Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

29 de juliol 2018

DE MAR A TERRA


    El més punyent del juliol és la calor, i com que acostumem a oblidar aspectes superflus, del viure quotidià,  d’un any per l’altre,  no recordem detalls puntuals del passat. Aquesta desmemòria ens porta a fer conclusions precipitades, sobretot quan es tracta de quadrar la meteorologia, i és que davant aquesta molesta xafogor sempre emprem el mateix tòpic :” aquest any fa més calor que mai”.
     Just quan el mes decanta cap a la segona meitat, es celebra la festivitat de la Mare de Déu del Carme, patrona dels pescadors. La gent de Sitges conservem una tradició antiquíssima, la processó de les barques. Aquesta passejada marinera ens retorna a records de tot temps, perquè de sempre ens ha agradat contemplar el seu recorregut el qual, abans, començava en la platja de les barques i tenia el seu moment especial,  quan la imatge era portada des de la parròquia fins a la barca que es trobava amarrada en aquell sobresortit  de l’espigó. Totes les barques que l’acompanyaven, anaven engalanades amb banderoles de colors.
   Avui, malauradament, queden  pocs pescadors que continuïn  un dels oficis que, amb el de pagès, eren els més comuns a casa nostra . El mateix dia de la festa vaig poder viure en persona una de les dificultats més punyents que han de vèncer. Com és sabut ja fa anys que aquesta processó  comença i acaba al Port d’Aigudolç. Enguany la mar oferia una bellugadissa que no inspirava confiança, si més no la situació no era tan extrema com per haver de suspendre la sortida. Però quan les embarcacions surten de  la bocana,  l’agitació, la fúria de les corrents marines arremet contra tot el que sura. La cosa no pinta bé i es decideix escurçar el recorregut. Només arribar a l’altura de l’església, les barques emprenen el retorn cap a port. El  senyor Rector se sent alleugerit, la fe  no t’eximeix de les pors terrenals. Doncs predomina l’estima a la pròpia vida, quan aquesta depèn de tu mateix, i no cal confiar-la, per si a cas, només, als designis divins.
    L’experiència viscuda,  ens ha apropat al dia a dia dels pescadors, per fer evident  que el seu ofici comporta situacions pitjors a les viscudes i que han de trampejar com un risc de la professió.
    He quedat sorprès de la gent que espera, en el moll, la tornada de les embarcacions. La imatge de la Mare de Déu del Carme s’envolta de curiositat i devoció, i és exposada en un lloc preferent de l’escenari on té lloc la cantada de d’havaneres. Els  responsables del Port  d’Aiguadolç, ja fa  anys que organitzen uns encontres per celebrar aquesta festivitat amb la gent que estima el mar. Que admira la feina dels pescadors i, en definitiva, es troba bé amb les atencions rebudes per part dels gestors d’aquest espai marítim.
    El mar i la terra ens ha apropat als costums de la gent que hi ha trafegat, amb la curiositat afegida de que quan la gent de la pagesia tornaven a casa, amb el carro i el cavall, els pescadors es preparaven per sortir a la mar. El retorn del pagès quasi passava desapercebut,  però la sortida dels pescadors s’envoltava de molta més expectació, pel costum que hi havia d’anar a veure sortir les barques.
    I l’endemà, de bon matí, quan la gent de pagès tornaven a enganxar el cavall al carro,  els pescadors eren a punt de tornar a la platja. Un replegament que també comptava amb la gent que no s’ho volia perdre i altres que hi acudien per ajudar a entrar la barca.
    I els estius també eren calorosos i no existien els aparells per a refrigerar l’ambient.  A excepció  dels pescadors que a les nits, mentre feinejaven,  eren recompensats amb la fresca de la brisa marinera. Mentre que la gent del poble sortien a seure en el carrer per manllevar-li la seva frescor.
   Va ser amb l’arribada dels senyors  de la colònia, del turisme, quan la cosa va començar a canviar. M’explico,  ahir va ser la festivitat de Sant Jaume i m’hi refereixo perquè  un d’il·lustre va ser Don Jaime de Semir i Carrós. Un destacat protagonista d’aquells estius que, quan el sol s’arronsava, els senyors passejaven pel passeig, amb una elegància que els distingia.  El Sr. Semir era propietari d’una espectacular torre, situada a segona fila, “Los Arcos”. La gent que estava al  servei del matrimoni, com l’eficient Sr. Màxim Castillo,  tenien cura de cuidar fins els més petit detall per tal que la seva  propietat, amb un gran jardí, fos l’admiració. El pas del temps va anar en contra d’aquell senyoriu, fins el punt que els seus descendents notaren les conseqüències de la decadència. Els Semir no van ser una excepció i van començar per desprendre’s d’una llenca del  jardí, fins que  van acabar venent tota la torre.
    Els nous propietaris  l’han reconvertit en un espai turístic i, avui, quan hi passo per davant, no puc per més que recordar al Sr. Semir, perquè no consentia que ningú ni res desbaratés l’elegància harmoniosa  que  s’havia establert  en la seva propietat.  Ara, les tovalloles multicolors s’aboquen a les finestres. Estenedors movibles exposen, a les mirades, peces de roba diverses... Pels qui hem conegut l’apogeu d’aquella època, la pulcritud de tot plegat, ens  fa mal a la vista i al cor.
    De terra a mar, l’encant de poble pescador i camperol, ha sucumbit al progrés. Només la música manté els lligams d’una vida nocturna amb classe. Les pròpies Havaneres del Port d’Aiguadolç i els Concerts de Mitjanit que s’hi celebren durant l’estiu. Com l’oferta musical que ofereixen els Museus de Sitges, en el incomparable marc del Racó de la Calma. O en la sala el Cau Ferrat, que venen a tenir una similitud amb les que organitzava el propietari de la casa. I aquests dies té lloc el Festival dels Jardins  Terramar.  Gràcies a ell, retorna la  personalitat a uns jardins que són el mirall on s’hi reflecteix  l’època daurada de Sitges. Quan aquest presumia d’una categoria que era l’admiració de la gent de casa nostra i dels que ens visitaven. I tots en teníem bona cura, per tal de no desprestigiar-la.  
      Igual com ara...
                                                           J. Y. M.

( Article publicat a l'Eco de Sitges el 27 de juliol del 2018 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez