marcat contingut descriptiu que hi apareixien escrits, any darrera any, amb la mateixa redacció . Com un de molt curiós en l’apartat de l’Ofici, on es llegia: “Glosará la vida del santo un elocuente orador sagrado”. Sortosament un altre també molt apreciat en els anys de les penúries, el que es referia al: “Reparto de bonos de viveres a las famílias necesitadas.”.  Com aquesta  que més o menys tenia la mateixa finalitat:  La entrega  de la libreta Dotal,con 500 pesetas al niño sitgetan más necesitado, instaurada por el benemérito Hijo Predilecto, Don  José Roig i Raventós “. Degut a un progressiva bonança econòmica, va anar desapareixent del programa aquesta deferència vers a les persones més necessitades. Si més no la vida fa moltes voltes i es tornen a fer paleses determinades necessitats, situacions  que fan reflexionar en aquests dies de tanta festa, quan no tothom les viu amb la mateixa alegria.
    Per la mateixa necessitat d’aconseguir uns calerons, tenia lloc “El Llevant de Taula , amb els balls que anaven per les cases, feien l’evolució del ball corresponent i eren recompensats amb una propina. A la nit, abans del Castell de Foc, tenia lloc un concert de la  Banda local, per allà al capdavall del carrer Sant Pau .I un cop acanat el focs s’anunciava: “Animada verbena popular de  cobla i orquesta, en el Paseo de los plátanos”.
   D’aquí a poc hi tornarem.
                                                                              J. Y. M.
    
    
 ( Article publicat a l'eco de sitges el 28 d'agost del 2015)

     

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez