Descrivia, fa un parell de setmanes, la cruïlla de can Perico com un punt
estratègic, on la popularitat dels mecànics, que hi vivien i treballaven, va
aconseguir quallar en la toponímia local. De forma que tot el contorn
s’identificava amb aquesta peculiar
denominació Així, a frec del pinar s’estenia una considerable esplanada de
terreny, de la qual n’eren propietaris dues famílies emparentades entre si, els
Robert – Gorgas. Els primers ho eren de la part que tocava a la via del tren i
els Gorgas de la part de baix.
Antigament hi havia plantats presseguers i després vinya. Fins acabar en
una esplanada erma, un espai idoni per jugar a pilota, sense molestar.
En aquells anys
l’equip del Sitges tenia a la reserva un bon nombre de jugadors que no
disposaven de l’oportunitat de poder jugar de titulars. Per trobar una sortida es va pensar en formar
un nou equip. El projecte es perfila i es fa realitat en les tertúlies que, un
grup d’aficionats locals, entaulen en el cafè de la Societat el Retiro. Fins que a l’agost del 1964 neix la Blanca
Subur i d’allà mateix sorgeix el primer
president, persona molt vinculada a la Societat retirista, el Sr. Sergi Cavallé. La resta de
la junta la componen: Vicepresident,
Pere Fusté. Secretari, Lluís Curtiada. Tresorer, Abdon Vidal. Vocals,
Francesc Rodríguez, Manuel López, Josep Lorenzo. Josep Alonso, Àngel Chacón. I entrenador,
l’Àngel Sánchez, en “Periquin”.
Hi havia prous
jugadors com per formar equip i moltes
ganes de posar la pilota en joc. Els primers anys van jugar al camp del Sitges,
aconseguint èxits rellevants. De ben
segur es feia difícil compartir un únic camp, fins que l’esplanada de darrera
el garatge dels germans Balcells, es considera un camp idoni. I com no podia
ser d’altra manera, no és necessari posar-li nom, perquè l’enclavament el té ja
designat pels motius que he esmentat al començament: el camp de futbol de can
Perico.
Per vestuari es
fa servir un altre garatge d’activitat mecànica de cotxes, el de la Seat, d’en Tort i
en Paco que es trobava situat molt
proper al camp. Part del primer equipament que vesteixen els jugadors de la
Blanca Subur és finançat pel Sr. Justino Cañivano Sánchez. Pel nom a ben segur
els serà difícil d’identificar, si més no un detall molt fresc serà suficient
per a que els lectors sàpiguen de qui els parlo. La família Cañivano tenia la
representació dels gelats Camy. I el primer establiment on van instal·lar les neveres
estava ubicat en el carrer sant Bonaventura,
en els baixos de la casa de l’Esperança Gavaldà, vídua i mare dels dos
germans Gual. Família que la gent de Sitges els denominaven de Miralpeix per
haver tingut cura d’aquesta masia. Altres despeses són alleugerades mitjançant
rifes, en les quals tots els números sobrants els compra el Sr. Eudald Viñas
que vivia en una casa amb esplèndid jardí
en el torrent d’en Llopart.
El camp va ser vàlid fins que la Blanca es va traslladar
a un camp que se li va habilitar en el sector dels Pins Vens, era l’any 1973.
Tot i que es pot dir que quan aquesta entitat trepitjà el camp de can Perico,
ja s’havia convertit en una escola de
formació de jugadors.
Coincidia
aquests avanços amb l’augment del nombre de cotxes que passaven per aquella
cruïlla, degut a estar situada en un lloc estratègic de l’entrada al poble.
Davant les evidències, es va creure oportú habilitar l’esplanada com aparcament. Primer els mateixos conductors
se’l feren seu, després es va regular el servei i si no recordo malament,
durant un temps en va tenir cura l’Andrés Abellán. El mateix que amb la seva
esposa, disposaven un carretó al Passeig, on elaboraven aquella mena de coto
fluix ensucrat i pomes acaramel·lades que contribuïen als incentius dels dies
de festa.
Limitava
aquesta extensió de terreny, com he dit, la via del tren. A l’altra costat, les
vinyes continuaven donant fruit, amb companyia de vaques, el cant dels galls i
la disponibilitat de la família Ferrer- Comas que tenien cura de l’anomenada
Sínia Robert. Una de les sínies que es
trobava més a prop del poble i que va
desaparèixer durant l’urbanització de la zona, on avui s’estén el també
anomenat Parc Robert.
Casualitats
del destí, un reconegut i acèrrim aficionat del futbol local, en Salvador
Montserrat Sanz , barber de professió,
va obrir la barberia en els baixos d’un
dels edificis que es van aixecar damunt el terreny de joc del camp de can
Perico. En donava testimoni de la coincidència amb l’enclavament, unes
fotografies emmarcades que en Badó tenia disposades per les parets del reduït
local. Que mostraven el camp abans d’urbanitzar-se, l’indret prengué el nom d’Oasis. On un dels primers
edificis que van sucumbir va ser el celler on s’elaborava la Malvasia Vda.
Robert, independent de l’embotellada per en J. Robert que tenia el celler en el
carrer Sant Pere i s’estenia fins el de Bonaire
L’edifici de la carretera era propietat dels Gorgas, sogre del Sr.
Robert de can Milà. L’últim llogater dels baixos en va ser En Javier Carbonell
que hi guardava la reserva de xarops de la bodega que tenia al carrer Jesús. I
en el pis de sobre hi vivia la família Vallès.
De tot això, de
la fundació de l’equip de la Blanca Subur, ara es compliran els 50 anys. Una xifra
important, que guarda relació amb un entorn que ja forma part de l’historia
local. L’últim enclavament, inaugurat el 24 de novembre del 2007, està arrecerat al carrer d’en Marianet. El
pintor Marià Carbonell Llopis, qui de futbol també en sabia el suficient com
per entaular tertúlia, aquesta en el Prado, tot i que el seu fort eren els
escacs.
J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 11 d'abril del 2014 )
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada