Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

07 de setembre 2012

DETALLS DE SETEMBRE


    El setembre s’ha estrenat amb una frescor ambiental que ens redimeix d’una calor abusiva, molesta, que ens ha portat a proclamar la conclusió que quasi bé repetim a cada estiu: “com aquest any mai”. En segons quins aspectes la ment fa gala d’un clar afany de mostrar-se oblidadissa, de no retenir aspectes tan passatgers com pot ésser una calor puntual que ens castiga sense concedir treva. Però una Festa Major, en concret la Sortida d’Ofici, tampoc seria el mateix sense la implicació de les altes temperatures, que ens fa suar sense pietat. És el petit sacrifici que s’ha de suportar per gaudir d’una tradició que, per l’època de l’any que es porta a terme, el que seria insòlit fóra que en l’ambient hi predomines una fredor desmesurada.
   Aquesta mateixa escalfor ambiental, va contribuir a mantenir el caliu d’un homenatge singular, la commemoració del centenari de l’edifici de l’Hospital. Pel que representa, per la incidència que la institució, que s’hi aixopluga, té en la vida sitgetana, parlar de l’Hospital equival a aglutinar molts sentiments , propostes de benestar que cadascú aportarà en aquesta  etapa crucial de la vida. Es va parlar que desprès de l’Ajuntament, com a institució ciutadana, li segueix aquesta casa, refugi de moltes vivències, símbol de generositat que la gent del poble ha fet patent a benefici d’una bona causa. l’Hospital és també una casa gran que ha conviscut entre penes i tristeses, però que la comunitat de les religioses Conceptistes, primer, i ara sota el servei dels professionals que en tenen cura, és fa palès que uns i altres han fet i fan possible que un bri d’alegria, de complaença, de familiaritat,  siguin la tònica d’una institució que s’esmerça també per realçar la bella imatge d’un edifici blanc, ben cuidat, un símbol de cent anys que mostra que el temps transcorregut enforteix lligams i il·lusions i que els anys no són un impediment per a continuar esperonant una convivència basada en l’experiència i les vivències dels seus estadants.
   També aquest començament de setembre coincideix amb  la difusió, en les xarxes socials, d’aquest setmanari, el qual es fa present darrera una dreça que és sinònim de modernitat: www.lecodesitges.cat . En una trajectòria de cent anys i escaig, sobrepassant els vint-i-cinc més, és significatiu com han canviat les coses. De com la nissaga dels Soler han passat de confeccionar l’Eco, els textos,  de lletra en lletra de plom, a fer servir les noves tecnologies, les quals ens permet enviar la nostre col·laboració sense moure’s de casa i passar de l’ordinador a la màquina d’impressió sense  gaires manipulacions que els pertinents retocs de correcció lingüística que porta a terme el incansable director, en Josep Manel Soler i Soler. Ell, quasi bé cada dia, deixa el redós de l’Hospital per apropar-se a la casa del carrer Bonaire i desenvolupar, des de la seva talaia preferent,  l’eficient tasca de corrector i supervisor. De  l’Hospital a l’Eco perquè, sortosament, la presència de les persones encara no les pot suplir els nous invents. Aquest avanç és una cosa extraordinària, com un somni fet realitat. A partir d’ara connectar-nos en aquest apartat de l’Eco digital, ens permetrà disposar d’un avançament de notícies i col·laboracions de l’edició impresa i aportacions que, per la seva extensió, suposaria un increment del nombre de pàgines i la consegüent despesa. Hem guanyat una altra alternativa, amb la particularitat que aquesta arribarà fins al lloc més remot, allà on hi hagi qui activi l’adreça electrònica. Són avantatges de la modernitat que ens permet estar presents arreu del món i al instant.  
   Just finalitzada una etapa, la d’oficialitzar la commemoració del centenari de l’edifici de l’Hospital,  en els cellers de la casa, els preparatius posen de manifest que la verema és a punt de començar. Les vinyes acolliran la presència dels veremadors i el silenci que ha imperat fins ara, es desbaratarà. Vindrà a ésser com un pregó que vol anunciar que un nou moscatell i una nova malvasia, així com altres vins marca de la casa, aportaran, després de tot el procés, una nova anyada que s’afegirà a les que reposen dintre les botes a l’espera d’ésser embotellats. L’hospital, un lloc que ha mimat tantes fragilitats, té cura també de mimar uns xarops que no són remei per a guarir cap desgavell, si més no contribueixen a fer feliç el paladar i  produir aquesta escalforeta reconfortant que llisca cap a les interioritats del cos, per alegrar sensibilitats i preferències i, segons com, per a tornar els ullets petits i  envidriats.
   L’edifici blanc, lluminós, és esquitxat, a partir de quan  rebroten els ceps, d’un verd que predomina per entre  la vinya que s’estén al llarg d’aquest lateral que s’aboca al carrer. Potser l’única vinya que està envoltada de cases, tan a prop del centre, un detall amb el qual  s’engalana un barri de Sitges que ostenta la categoria de poble: el Poble Sec. Ben pocs hospitals alternen el repòs, la funció de vetllar per la salut dels seus estadants, amb el trafegar de la verema, amb el flaire del most que penetra a dintre de les seves interioritats i li confereix aquest regust camperol que tant caracteritzava el poble quan apareixia el setembre, amb el seu sol daurat i els cups del cellers oberts, amb la premsa ben disposada per ajudar a acabar d’esprémer la polpa  prèviament trepitjada pels peus despullats dels pagesos.
    Les vinyes de l’Hospital aporten al seu celler la matèria prima, per elaborar i extreure unes dolçors que, des de temps immemorial, porten el segell d’aquesta casa i l’afegitó que són fruit del llegat de la família Llopis. La malvasia i el moscatell que han estat un dels millors referents del nostre poble, tenen continuïtat, sobretot gràcies a les persones que al llarg del temps n’han tingut bona cura i en part, també, a la clàusula que els donants van establir que ho llegaven amb la condició que s’havia de continuar elaborant els susdits productes. No sols és així, sinó que s’ha expandit i comercialitzat la producció amb altres varietats de vins i espumosos. Que fan que la marca de la casa hagi aconseguit un nom dintre l’ampli i variat ventall del competitiu món vinícola.
    El setembre acaba de començar amb el ressò del centenari de l’edifici de l’Hospital, amb la verema que es porta a terme en les seves vinyes i celler. I l’Eco n’ha fet ressò en les seves pàgines i en la incorporació a les xarxes socials a través de les quals es consolida plenament com un mitjà que s’ha abraçat a la modernitat, als invents més consolidats i de més projecció del segle XXI.
     Mentre una nova edició de la Festa de la Verema, que ha canviat una mica el seu format, agafa el relleu a tot aquest gruix de festes i celebracions  que han tingut lloc a les acaballes de l’agost i en aquest començament de setembre, en vigílies d’una nova Diada, la del 11 de setembre, reivindicativa de tants aspectes per part d’una societat, la nostra, que no passa pels seus  millors moments. Amb el desig que ben aviat torni a ser: “Rica i plena”.
                                                                                                                  J. Y. M.
      (Article publicat a l'Eco de Sitges el 7 de serembre 2012)

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez