Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

01 de febrer 2014

ELS COSTUMS DELS DISSABTES


   El dissabte no és un dia qualsevol, és vigília de festiu i també una jornada amb uns determinats costums, alguns dels quals han  canviat amb el transcórrer  dels anys.  Per a tots aquells que la jornada laboral acaba el divendres, al dissabte se li encomana un repunt festiu del diumenge. Però això no ha estat sempre així, abans d’aconseguir les millores  laborals que han fet possible aquesta reducció de jornada, la gent el treballava tot el dia i els escolars anàvem a escola fins al migdia. I era a partir de quan plegaven la gent d’ofici que els preparatius decantaven a unes rutines que havien derivat en costums.

     Com que l’implicació de la dona, en el món laboral, no  era tan secundada com ara,  les mestresses de casa aprofitaven aquest dia, la mateixa paraula ho indicava, per a fer dissabte. A prop de casa tal xafarranxo era de domini públic. La Teresa Nebleza vivia en el pis de damunt del local social de l’Orfeó Sitgetà, on els de casa hi van disposar el taller i després el magatzem. Davant mateix de l’entrada principal de la fàbrica de can Benazet. Eren veïns de la mateixa casa, tot i que accedien per diferent escala, les famílies d’en Paco Viñola i d’en Julio Sales. I a l’altra costat del local, el Sr. Soler, més popularment conegut per en Tomaset, omplia sifons. Vinc a dir que  la Teresa, a primera hora del dissabte, desmuntava el parament del llit i treia, fins i tot, aquells somiers de fusta i de malla metàl·lica, els repenjava a la barana del balcó, els sacsejava  amb l’espolsador, passava el drap   de bancades i travessos, fregava a sota el llit i els tornava a posar al seu lloc. Lliure el balcó, abocava damunt la barana els matalassos i, amb el singular pica matalassos de vímet,  els propiciava una enèrgica i sonora pallissa. Passava el d’esteranyinador pels sostres i enllestida el repàs de la pols, es disposava a fregar tot el pis. Per tenir el camp lliure enviava al seu marit al carrer i ja tenim a en Lluís, el popular València, com així se’l coneixia per la seva procedència d’aquell territori, el qual entre altres dedicacions havia despatxat  patates, vins i vermut a la bodega de ca la Candelaria, en aquella hora tan crítica, l’home s’asseia  al pedrís de la porta esperant que la dona li permetés l’entrada. A ell li tenia reservada la part exterior quan, de tant en tant, li manava repassar amb calç les parts més principals de la façana. La gent que sabia de la l’extremada i maniàtica  disponibilitat de la Teresa per la neteja, a l’home li dedicaven tota mena de comentaris:  “una altra vegada castigat...?”. O quan veient-lo tan disposat amb l’emblanquinada, fins i tot mal imitant la parla, li feien el crit  “València, que emblanquexas la faxá”. I ell, sense tombar-se, els responia: “ Els dellonses t’emblanquexinaré “. 

     Ja acaronant-nos amb el  límit de la tarda amb el de la vesprada, quedava temps per acudir a les barberies, per a desprès integrar-se en els  grups de tertúlia que es formaven en el Cap de la Vila. I un altre detall que ocupava aquesta franja del dia, consistia en anar a omplir la garrafa en els diferents cellers del poble. Aquí hi coincidien dues preferències, el vi i la malvasia o moscatell. En quant al primer el contingut de la garrafa durava pràcticament una setmana. La garrafeta de moscatell allargava més, pel fet que no se’n bevia a cada menjada, es reservava per les festes per acompanyar els melindros. En aquelles vesprades, pel carrer de la Bassa Rodona, s’apreciava un anar i venir de gent amb garrafes més petites que s’encaminaven al carrer de Sant Antoni, al qual tots anomenàvem el carrer del gas, per estar-hi ubicada la fàbrica. Allà hi havia el celler  de cal Garcia Munté i el seu moscatell ho revifava tot. Després es va traslladar al carrer Jesús, on havia estat la fusteria d’en Ramon Martín i Munté.

    Altres costums del dissabte, a excepció de la neteja, es convertien en els preparatius pel diumenge. Així, els aficionats a la bicicleta  la despenjaven de la biga,  inflaven les rodes i la deixaven a punt. I aquells que tenien la dèria d’anar a caminar per la muntanya, anaven a comprar una arengada de casco per coure-la en un raconet del bosc.

    I un dels costums, el qual es barrejava entre tan bona i calculada disposició, i que contribuïa a la dinàmica  del dissabte, era la rebuda de l’Eco, cosa que tenia lloc quan la tarda esgotava els seus límits. Tots els qui hem tingut la sort de compartir la seva presència com una més de les  disposicions familiars, ho hem viscut ja no com un costum, sinó com una companyia inseparable  entre tants i tants dissabtes de compartida convivència. Durant aquest transcórrer del temps hem vist com el seu contingut creixia en nombre de pàgines i de col·laboracions.

    Fins que les noves tecnologies, aplicades a la compaginació i impressió, ha permès que actualment l’Eco arribi al quiosc a primera hora del matí del divendres. Aquest avançament ha influït en la data que apareix en  la capçalera,  la qual  es va  optar per a que reflecteixi el dia exacte de sortida. Avui, divendres 31 de gener, el setmanari torna a la seva cita habitual generant  molta curiositat. Alimentada, en bona part, per aquest procés de reestructuració, el qual influeix en aquesta enorme expectativa per veure com serà. D’una cosa podem estar convençuts, s’ha obrat en consciència i assenyada  responsabilitat per a que l’Eco continuí sent aquest bocí de Sitges  i no deixi de formar part dels costums del cap de setmana.

     Donem-li la benvinguda que es mereix i el suport que necessita.

                                                                                                               J. Y. M.
( Article publicat a l'Eco renovat el 31 de gener del 2014 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez