Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

10 de gener 2014

QUAN JA HA HAVIA SORTIT EL SOL


 

    Existeixen detalls, aspectes diversos, en la vida dels humans, que tot i la  seva simplicitat no deixen de ser  altament sensacionals, extraordinaris. És aquesta excepcionalitat la que pretenc reflectir en l’article d’avui. I de com passem de l’espectacle que ens ofereix la natura a una altra punyent realitat de la vida.

    En el dia a dia es produeixen dos fets destacats, com són el ressorgir d’aquest i quan també decanta cap a l’ocàs. Em remeto a aquestes dos aspectes en concret, perquè és el fet més comú a tots.  Davant les dues realitats quotidianes, el fer-se de dia i acollir la nit. Acompanyar l’arribada d’un nou dia  no té els mateixos seguidors que  els qui l’acomiadem, que en som l’immensa majoria. El fet d’aquesta diferència es déu a que quan es produeixen les primeres clarors de l’albada estem enllestint els últims somnis.

    Existeix un col·lectiu de matiners/eres que portats per la seva dèria de caminar, deixen el llit quan la foscor de la nit encara domina el panorama. En aquesta hora el poble ofereix un aspecte que no té res a veure amb la resta del dia. La solitud dels carrers, la calma de baix a mar, transmet  una serenor exultant que no té preu. A aquesta gent que camina se’ls hi reserva el privilegi de ser espectadors del naixement d’un nou dia.

         L’amic Joan  Yll i Fontanals, que malgrat portar el mateix nom i coincidir   amb la mateixa fonètica i manera d’escriure el primer cognom, no ens uneixen vincles familiars, té per costum cada Cap d’Any arrecerar-se a l’altura del canó del Baluard i des d’allà convertir-se en un espectador privilegiat del naixement del primer dia de l’any. El sol s’apercep  amb una puntualitat extrema, a les 8’20 , que no és  precisament l’hora que surt, ja que en aquests dies ho fa sobre les 7.  Em comentava que llevat excepcions com la que es va produir quan el canvi de mil·lenni, que va coincidir amb un bon nombre de gent de Sitges que s’hi va aplegar per immortalitzar el moment, durant la resta  de convocatòries   acostuma a estar sol.  Segur, però,  que existeixen altres encuriosits espectadors, d’aquest natural esdeveniment, que prefereixen seguir-ho des d’altres emplaçaments.

    No sempre, però,  aquest primer dia de l’any  s’estrena  solejat, ell mateix em comentava que ha hagut anys que ha predominat un  cel encapotat. Aleshores l’espectacle no és el mateix, perquè el que és bonic és veure com el sol sembla sortir del fons del mar i aquesta bola rogenca es va fent intensa i poc a poc  s’enlaira fins anar guanyant les posicions de cada franja horària  Fins i tot la pluja ha estat la protagonista d’aquestes puntuals trobades,  però en Joan, en lloc de desistir d’aquest costum, hi acudeix desafiant el mal temps, raonant  que si el sol no es deixa veure no és per culpa seva.    

  Són els moments,  les situacions excepcionals, a les quals em referia, que es produeixen cada dia, a voltes d’una manera diferent, tot i que existeixen dates que l’espectacle va acompanyat d’un significat especial. Després, quan el dia es remou per entre altres singularitats, el tema de l’espectacle queda relegat davant altres ingredients que afecten als esquemes  de cadascú.

  Fins a tornar  a reviure situacions plenes de  simbolisme. Com  ara, en aquesta vigília del dia de Reis, quan escric  l’article i som a punt de conèixer els components de la  nova Comissió de Festa Major. Parlar-ne, ni que sigui, com veuran, des d’un vessant específic,  quan queden per endavant encara molts mesos, pot semblar una mica massa agosarat a pesar  que tenim assumida la sensació que el temps passa massa ràpid.

    No obstant  per circumstàncies luctuoses, aquest primer dia de l’any, un dia esplèndid,  em va venir al pensament el vistós desplegament de la capa del gegant,  la qual quan el gruix del seu vellut  es refrega per la pitrera un calfred recórrer tot el cos. És un dels altres espectacles  simples, però emotiu, que s’afegeixen a les singularitats  de la vida sitgetana Veus, en canvi el vestit de la geganta no aconsegueix desplegar  la mateixa volada, és diferent. Amb tot,  la parella de gegants avança, balla , i existeix un punt en el seu recorregut, on el carrer fa baixada  i la casa, amb flors a la finestra, aporta als geganters el record de l’Antoni Parra que va carregar amb la geganta i en va ser cap de colla. Era quan l’Olga, la seva muller, cosia vestits al costat de la seva mare i el seu pare anava i venia amb la bicicleta, en una imatge que formava part de la rutina diària i d’un contorn i costums  prou conegut, tot i aquest transcórrer fugaç del temps. Fins que  passen coses que alteren la normalitat d’aquesta vida familiar. Com va succeir quan a l’Antoni la vida se li va escapar quan tornava a casa i allà l’esperaven l’Olga i en Francesc per dinar.

     Precisament en aquest primer dia de l’any, quan el sol ja havia sortit, acomiadàvem  a l’Olga. Cap dia és bo per emprendre  aquest viatge, no obstant  hi ha unes dates que, pel seu significat, es fa més feixuc d’admetre i  suportar.

  A la  dona sensible, amatent, el destí li tenia preparada una coincidència negativa, marxar l’últim dia de l’any. Deixar la casa del carrer Sant Gaudenci, situada en una vorera on el temps sembla que s’hagi aturat  perquè  l’entorn no ha  canviat gaire,veïns amb la casa on havien viscut en Joan Olivé i la seva muller, la Maria Ràfols i ara l’Antoni i la Pilar. Amb el record de la botiga que regentava la família Mirabent  Castiel dedicada a la venda de roba, on avui hi ha la vivenda d’en Francesc i en Xavi. Just en aquesta altra parcel·la del poble que la conformen quatre cantons. En un la  casa de l’Olga , en l’altra la casa on hi vivia la Tomasa i la seva família, enganxada a  la de la Martina la cotillaire  i de les seves filles. A l’altra costat la casa de la família  Mirabent –Julià, avui elevada a la categoria de palauet.  Davant per davant hi vivia la Pepa Hill de can Tiquet, una eficient proveïdora de les espardenyes dels balls de la Festa Major. I el que són les coses, al final de la baixada hi tenia la casa en Francesc Esplugues, perruquer, com la seva muller i les seves filles, la Rosa Maria i la Montserrat. Ell era l’encarregat de pentinar a la parella de gegants i que, arribats a aquest punt,  els geganters els arreceraven al balcó per a que Dandi, des dalt, els hi fes uns retocs als  pentinats quan es trobaven quasi a la meitat del recorregut.

    L’Olga Mestres ha viscut just a la meitat de la baixada, ni massa amunt ni massa avall, allà on al repunt de vida familiar se li afegia l’embasta de la tradició, aquesta que els permetia esperar el pas dels gegants amb una complicitat majúscula. Fins que la vida ha passat com de puntetes i,  en aquest primer dia de l’any, l’hem acompanyat, en el seu últim passeig, sota un sol radiant, protagonista de les mirades encuriosides per veure’l aparèixer entre les tenebres. Quanta lluminositat per a un adéu tan sentit i secundat.

                                                                                           J. Y. M.
( Article publicta a l'eco de Sitges el 10 de gener del 2014 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez