Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

06 de novembre 2015

"A QUIN UN PEL BARCO ! "

     Els efectes de la convivència ens han deixat unes frases, o conclusions, que guarden el testimoni de fets passats, i també de situacions viscudes per la gent del poble, dintre de la intimitat de les tertúlies i dels àmbits, siguin laborals o de lleure, per on s’han mogut els protagonistes de la vida local.
    L’expressió que serveix d’encapçalament de l’article, se sustenta en un fet històric, concretament el del Sis d’Octubre del 1934. Quan deixat sense efecte la proclamació de l’Estat Català,  van habilitar un vaixell ancorat al port, l’Uruguai”com a presó. En ell  hi van engarjolar a  molta gent. A partir d’aquest episodi, la veu popular no va tardar gaire a extreure conclusions quan coincidien amb algú  de dubtosa personalitat. Una expressió que encara avui, els més grans, aquells que van viure de prop els fets i les posteriors referències a l’episodi, fan servir amb sorna. 
  En un temps on determinats costums servien per ironitzar situacions. Em refereixo, per exemple, quan els enterraments eren presidits per sacerdots. El més normal és que hi assistís un de sol, acompanyat per un escolà que portava el crucifix i un a cada costat. Si es tractava d’un enterrament, on el difunt era de casa benestant, l’acompanyament de servidors de l’església era més nombrós. En aquesta diferència es valia  la mateixa veu popular, quan davant un personatge peculiar, una mica esquena fred, li deixaven anar: “que en portaràs de capellans a l’enterro”.
    Però els hi ha  una mica aprensius, que es preocupen, potser amb exageració, de la seva salut. A aquests se’ls hi diu: “tens por de morir vestit”.
   Davant de les tristeses també ressorgeix la il·lusió, l’alegria o, si més no, somniar en una situació millor. Això passa quan s’apropa la rifa de Nadal, que era l’única que motivava a la gent, ja que no hi havia altres provatures amb les quals aconseguir unes bones compensacions econòmiques com a premi. Les reflexions es succeïen després del sorteig, observant  la participació que no havia estat premiada, el portador es resignava, ho continuem fent, però li reconfortava un fet:  “Si ha estat repartida i ha tocat a gent treballadora...”. Com si el resignat visqués de tallar el cuponet .
    En l’àmbit local les frases, o conclusions, han sorgit entre circumstàncies diverses, amb  la salut també hi han coincidit. El doctor Antoni Ortí Alcántara , va ser un gran metge i una persona excepcional. Per les tardes passava consulta al pis del carrer Europa, on s’encarregava d’obrir la porta la seva muller, l’ Anna Maria. Tan propera a les necessitats de tothom, i que atresorava tots els valors afins a la solidaritat .  En una de les visites a la casa d’un dels seus conduits, persona de noranta anys i escaig, el qual presentava una indisposició, els familiars li van expressar els dubtes, insistint que potser alguna cosa, que havia menjat, li havia fet mal. Davant tals prematures conclusions,  la persona aciençada, els va rebatre  amb el següent comentari: A esta edad, todo lo que le tenía que hacer daño ya se lo ha hecho”. Tenia aquestes sortides, fos a casa dels pacients o en la consulta, darrera una taula plena de papers i llibres, amb aquell somriure tan seu, el metge tenia l’encert de treure importància al diagnòstic, ho acompanyava amb temes de gran interès que desgranava, mal engiponat, en la seva butaca  de metge.
   Les Societats del poble, sobretot Retiro i Prado, és on el socis  han compartit moltes de les seves hores lliure. I mentre el Retiro han  jugat al billar i a "la botifarra”,al Prado han predominat els escacs. En un entorn de bons jugadors , coincidien també amb bons contertulians, els quals mentre preparaven la partida, fins i tot feien al·lusions als seus propis familiars. Va tenir lloc en un arravatament  de sinceritat,  propiciat per aquell veterà soci de la Societat,   esventant  la seva opinió  amb aquestes termes: “ No és per alabar-lo, però el meu nebot és una mica pocasolta”.
   Altres jugadors d’escacs, com   l’Antoni Mora Garcia, el qual va treballar fins a la jubilació en el Banc de Biscaia. En el transcurs d’una competició, on el seu contrincant era comissari de policia. El poli, després de moure peça, i  en una rampell  de triomfalisme, li deixa anar: “esto está ganado”. En Mora sense treure la vista del tauler i pensant la jugada per salvar la situació,  li respon : ganado son vacas”  .
  En Mora era home pragmàtic davant el tauler d’escacs i en la vida real, com ho demostra l’anècdota que va tenir lloc en ple carrer.  Va succeir quan l’Antoni va ser interceptat per un gos,  els lladrucs i el seu posat desafiant no el deixaven avançar. Davant aquesta compromesa situació, el propietari de l’animal el va voler tranquil·litzar amb la frase més recorrent en aquestes situacions: “tranquilo que no muerde”.  A tal severitat, l’Antoni va respondre: “el que pienso que no muerde es usted, al perro no se lo hemos preguntado”. I va deixar escapar aquella rissa tan característica que tenia. El matrimoni va passar els últims anys de la seva vida a Mallorca, on resideix la filla.
   Els jugadors d’escacs s’aglutinen en diferents categories: els que en saben i aquells que, en el llenguatge que fan servir, se’ls diu que traginen  fusta. Que significa que  juguen sense estudiar gaire les jugades, així, la referència a la fusta prové de quan les peces eren d’aquest material.
   l’Oderico Saseta Rodríguez, estava casat amb la  Fina  Ibañez Olivella, funcionari de l’Ajuntament i molt aficionat als escacs, tenia per costum quan matava una peça, amb la seva pronunciació tan acusada per la  procedència gaditana,   fer la següent reflexió: “El home muere: muerto, matao o jarto triguera”.
   Des d’un temps cap aquí vivim en un “escac” permanent , mentre les frases s’acumulen. Tant de bo no acabem abraçant-nos a aquesta altra expressió, també popular i poc optimista: “fer la fi d’en cagaelàstics”.
                                                                          J. Y. M.


 ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 6 de novembre 2015 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez